Títol  Activitats de Joventut els anys 60 (col·lecció de l’Arxiu Municipal)
Informants Claudio Albert, Ricard Orts
Publicació en Moncadapèdia Dimecres 9 de novembre de 2022

Seguim organitzant les nombroses fotos (més de 240!) que va realitzar E. Feliu per a l’ajuntament de Moncada a finals dels anys 60. Ja vam publicar els curiosos Àlbums de fotos del Gran Premio Ciclista “Moncada”: 1966, 1968, 1969. Ara ens fem càrrec de les imatges d’activitats de la Delegació de Joventut, que gestionava Vicente Devís, en 1968, 1969 i 1970.

De nou hem comptat amb les observacions autoritzades de Claudio Albert i Ricard Orts, que van revisar i discutir cada imatge per poder fer-ne la interpretació.

La joventut va ser objecte de polítiques molt actives per al règim franquista, des del primer moment com a Frente de Juventudes i després, a partir de 1960, com a Organización de Juventudes de España (OJE). Les activitats juvenils van tindre molta presència a Moncada, com voreu, molta gent es va formar en el si de la OJE, sovint de famílies o de pensars poc o gens coincidents amb el del règim. Alguns dels nostres informants ens han parlat de com estes activitats suposaven una oportunitat per a molts joves i xiquets, i que es vivien d’una forma desideologitzada.

D’altra banda, les xiquetes tenien moltes menys activitats, la majoria d’elles des de les “Margaritas” de la Sección Femenina, de les que hi ha moltes menys fotos.

Des dels anys 60 esta activitat va competir amb organitzacions com els Scouts, els Júniors i altres activitats parroquials, per exemple. De moment estes fotografies ens han paregut un bon testimoni d’una època i mereixen estar a disposició de les moncadines i moncadins.

Contingut

Frente de Juventudes / O.J.E. Margaritas

Frente de Juventudes: equip de futbol, dimarts 4 de febrer de 1969. Setmana de joventut, diumenge 22 de juny de 1969. Futuro gimnasio, 1969

Visita de l’Excm. Sr. D. Juan Antonio Samaranch. Inauguració de la piscina del Patronat d’Educació i Cultura, divendres 13 de juny de 1969

Viatge al Valle de los Caídos, dissabte 12 d’abril de 1969

Visita del Delegado Provincial de Juventud, Sr. Górriz. Dimecres 25 de febrer de 1970

Natació, dimarts 10 de setembre de 1968

Cultura: Llibreria P.E.C. Col·legi Laboral, Col·legi femení P.E.C.

Cultura: Exp. d’Art. Final de curs. Aules en funcionament

Frente de Juventudes / O.J.E. Margaritas

Una de les poques fotos de xiquetes d’esta col·lecció: Margaritas de la Sección Femenina, en el Dia de la Parròquia, diumenge 12 d’abril de 1970. Xiquetes i xiquets anaven separats, i l’activitat d’elles era molt menys aventurera.

***

Xiquetes fent costura en escola, una d’elles en màquina i la resta amb bastidor. Pel sòcol pintat als murs i el paviment a la manera de tauler d’escacs, pensem que es tracta de l’escola nacional, aleshores dita de “José Antonio” i ara convertida en el Conservatori Professional de Música “Ciutat de Moncada”.

***

Activitats de la OJE (antic Frente de Juventudes), el dia de San Fernando, patró de la joventut, cap al 30 de maig de 1969. A banda d’oir missa, al parc davant de l’església van acampar i van fer algunes activitats. Es va instal·lar, per exemple, una tirolina entre el campanar i un pi gran que hi havia, i els més majors es tiraven per ella (una activitat que es repetiria en més ocasions). Estes activitats eren només per a xiquets, és a dir, s’excloïen les xiquetes, i així serà en les imatges successives.

Segons l’edat, la OJE tenia distints graus: flechas (de 6 a 10 anys), arqueros (11 a 13), cadetes (14 a 17), guías (18 a 21) i guías mayores (22 en avant). Ens diuen que estes fotos que veiem són dels “arquers”, segurament.

***

Els xiquets (“arqueros”) formats i acampats en el parc davant de l’església. Manolo Casanova, l’adult responsable, apareix per la dreta. Com es pot vore, s’heretava la parafernàlia militar: uniformes, formació, banderes, disciplina, marcialitat…

***

Pareix ser una activitat nocturna de la mateixa acampada urbana.

***

Ricardo Gomar, José María Caballero, Manolo Orts i el seu cosí, Ricard Orts; José Marco i Manolo Casanova, que pareix portar una tenda de campanya plegada. Estan a l’ajuntament antic, actual Biblioteca i Museu Arqueològic. Els més majors ja tenien 18 anys.

***

A l’altra banda de la foto anterior: d’esquerra a dreta, Vicente Devís, delegat local de la Joventut, amb la bandera de la OJE darrere; Ricardo Lluesma (“Ricardo Borrega”), l’alcalde; Mn. José Gea, retor del poble; el jove amb l’uniforme de la OJE és Ricard Orts; Agustín Pérez de Lucía (jutge de pau i farmacèutic) i Ildefonso. Pareix que s’haja fet lliurament de la tenda de campanya, i que el jove Ricard Orts està llegint algun parlament.

***

Els més jovenets de la OJE, entre els que reconeixem a Elies, més alt i tercer per la dreta i a continuació a Giner. Continuen a ca la vila, expectants de l’activitat que s’està realitzant.

*

Frente de Juventudes: equip de futbol, dimarts 4 de febrer de 1969. Setmana de joventut, diumenge 22 de juny de 1969. Futuro gimnasio, 1969.

Frente de Juventudes, equip de futbol, dimarts 4 de febrer de 1969. Els mateixos esportistes ens confessen que eren molt fluixos. Ricard Orts, ací sense ulleres, és el segon des de la dreta en la fila de davant.

***

L’equip que se n’anà a Girona a competir amb altres grups de la OJE. D’esquerra a dreta, drets: un desconegut, Ricard Orts, Vicent Aparici i Manolo Orts (cosí de Ricard). Davant ajupits: José María Caballero, José Marco i Manolo Casanova.

***

Manolo Carrasco, Matías Marqués Tamarit i Ricard Orts, acampats en algun lloc. Els campaments eren molt habituals, i també una de les activitats més estimades pels joves.

***

Posant entre tendes de campanya.

***

Activitats d’atletisme (llançament) amb arbitratge i públic juvenil -que ací inclou xiquetes.

***

Obres del futur gimnàs, 1969.

*

Visita de l’Excm. Sr. D. Juan Antonio Samaranch. Inauguració de la piscina del Patronat d’Educació i Cultura, divendres 13 de juny de 1969.

Juan Antonio Samaranch va visitar Moncada el divendres 13 de juny de 1969 per assistir a la inauguració de la piscina del Patronat. Des de 1967 era Delegat Nacional d’Educació Física i Esports, en la seua etapa es van construir nombroses instal·lacions esportives i es va posar de moda el popular lema “Contamos contigo”, que animava als joves a practicar esport. En aquell moment, Samaranch era també president del Comitè Olímpic Espanyol. En estes imatges el trobem flanquejat per l’alcalde i el retor de la parròquia, Mn. José Gea, acompanyats de moltes altres autoritats civils, eclesiàstiques (veiem un home amb clèriman a la punta de l’esquerra) i militars (vorem, si més no, algun guàrdia civil). En esta foto estan passant per algun camp esportiu: veiem una ratlla pintada en terra a l’esquerra, i a la dreta al públic sobre les grades.

Mn. Jesús Pla, fundador del Patronat, era una persona influent més enllà de València, i segurament va ser el responsable d’esta inversió amb tota la seua simbologia.

***

Recepció de Samaranch a càrrec de l’alcalde, Ricardo Lluesma.

***

Les autoritats a boqueta de nit passejant per la ciutat, segurament de camí a les instal·lacions del Patronat. Hi ha nombrós públic aplaudint a banda i banda.

***

Parlament de Samaranch per a autoritats, públic general i dames de festes, que van vestides de llauradores.

***

Mossén José Gea, revestit amb estola i roquet, fent la benedicció de les instal·lacions. Com es pot vore en l’última foto, totes estes activitats estan passant davant mateix de la piscina.

***

Visita als banys i vestuaris.

***

La piscina en qüestió. Sobre esta sol·licitada instal·lació esportiva, Fèlix Francés contava en “Rugbi a Moncada: L’odissea d’un esport estrany en un país conservador” una anècdota molt divertida que il·lustra l’interés que va despertar entre els joves:

A l’estiu de 1969 [poc després de la seua inauguració oficial], dos joves espavilats i desitjosos d’aconseguir un passe gratuït a la piscina del Patronat d’Educació i Cultura (PEC), l’única que hi havia a la ciutat, havien de pertànyer a un club o equip esportiu. Als esports locals que ja existien els passes estaven copats, així que havien de crear un nou equip. De què?… ja hi havia de futbol, bàsquet, natació, ciclisme… Ángel Alandes i Josep Lluís Olmos ja coneixien el rugbi: Ángel el jugava en el col·legi EPLA de Godella; van presentar al delegat d’esports del Patronat, José Luis Bonet, la proposta del rugbi i, quina casualitat, el Sr. Bonet era nebot de Baltasar Bonet, president de la Federació Valenciana de Rugbi en aquells temps. A partir d’ací es van buscar amics i coneguts i en poc de temps es va crear el club de rugbi PEC Moncada.

*

Viatge al Valle de los Caídos, dissabte 12 d’abril de 1969.

Viatge de les “forces vives” del Movimiento al Valle de los Caídos. Els joves ajupits són, d’esquerra a dreta, Joano, Ricard Orts, Ricardo Gomà, Manolo Carrasco i Matías Marqués. Darrere al mig està l’alcalde, Ricardo Lluesma.

***

Aproximadament els mateixos: Eugenio Lluesma “Borrega”; Sales; un desconegut; l’alcalde Ricardo Lluesma “Borrega”, germà del primer; i el delegat de Joventut a Moncada, Vicente Devís. Als joves ja els hem vist abans; ací estan en l’ordre invers, d’esquerra a dreta són Matías Marqués, Manolo Carrasco, Ricardo Gomà, Ricard Orts i Joano.

***

El delegat del Movimiento a Moncada, Vicente Devís, posant amb els cinc joves que ja coneixem. Ara estan en un altre lloc que no hem identificat.

A la següent foto, l’alcalde de Moncada conversa amb altres autoritats al mateix lloc.

*

Visita del Delegado Provincial de Juventud, Sr. Górriz. Dimecres 25 de febrer de 1970.

Visita a la piscina del Patronato, les instal·lacions educatives del qual podem vore darrere. Si més no, reconeixem a l’alcalde, Ricardo Lluesma, i al retor, José Gea —tot i que el tal Patronato era i continua sent una iniciativa privada, en este moment en la forma de “Centre Concertat d’Ensenyament Sant Jaume Apòstol”.

***

El senyor Górriz en el saló de plens de l’antic ajuntament, acompanyat per l’alcalde i altres prohoms locals.

***

José María Caballero, enfront del Sr. Górriz, i el germà del primer, Carlos Caballero -el xic baixet, primer per l’esquerra, que es veu de perfil. Amb ulleres a l’esquerra, Ricard Orts.

***

Ricard Orts és el xic més alt, de cul i amb ulleres. A la punta de la dreta està Ricardo Gomá, i a la de l’esquerra Carlos Caballero.

***

Polítics i capellà xarrant animadament. Darrere tenen algun tipus d’atracció de fira en forma de castell medieval.

***

Reunió amb joves a la seu de la OJE, que estava situat a l’esquerra de l’antic ajuntament. A la taula veiem al delegat de Joventut, Vicente Devís, al Sr. Gorris, a l’alcalde i altres persones.

***

Visita a taller de formació professional.

***

Visita a les aules.

***

Xerrada amb pares i mares.

*

Natació, dimarts 10 de setembre de 1968.

Lliurament de premis de natació a xiquetes i xiquets del poble. Desconeixem a on estava esta piscina, més menuda que la que un any després s’inaugurà al Patronat. Ací no caben molts comentaris, però igualment ens pareix interessant fer-les accessibles, ni que siga per als retratats i les seues famílies.

Cultura: Col·legi Laboral, Llibreria P.E.C., Festival de bandes, Col·legi femení P.E.C.

Darrere de Mn. José Gea està el pare d’Alfredo Roca i avi de Núria Roca; el xic jove és José María Rodríguez i la xica joveneta Inma. A la punta de la dreta, en primer plànol, l’antic alcalde Juan Gascó, i a l’extrem oposat Ángel Gascó. Al seu costat Ildefonso Mundina, Sales.

***

Anys de gran creixement per al Patronat: a banda de la piscina municipal i altre espais esportius, ací E. Feliu registra la construcció del Col·legi Laboral, al carrer Madrid i la del Col·legi Femení.

***

Cultura: Exp. d’Art. Final de curs. Aules en funcionament.

Una bigarrada exposició col·lectiva de pintura figurativa, de la que no hem pogut esbrinar res més. Es veuen paisatges, bodegons, figures, etc.

***

Lliurament de premis o reconeixements, no sabem de què, feta a l’antic ajuntament.

***

Una activitat de final de curs amb la presència probable de professors (sobre l’entarimat), xiquets (a l’esquerra), xiquetes (a la dreta) i mares i àvies en el pati d’alguna escola.

***

Classe de xiquets a l’escola pública. A la pissarra veiem escrit: “tu nene me dió esa gema”, y diferents operacions matemàtiques. Als pupitres ja no es veien tinters sinó estoigs que suposem plens de llapisseres.

*

2 respostes
  1. Carlos Caballero
    Carlos Caballero says:

    Se me an puesto los pelos de punta, muy emocionado de recordar aquellos tiempos, tan felices, unas fotos que son un tesoro, felicidades a todo el equipo, que hacen todo este trabajo.👍👍👍👍🚵‍♀️

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari