Antonio Vera, el pintor i la seua poètica

Antonio Vera Mahedero (1959) és un pintor afincat a Montcada que parla del seu treball pictòric però també de la seua poètica, plena d’humanisme i rigor.

La família Crespo Cremades, de Benagéber a Sant Isidre

El relat de Mercedes Crespo Cremades sobre la seua família en el pas de Benagéber a Sant Isidre. Un èxode que representa bé les vivències de tot un poble, i que es manté en l'imaginari dels descendents com una senya d'identitat col·lectiva.

«Testimonio de Tonica Gabarda sobre Masías en los años 50 a 70», Arturo Xerri

Una entrevista d’Arturo Xerri Juan a Antonia Gabarda Duval (Tonica) en què esta conta el seus records de Masies des de l’arribada de la seua família en els anys 50, quan només hi havia unes poques casetes i molts pocs comerços.

Pilar Valero, Macu Ferrer i Enrique Giménez, vivències del Misteri de la Passió

Pilar Valero, Macu Ferrer i Enrique Giménez ens parlen de las seues experiències preparant i representant el Misteri de la Passió. Les vivències de Pilar i Macu ens transporten a la part més popular i divertida de la Representació. Veiem eixe altre costat sempre “de jugarota” que feia perillar un poc las solemnitat de l’acte, però que al mateix temps fomentava el treball voluntari i la dedicació comunitària.

Bàrbara Alós i Fina Gil, treball i quotidianitat

Bàrbara Alós (1934) ens parla del seu treball a la Pirotècnica Arnal —el Buixaquero— o en el Mercat vell, l’escola, l’estraperlo, les festes, l’activitat al barri de les Eres, o els peculiars costums relatius a la salut, com el “passar la cinta”, l’oli de ricí o l’aigua de Carabanya. Compta amb l’ajuda de Fina Gil, que ens explica com era el cultiu i el mercat de les flors que practicaven en casa.

Pura Herrero i Pura Palacios, comares de Moncada

Pura Herrero i Pura Palacios, mare i filla, foren les comares titulars de Moncada durant la major part del segle XX. Amb elles nasqueren la major part dels nostres conveïns i són recordades amb afecte. Este text glosa les seues vides i la pràctica dels eu ofici en el context dur del segle XX, i en particular en el de la nostra ciutat.

COVID-19: Mylen Ros i Raül Bosc, voluntaris de Protecció Civil

Entrevistem Mylen Ros i Raül Bosc, voluntaris de Protecció Civil, que comparteixen amb nosaltres la seua experiència i ens expliquen, alhora, què és i com funciona Protecció Civil. Agraïm el temps que ens van dedicar, així com la feina desinteressada que, junt a la resta del voluntariat, fan pel seu poble.

COVID-19: Esteve Puchades i Ana María Martínez, coordinadors de la Zona Bàsica de Salut

Esteve Puchades i Ana María Martínez, coordinador metge i coordinadora d’infermeria respectivament, de la Zona Bàsica de Moncada, Alfara, Massarrojos i Benagéber, ens parlen del pas de la pandèmia de COVID-19 pels nostre poble en prop d’any i mig. Les fases de la pandèmia, el treball abnegat dels professionals sanitaris o el risc que s’ha viscut.

Prometeo Pérez, Prometeo Estilistas

Prometeo Pérez ens parla de l'ofici tradicional de la seua família com a barbers i perruquers, de com son pare va iniciar una perruqueria unisex en 1985, de la seua participació en les últimes tendències del sector i de molts més temes relacionats amb un negoci que li apassiona. Un negoci de tres generacions que continua amb ell i amb les seues germanes Amparo (a Valterna) i Inés (a Alfara).

Rafa Castelló, Impremta Castelló

Rafael Castelló Martínez continua amb el negoci familiar que va començar son pare, Paco Castelló, en 1966. Rafa ens parla del seu treball, de com han canviat les tècniques i els materials d’un ofici que s’ha transformat radicalment amb el desenvolupament tecnològic de les últimes dècades i el pas de l’analògic al digital. Un recorregut per la història de la impremta i per la de Moncada.

Carmen Guillem Camps, ‘la Guillema’, Forn de Manolo Belenguer

Carmen ens parla de la seua vida com a dona treballadora. Va nàixer en Alfara, vingué a Moncada quan es casà i ha estat tota la vida treballant al seu forn familiar. Abans de treballar al forn va ser passejaora de xiquets i també treballà en les fàbriques de sacs de Vinalesa i de Moncada. Ens parla de la seua experiència en cada treball i de com ha canviat el món des que va nàixer en 1933.

José Bartolomé Alós Palanca i Virtudes Bernalte, Carnisseria Sidreta

José Bartolomé Alós Palanca i Virtudes Bernalte ens parlen de tota una vida dedicada a la seua carnisseria, un establiment que forma part de la història de Moncada, i de la seua relació amb el veïnat. Ens parlen també dels canvis que ha hagut en la seua dedicació i reflexionen sobre la seua experiència ara que estan jubilats.

Històries de vida a l’Escola Permanent d’Adults (EPA)

Un recull de memòria oral autobiogràfica produït per alumnes de l'EPA que es troba en la 'Guia per a les històries de vida. Fer i pensar' (2013). Testimonis directes d'unes quantes desenes d'alumnes que en conten històries de família, aprenentatge i treball des dels anys 30 cap ací; material d'altíssima interés humà i etnogràfic.

Mariló i Marisa Pomares Doménech, Forn Quatre Cantons

Mariló i Marisa Pomares Doménech parlen dels inicis i el desenvolupament del negoci familiar. En el seu treball aposten per la formació permanent, la qualitat i la innovació sense perdre el vincle tradicional. Els preguntem també pel COVID-19: com va canviar la producció i com es van adaptar als protocols.

Forn de Manolo Belenguer, a ‘la barrià’

Amb Manolo Belenguer, del Forn de Manolo, parlem del seu forn en el sí de “la barrià” durant tres generacions; del treball artesà en la pastisseria i panaderia tradicional, del paper d’un negoci com el seu en un barri fora del centre comercial, de les dificultats que se li presenten i de la commoció que ha suposat per als forners viure en primera fila l’estat d’alarma i el confinament de la societat pel COVID-19.

Vicente Bernabé, Forn Sant Miquel

Amb Vicente Bernabé parlem del forn i els seus orígens, de les vicissituds passades en els últims anys, amb la competència deslleial dels supermercats; de la seua aposta per la qualitat, per la vida en el barri i per la solidaritat. I de la gestió de la crisi causada pel COVID-19, que han viscut en primera fila en tant que activitat prioritària.

Milagros Albert Catalá, mestra de costura, dona treballadora

Una conversa amb Milagros Albert Català (1933) que recull la seua història de vida al voltant de l’educació vocacional, el treball a la Jutera de Vinalesa o com a mestre de Costura, així com la seua vida familiar a San Isidro de Benagéber.

Ángel Verdeguer Pascual, una vida dedicada a la música coral

Ángel Verdeguer (1933) ha dedicat la seua vida a la música. Als cinc anys ja cantava a l’església. Ens conta anècdotes de la seua vinculació amb la música, incloent algunes que tenen molt a vore amb el context històric, com la seua participació com a cantant als funerals que es feren en València després de la mort de Franco, José Antonio o Manolete.

Amparín Gascó, ‘la Polida’

Amparo Gascó (1935), amb un relat ple d'humor, ens parla del seu temps treballant a la Jutera de Foios, especialment pels llargs desplaçaments des de Moncada a la matinada, i del treball a la fàbrica de Garín, a on va viure l'última època d'esplendor de l'artesania de la seda.

Conversa sobre Pilota a Moncada amb Vicent, Juanito, Alfonso II i Voro

Entrevista sobre la pilota valenciana als antics jugadors professionals de Moncada, Juanito i Alfonso II, a Voro Simó, president del Club de Pilota de Moncada i a Vicent Marqués, secretari de l'entitat. Un relat coral sobre el passat i el present del nostre joc autòcton, contact amb passió pel joc i molt de sentit de l'humor.

Concha Francés Ferrando, ‘Conchín la Caragola’

Conchín, 'la Caragola' (1927), antiga treballadora de la seda, ens parla del seu treball a la fàbrica de Garín, de la seua vivència de la guerra, la postguerra o del treball de la dona, que ocupava tot el seu temps de vida. Una entrevista simpàtica i plena de detalls d'una gran humanitat.

Paquita Albiach Alós, ‘la de l’Oli’

Paquita Albiach (1927) ens parla de la seua vida, singular perquè va heretar el negoci familiar, una tenda d'ultramarins per la que passava mig poble. En la seua explicació hi ha anècdotes divertides, d'altres tristes i també algunes curioses. La tenda familiar s'abastia de tot tipus d'animals, menjar, objectes d'ús diari... així que pràcticament sap fer qualsevol cosa. A més a més ha estat activa en associacions.

Paco Tormo Vela, senyera del folklore valencià

Paco Tormo Vela (1933), una de les persones més destacades en l'àmbit de la dansa i el folklore valencià de la segona meitat del s. XX, ens parla de la seua formació i de la seua llarga experiència com a ballarí i en l'organització d'entitats lligafes a la nostra tradició.

Milagros i José, els ‘Llimoneros’ («La Moncadense»)

Milagros i José Pascual Catalá, coneguts a Moncada com a "Llimoneros", ens parlen de la Moncadense, la fàbrica de refrescos i gel que va ser tan popular a la nostra ciutat, a la comarca i molt més enllà.

Isidro Martínez, memòries d’un llaurador

Isidro Martínez Aguilar (1929) parla de la seua infància, marcada per la Guerra civil, de la postguerra i l'activitat agrícola, amb una menció important al cultiu de tabac, i de la seua vida pública en la 'Hermandad', com a regidor en el darrer ajuntament predemocràtic i altres.

Merche Gracia i Javier Furió. Grup de danses de Moncada

Hem entrevistat a Merche Gracia -directora- i a Javier Furió -vocal- del Grup de danses de Moncada, una institució amb més de 40 anys de trajectòria. Les seues activitats són variades i nombroses, i a poc a poc s’han convertit en un referent folklòric a nivell local, nacional i internacional.

Pepe Poveda, la Unió Musical: 40 anys de ‘fideus’ al poble

Pepe Poveda ens parla de la frenètica activitat de la Unió Musical, de les múltiples col·laboracions amb altres entitats i de les seues activitats culturals -tertúlies, excursions, premis, etc.-.

100 Aniversari Centre Artístic Musical Moncada (DVD)

Incloem al nostre arxiu el vídeo que es va realitzar amb motiu de la presentació del Centenari del Centre Artístic Musical de Moncada (1914-2014), una institució fonamental per a la nostra ciutat. En este vídeo de 7:40 minuts, Salvador Pascual dóna el seu valuós testimoni, i molta altra gent mostra la vida que continua tenint el Musical.

‘Col·lectiu de dones feministes de Montcada’

Puri, Ma José, Amparo, Viki i Encarna ens parlen de quasi 25 anys de treball pels drets de les dones a nivell local, de País Valencià, nacional i internacional. L‘activisme al carrer, la conscienciació, l’autoformació, la recuperació històrica de dones rellevants i la reivindicació de un Pla d’Igualtat per al poble són només algunes de les activitats que han desenvolupat generosament en estos anys.

Pepe Casany, al taller i amb la cultura

Josep Casany Roca (1935) parla de la seua vida laboral, al capdavant d’un taller de motos i bicicletes, de la seua experiència com a corredor de motos, de la seua vinculació amb el món de la cultura i de les sorprenents vivències com a actor.

Maria Lluesma, motor de l’associacionisme i la modernització

Maria Lluesma Ferrer (1934) ens parla de la seua vida, especialment curiosa per la militància en diferents col·lectius i associacions, en els que ha sigut una figura clau i cara visible. Parlem de religiositat, d'associacionisme, d'igualtat de gènere o d'educació.

María García, presidenta de l’Asociación Andaluza Rociera de Moncada

María García ens presenta una altra dimensió de la identitat de Moncada: les arrels de la seua població d’origen andalús mantingudes i compartides per la seua associació i per la Federación de Entidades Culturales Andaluzas.

Filomena Bondia Lluch, ‘la Colaua’

Filomena Bondia Lluch (1933) parla dels seus 48 anys d'experiència en la fàbrica de la seda de Garín: des dels detalls de la seua contractació amb 13 anyets fins als temps en què van minvar el nombre de treballadores.

Antonia Caballer, ‘la Coetera’

Antonia Caballer Verdeguer (1927), més coneguda com Antonia 'la Coetera' ens parla de la fàbrica de coets que va fundar son pare. També ens conta detalls de la guerra i la postguerra.

Entrevistes per recollir la memòria oral de Moncada

Rescatem cinc entrevistes que es van realitzar en 2006 a diferents grups de dones jubilades del poble per recollir la nostra memòria oral. Ací es trobarà un patrimoni monumental en forma de tendres i divertits relats, cançons, contes, poemes i records d'un poble molt distint de l'actual.

Testimonis pels 75 anys de la Declaració de ciutat: “Moncada per a tots”

75 anys després de rebre el títol de Ciutat es va celebrar l'aniversari amb un gran nombre d'activitats. Entre altres es va realitzar el vídeo que oferim ací: 'Moncada per a tots', que inclou fotografies antigues i testimonis de persones majors.