Moncadapèdia es suma a la celebració del 25 aniversari de l’Orquestra Enrique Soriano (OES), compartint el documental realitzat per Ana Revert i el text de la historiadora i cronista de l’entitat, Carmela López Pérez —accessibles també a la pàgina web de l’entitat: https://musicalmoncada.es/orquestra/.

Pensem que per a Montcada és un luxe comptar amb una orquestra d’este nivell, tan propera i tan generosa amb la nostra ciutat.

Per molts anys!

25 aniversari Orquestra Enrique Soriano del Centre Artístic Musical de Moncada

Carmela López Pérez

L’Orquestra Enrique Soriano va nàixer l’any 1999, des de la natural evolució de l’assignatura de Música de cambra del Centre d’Estudis Musicals Mestre Palau, dependent del Centre Artístic Musical de Moncada.

El projecte començà molt abans, a principi de la dècada dels vuitanta del segle vint, gràcies a l’entusiasme i l’afany d’Enrique Soriano. La Junta Directiva del CAMM va prendre l’acord de que l’Orquestra portara el seu nom  l’any 2000, sent president de l’entitat Ricardo Alós Casaña.

La professora de violoncel i de l’aula de corda, Carmen Martínez Cepa, va rebre l’encàrrec de dirigir la incipient orquestra amb caràcter juvenil.

Des de 2001 fins a juny de 2007, l’agrupació va prosseguir sota la direcció de Víctor J. Pérez Maeso, ampliant les ambicions i perspectives.

Des de setembre de 2007, es fa càrrec de la direcció de l’orquestra Francisco Martínez Cepa, professor de l’aula de corda, amb el recolzament de Karen Martínez Cepa, professora de violoncel.

La idea de ressorgir l’orquestra juvenil naix de la urgent necessitat d’abastir de músics a l’orquestra de cambra. Va actuar de fil conductor fins a l’orquestra, realitzant un seguiment dels músics des de l’escola i formant-los abans de que ingressen en la mateixa. Des d’aleshores, el seu director és Francisco Martínez Cepa.

En l’actualitat l’OES brinda als músics del nostre municipi l’oportunitat de gaudir d’una formació pròpia, a més de ser un referent per a l’alumnat que s’inicia en l’aprenentatge dels instruments de corda.

Enguany celebrem el vint-i-cinc aniversari de la nostra orquestra, i cal recordar que, al llarg del temps, ens ha oferit 73 concerts: festivals i intercanvis amb altres orquestres i en altres municipis, actes oficials de l’Ajuntament de la nostra ciutat, campanyes de “Retrobem la nostra música”, concerts didàctics, i, a més a més, concerts programats any rere any de primavera, estiu, Santa Cecília i Nadal.

Cada concert és únic però convé destacar:

  • Un acorde solidario. S’uniren totes les orquestres i bandes de l’estat espanyol solidaritzant-se amb els afectats per la marea negra provocada per l’enfonsament del
  • L’homenatge a les persones de Llera (Badajoz) que van arribar fins a la nostra ciutat durant la Guerra Civil. L’acte estava emmarcat dins de la programació de l’any de la recuperació de la Memòria Històrica.
  • El concert extraordinari de presentació de l’Orquestra de Cambra al claustre del Convent de les Franciscanes.
  • Els actes de commemoració del Centenari del Centre Artístic Musical:
    • “Adiemus”, de Karl Jenkins
    • Els Premis Nou Muses
    • L’homenatge als músics i socis difunts al Cementeri de Moncada
  • Trilogia Sacra d’Ernest Artal.
  • Tots els concerts acompanyats pels músics de la Banda simfònica del CAMM.
  • Tots els concerts acompanyats per la Coral de Moncada.
  • El concert homenatge a Felicia Vatasanu.
  • Els concerts als balcons en pandèmia.
  • Els concerts a l’aire lliure respectant les mesures sanitàries.
  • Juliol a la fresca als jardins de l’Ajuntament d’Alfara del Patriarca.
  • El concert solidari RecordARTE en benefici de l’Associació de Familiars de malalts d’Alzheimer de València (AFAV).
  • El concert del 25 aniversari. Mikhail Spivák va actuar coma violí solista, una vegada més, acompanyant a l’OES en la Romanza nº 2 en Fa major per a violí i orquestra de Beethoven.

En diferents ocasions l’OES ha estat acompanyada per grans artistes com Ernest Artal, Mercé Calderer, Patricia Genís, Juan Carlos Matamoros, Aurora Peña, Adrián Rius, Úrsula Segarra, Doménech Hurtado o Mikhail Spivák, d’entre altres.

En l’actualitat l’Orquestra Enrique Soriano del Centre Artístic Musical de Moncada ofereix una programació estable.

El futur és esperançador. El seu objectiu és continuar sent una orquestra dinàmica i, amb el suport de totes les persones que creuen en el projecte, arribar a consolidar-se com l’Orquestra Simfònica que la ciutat de Moncada mereix.

Títol  25 aniversari de l’Orquestra Enrique Soriano
Temàtiques Centre Artístic Musical de Montcada, música, associacionisme
Publicació en Moncadapèdia Dilluns 22 d’abril de 2024
Text Carmela López Pérez
Crèdits dels documental Documental dirigit i muntat per
Ana Revert
Participació:
Carmela López, Historiadora i cronista de l’OES
Carmen Martínez, Primera directora de l’OES
Nuria Pascual, Ex-component de l’OES i concertino
Mercé Calderer, Oboista i neta d’Enrique Soriano
Karen Martínez, Chelista i membre de l’OES
Víctor J. Pérez, Director de l’OES 2000-2007
Francisco Martínez, Actual director
Ana Revert, Membre de l’OES
Paula Velázquez, Membre i concertino de l’OES
Ana Santamaría, Delegada de l’OES 2013-2021
Jesús Tronch, President del Centre Artístic Musical de Moncada
Música:
Trilogía Sacra de Ernest Artal
Orquestra Enrique Soriano
Agraïments:
Centre Artístic Musical de Moncada
Família d’Enrique Soriano
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari