Títol  Fotos de Santa Bàrbara (col·lecció de l’Arxiu municipal)
Informants Claudio Albert, Àngel Navarro, Manolo Orts, Manolo Marqués, Ricard Orts, Voro Simó, Juan Camps, José Maz
Temàtiques col·leccions de fotos, etnologia, història, Santa Bàrbara
Publicació Moncadapèdia Dimarts 22 de març de 2022
Font Arxiu Municipal

Seguim publicant la col·lecció de fotos de l’Arxiu Municipal de Moncada, uns quants cents de fotografies antigues que estem lliurant a Moncadapèdia organitzades per temàtiques. Després d’una publicació genèrica (Col·lecció fotogràfica de l’Arxiu municipal de Moncada (I)), hem compartit Fotos de festivitats i Fotos escolars, i ara pengem estes altres fotos fetes a Santa Bàrbara, generalment per la fira. No són les úniques col·leccions de fotos que trobareu a Moncadapèdia, i vos convidem a buscar-les i a gaudir d’elles.

En esta col·lecció podem veure 31 fotografies que comencen en els primers anys del segle XX i arriben fins als anys 60. És una col·lecció “lleugera”, amb més interés etnogràfic que històric, d’una de les principals festes de Moncada, més antiga i amb més tradició. L’ermita de Santa Bàrbara i la seua devoció és molt important en tota la comarca; l’ermita va ser un lloc destacat per als grans esdeveniments religiosopolítics del segle XIX i primer terç del XX, però a la fira acudeixen tradicionalment persones de tots els pobles del voltant, i el seu caràcter popular i festiu s’ha sobreposat a tots els intents d’instrumentalitzar-la.

El que veiem a les fotografies són colles gaudint d’un dia de festa, persones ben vestides, ben acompanyades i contentes. La segona meitat està dedicada a xiquetes i xiquets, a la il·lusió dels regals de la fira i a les habituals fotos. Perquè part del protagonisme en estes imatges és per als fotògrafs, que estaven allí treballant i desplegaven sovint grans dispositius: telons pintats, animals reals o simulats, vehicles de tot tipus per a pujar-se’n, roba i complements per disfressar-se, escenes completes per a instal·lar-se en elles, tant per a majors com per a xiquets. Antigament venien de fora carregats amb tot el seu material; a Moncada tenien la sort de poder vindre en el trenet, però també es desplaçaven en bicicleta i després en moto -i finalment en cotxes.

Com sempre, les nostres col·leccions de fotos inclouen comentaris per entendre de què parlem. Amb estes fotos també ens ha ajudat el grup format per Claudio Albert, Àngel Navarro, Manolo Orts, Manolo Marqués, Ricard Orts, Voro Simó, Juan Camps i José Maz. A tots ells agraïm el temps dedicat desinteressadament.

Una imatge molt antiga, amb vestuari del canvi de segle, d’un grup provablement a la fira de Santa Bàrbara —darrere es veuen xipresos—. Gorres irlandeses, mantetes al coll i bruses blanques i negres. L’home de l’esquerra pareix vestit de músic, amb l’uniforme blanc d’estiu però hem de pensar que Santa Bàrbara se celebra el 4 de desembre i que porta pantalons negres —a més d’un aire molt poc marcial, amb la guerrera oberta i bufant a una canya.

*****

Una jove retratada davant de l’ermita anys abans de la guerra. La moda ha canviat molt des d’aquell moment: en la imatge veiem a les dones abrigades amb toques (més tard vindrien els abrics), vestits llargs amb faldes de moltes capes i mànegues llargues o manguitos. A l’entorn de l’ermita es poden veure les antigues capelletes de viacrucis, que es destruirien durant els primers mesos de la Guerra civil i es reposarien després amb un altre estil.

*****

Una foto segurament dels anys 30. És un grupet de deu xiques molt elegants que estan parades davant d’un gran teló de fotògraf amb la imatge d’un vaixell; una d’elles està a cavall d’un burret. A l’esquerra veiem un munt de roba que es deixaria a la gent per disfressar-se, que era una divertició molt habitual en fires. Podria ser Santa Bàrbara, encara que no veiem a les xiques molt abrigades. Col·lecció de Concepción Bosch.

*****

Dos músics, respectivament amb un clarinet i una trompa, ben acompanyats per dos joves en el Dia de Santa Bàrbara de 1951 (dimarts 4 de desembre). Estan plantats davant d’un teló de fotògraf en què es representa un poble pintoresc. A la dreta veiem les bambolines de l’escenari: vestits de diferents tipus per disfressar-se. Col·lecció de José Estellés.

*****

Parella posant davant de l’ermita de Santa Bàrbara, bé a la fira o bé en alguna boda o celebració. La parella de darrere potser seria la següent per a fotografiar-se, o estava un poc de jugarota aprofitant per eixir també retratada.

*****

Parella de joves posant davant de l’ermita a la fira de Santa Bàrbara: Luis Juan Torres i Carmen Orts Cabrera, possiblement novençans, cap a 1953 ó 1954.

*****

Carmen Orts Cabrera i Amparo Noguera, joveníssimes i extremadament elegants, amb l’ermita darrere. Dissabte 4 de desembre de 1948. Fotos Romera, València.

*****

Una colla de huit joves de bracet, amb les parades de la fira i l’ermita al darrere. Pot ser una foto dels anys de postguerra, en la dècada dels 40 o ja dels 50. La fira es muntava al voltant de la capella. Sobre les colles de xiques, es conta que quan alguna volia xerrar amb algun xic es posava a la punta; si no volia fer-ho es refugiava entre altres.

*****

Parelles passejant a Santa Bàrbara, no molt més tard de l’any 50. La parella de l’esquerra, que tornarem a vore més avant, són els pares dels germans Paco i Modest Pascual, a la col·lecció del qual pertany esta fotografia.

*****

Tres de les persones retratades abans, encara fotografiats en l’entorn de l’ermita. Col·lecció de Modest Pascual.

*****

Pareixen tres generacions d’una mateixa família. Quatre xiquetes pareixen anar vestides igual, tres d’elles a més amb el mateix pentinat. Són set xiquetes, dos xiquets i un bebé. Pareixen fotos dels anys 40-50. Col·lecció de Xelo Fontestad.

*****

La mateixa xica amb el xiquet de bolquers al braç i un altre dels d’abans, amb el marit de la primera. Estan en el mateix entorn que en la foto anterior. Col·lecció de Xelo Fontestad.

*****

Tres xiques amb grans ramells de flors, acompanyades de dos joves. Pareixen estar en un context de fira, amb carpes ratllades al darrere i grans plataners d’ombra (que no pareixen de l’ermita). Col·lecció de Xelo Fontestad.

*****

Els pares de Paco i Modest Pascual amb un dels seus fills, de retorn de Santa Bàrbara: el xiquet amb l’abric i el pare portant una poma de caramel. La porta de fusta és preciosa, i a la vegada la privacitat de la casa la manté una cortina molt elegant. Col·lecció de Modest Pascual.

*****

Pujada a l’ermita a la fira de Santa Bàrbara (4 de desembre), quan els xiquets estrenaven els abriguets. A Secrets revelats es diu que estan a la plaça del Mestre Iborra en els anys 40.

*****

La iaia i la neteta en la fira de Santa Bàrbara. Les àvies eren altres grans acompanyants de xiquetes i xiquets. Col·lecció de Vicenta Rodrigo.

*****

Parada de fira d’un fotògraf, segurament a la fira de Santa Bàrbara. Un xiquet menut posa sobre un burret davant d’un teló en què s’ha pintat un jardí. De forma còmica, al xiquet se li ha donat els ramals de l’animalet. Col·lecció de Modest Pascual.

*****

Carmen Orts Cabrera i Luis Juan Torres, a qui ja hem vist més amunt, ara amb tres fills posant davant de l’ermita a la fira de Santa Bàrbara. Els xiquets són, d’esquerra a dreta, Juan José, Raúl i Luis Juan Orts. Foto del dilluns 4 de desembre de 1962. Foto d’Andrés Abad, Alaquàs.

*****

Una típica foto de xiquet en la parada d’un fotògraf a la fira o porrat de Santa Bàrbara. El xiquet, un poc espantat, està sobre un cavallet de cartó i davant d’un teló de fotògraf que representa un jardí. Col·lecció de Modest Pascual.

*****

El pare de Paco i Modes Pasqual amb algunes xiquetes i xiquets a la fira de Santa Bàrbara. Col·lecció de Modest Pascual.

*****

Xiquets i familiars retratats a la fira de Santa Bàrbara. Darrere aguaita l’ermita. Col·lecció de Modest Pascual.

*****

Xiquetes i xiquets retratant-se a Santa Bàrbara. Col·lecció de Pilar Chapa.

*****

Dos germanets retratats a la fira de Santa Bàrbara. La xiqueta és Xelo Fontestad. Col·lecció de Xelo Fontestad.

*****

Xiquets fotografiats davant de l’ermita amb un cavallet de disseny més modern que els anteriors. Anys 60, aprox.

*****

Xiqueta retratada sobre un cavallet a la fira de Santa Bàrbara. Veiem també les capelletes del viacrucis que es van fer després de guerra, diferents a les que hi havia abans, i el dipòsit d’aigua que també es va eliminar fa alguns anys. La moto Vespa que es veu darrere —amb el bonic parabrises— podria ser la del fotògraf; en moltes d’estes fotos es veu una Vespa aparcada a prop. Els fotògrafs es desplaçaven pels pobles amb tots els trastets propis de l’ofici: càmera i trípode, joguets, de vegades telons o disfresses; antigament a peu, després en bicicleta i ja per fi en moto i en cotxe. Sabent que les Vespes arribaren a Espanya a meitat dels anys 50, suposem que la foto es faria, aproximadament, cap a 1960.

*****

Dos xiquets retratats en una altra parada. Col·lecció de Xelo Verdeguer.

*****

Carmen Orts Cabrera amb els seus fills Raúl, Luis i Juan José, Xiquets sobre una Vespa o una Lambretta de joguet en una típica foto a la pujada de Santa Bàrbara. Cap a 1960 ó 1961.

*****

Luis i Juan José Juan Orts retratats sobre un avionet a la fira de Santa Bàrbara. Divendres 4 de desembre de 1959.

*****

Xiquetes en un avionet a la Fira de Santa Bàrbara. Al llibre Secrets revelats es diu que és el diumenge 4 de desembre de 1960. Col·lecció de Xelo Verdeguer.

*****

Xiquets retratats simulant una terrassa de bar a la fira de Santa Bàrbara. Els dos porten martells de caramel. Ja hem vist a estos dos xiquets més amunt, amb un carro i una vespa respectivament. Col·lecció de Xelo Verdeguer.

*****

La mateixa parada del fotògraf des d’una altra posició. És interessant veure l’entorn arribassat dels voltants de l’ermita. Col·lecció de Xelo Verdeguer.

*

Títol  Fotos de Santa Bàrbara (col·lecció de l’Arxiu municipal)
Informants Claudio Albert, Àngel Navarro, Manolo Orts, Manolo Marqués, Ricard Orts, Voro Simó, Juan Camps, José Maz
Temàtiques col·leccions de fotos, etnologia, història, Santa Bàrbara
Publicació Moncadapèdia Dimarts 22 de març de 2022
Font Arxiu Municipal

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari