Títol  Col·lecció fotogràfica de Pilota de Moncada
Temàtiques col·leccions fotogràfiques, etnologia, pilota
Publicació Moncadapèdia Dimecres 21 de juliol de 2020
Font Fotos dipositades a l’Arxiu Municipal combinades amb altres imatges aportades per Juan Miguel Martí Balaguer ‘Juanito’, i José Antonio Alfonso Palanca ‘Alfonso II’ i retalls de premsa

Fa unes setmanes vam publicar la col·lecció de fotos de Pilota Valenciana de l’Arxiu Municipal de Moncada. Vam tindre comentaris de luxe d’alguns dels protagonistes de l’activitat de la pilota a la nostra ciutat: Voro Simó, Juan Metxeta i Vicent Marqués.

Ara ampliem esta col·lecció amb fotografies aportades per Juan Miguel Martí Balaguer, ‘Juanito’, i José Antonio Alfonso Palanca, ‘Alfonso II’, més alguns retalls de premsa que il·lustren molt bé els personatges i el món apassionant d’este esport autòcton.

A diferència de la col·lecció anterior, organitzarem fotos i documents de més majors a més joves: Vicente Mora (Mora II), Alfonso, Juanito i Alfonso II.

Per començar, ací mostrem part d’un reportatge sobre el joc de la pilota en Moncada, realitzat per la revista comarcal Gent de l’Horta en desembre de 2006.

Anant un poc més arrere, tenim la còmica història dels jugadors de pilota de Moncada que anaren a París a finals del segle XIX, i que replega Baltasar Bonet Lluesma al segon capítol de la seua novel·la sobre la Moncada de la seua infància: Sol de València (1933), de la pàgina 55 a 68.

Continuarem replegant la memòria popular d’este esport i conservant-lo en el nostre arxiu digital.

Vicente Mora i el joc popular

«I Trofeu de Pilota Valenciana en Honenatge a Mora II». Mora és una de les llegendes de la pilota al nostre territori. La família Mora eren també propietaris del trinquet de Moncada, que es va vendre a l’Ajuntament a principis dels anys 70 per a fer una escola. A la dreta es pot veure la foto original d’on es va traure la imatge per al cartell; són Mora II i Mora III, pare i fill.

***

Reconeixem a Vicente Mora i Alfonso al voltant del trofeu. També a Antoniet el Correu, el segon per l’esquerra davant de tots. Es tracta d’una partida que van jugar a Moncada, al carrer Sant Miquel, a festes del barri de les Eres, quasi davant d’on vivia Vicente Mora. Eixe dia Vicente tenia molt d’interés en guanyar, per això va buscar a Alfonso, que havia sigut un gran professional. Als extrems, respectivament, Vicente i Olegario, que eren regidors en aquell moment. Darrere, per damunt de tots, Juanito Metxa.

***

Eixe mateix dia, en el mateix lloc. En esta imatge reconeixem a Estellés de Nàquera (aficionat) a l’esquerra, a Vicent Mora (Mora II) amb plaques i trofeus, a Alfonso i a Olegario, que com s’ha dit era regidor en aquell moment.

***

Regina i dames de festes acompanyant als esportistes. Pareix un any distint a les fotos anteriors. Podria tractar-se de 1975, que és la xifra que apareix darrere de la foto.

***

Lliurant les plaques als pilotaris. La segona per la dreta és Conchín Alós, i la tercera Mari Carmen ‘la Tala’. La regina de festes, lliurant-li la placa a Juanito, és Vicenta Castelló, i a l’esquerra Fina Sepúlveda. Juanito tindria aleshores 28 anys.

***

Encara una altra imatge del mateix dia, amb els jugadors dutxats i mudats: Juanito és el que fa quatre per l’esquerra i al seu costat Vicent Mora II i Vicent Mora III.

***

Jugadors o membres del Club de Pilota de Moncada posant al carrer amb els seus trofeus. Són Antonio Company, Vicente el Vinagrero (un gran aficionat a la pilota); el Catarro (un xic “alfarero”); Mora segon i “el Pintor”. Ajupits davant els dos germans Poma i entre ells Xipa, de Vinalesa, amb un xiquet.

***

Jugant a pilota al carrer Colón, davant de casa Prades.

***

Una partida que es va jugar a festes de Sant Miquel, al carrer Colón. Ací veiem jugadors i aficionats, i cinc festeres amb les seues bandes. Darrere, Voro Muñoz, Del Toro, Antoniet el Correo, un desconegut, Fernando i el Negre. Davant, un desconegut, el Egillero, Ramón Llopis (que era el vicepresident de l’equip de Moncada), Lloveras i Pablo. A les festeres no les hem reconegut.

***

Una partida al carrer Sant Roc. Els quatre jugadors són: Juanito, Antoniet el Correo, el Negre i Pablo, i davant ajupits José Luis i Voro Simó.

***

Interlocal

Una partida al cèntric carrer de Sant Pau de València en el Dia de la Pilota, 6 de juny. La formació que van fer eren un desconegut, Solaig, el Flare, el Xilo i José Ramón (JR), de Massarrojos. S’equipaven en el jardí de l’IES Lluis Vives, que és el que es veu darrere. Jugaren contra l’equip d’Altea, que aleshores era campió de la província d’Alacant, però van guanyar els nostres. Voro Simó conserva el trofeu: una escultura de Manolo Boix.

***

Dos dones i cinc xiquetes, potser en l’antic trinquet de Moncada. La xica de darrere podria ser Vicentica, la filla de Mora i dona de Manolo.

*

Alfonso

Vicente Alfonso Bosch, ‘Alfonso’ va debutar en el trinquet de Pelayo en 1957, i va estar en actiu fins a 1982: vint-i-cinc anys com a professional en tots els trinquets del país. Al retirar-se es va quedar com a feridor i massatgista a Pelayo. A l’entrevista publicada fa unes setmanes (Conversa sobre Pilota a Moncada amb Vicent, Juanito, Alfonso II i Voro), el seu fill José Antonio Alfonso Palanca, ‘Alfonso II’ -un altre gran jugador-, i els seus contertulians van contar molts detalls i anècdotes de la seua biografia, per tant remetem al divertit vídeo de l’entrevista, que a més està íntegrament transcrita en la mateixa pàgina.

Si en la primera edició d’esta col·lecció ja publicàrem una vintena d’imatges de la trajectòria d’Alfonso, ara podem gaudir de material addicional facilitat pel seu fill, Alfonso II: més fotografies, més informació sobre elles i aparicions en premsa de molt d’interés, incloent una entrevista de 1977 signada per Bauset.

Hem intentat ordenar les fotos cronològicament tant com hem pogut.

***

Alfonso, a l’esquerra, seguit del Chato de Guadassuar i altres desconeguts en el trinquet de Moncada, amb les festeres carregades de ramells.

***

Partida en 1969. És molt cridanera la disposició del públic, tan nombrós que s’ha de col·locar baix de la corda.

***

Aguaitant a la galeria d’un trinquet, possiblement a Sueca. Darrere està estampat el segell de Miguel Ángel López-Egea, el gran fotògraf de Sueca tan aficionat a la Pilota.

***

En les pròximes quatre fotos veiem el lliurament de trofeus d’una partida que jugaren Alfonso i Eusebio contra Rovellet i el Xato de Museros, tots ells grandíssims professionals, en 1970. Imaginem que es tracta d’una partida a l’antic trinquet de Moncada, que pertanyia a la família Mora (tres generacions de jugadors mítics per al món de la pilota) i que en algun moment, ja en els anys 70, van vendre a l’Ajuntament de Moncada, que aprofitaria l’espai per construir el col·legi José Maria Oltra.

Finalitzat el joc, l’alcalde de Moncada, sr. Lluesma, i el capellà, José Gea, lliuren els trofeus a Eusebio i Alfonso respectivament. Són fotos signades per E. Feliu, professional de Moncada, i datades a la banda de darrere en 1970.

***

Fent-se la foto amb autoritats i rivals: d’esquerra a dreta veiem a Antonio el municipal; al xic que marxava i duia les apostes; al senyor alcalde; al Xato de Museros; a Eusebio, a Alfonso, al senyor retor i a la punta a Rovellet, un altre immens jugador. La partida va ser memorable, amb alguns dels millors jugadors de l’època, i encara hi ha qui se’n recorda.

***

Els campions, Eusebio, jugador del poble de Riola (a la Ribera Baixa), i Alfonso.

***

El públic s’aproximà a celebrar la victòria: el primer per l’esquerra és l’home que venia rosquilletes, cocacoles i saladets en el trinquet; Voro Muñoz, el marxador, dos desconeguts, Eusebio, Vicente Mora pare, Alfonso i Vicente Mora fill.

***

Els moments de glòria: d’esquerra a dreta, Gómez, un jugador del poble de Benissanó (Camp del Túria); Batiste el Soro; Alfonso, i Alberto, que portava el trinquet de Bétera. Òbviament estan en un restaurant celebrant un triomf esportiu.

***

Besos i risses entre els companys. Possiblement els actuals preparadors físics no aprovarien ni el tabac ni l’alcohol. Tanmateix, no podem evitar simpatitzar amb aquella vivència de l’esport tan naturalitzada, tan popular, sense impostacions de cap tipus.

***

Comentari en premsa sobre el trio Gómez, Soro i Alfonso.

***

Un altre comentari en premsa, possiblement dels anys 70. Es veu com els jugadors canviaven d’equip: en este cas es manté junts a Alfonso i a Soro però a Gómez el tenen enfront.

***

Alfonso als 35 anys, equipat per a jugar en algun trinquet indeterminat. En la segona foto està amb Llopis en el marc d’un trinquet preparat per a la partida. Sabem que en general la roba la cosien sastres a mida; no hi havia, com ara, tendes especialitzades en roba esportiva, ni avantatges sofisticats per als professionals. Ens conta Juanito que el que buscaven eren espardenyes Adidas, que pesaven molt poquet i s’agafaven molt bé al paviment.

***

Alfonso, possiblement amb directius de la federació, rebent premis

***

Alfons rebent un altre trofeu, ara en Moncada. Lliurant el premi reconeixem a Rafael Sales; al mig Soriano, president del Musical, i darrere a la dreta, Manolo, gendre o cunyat del tio Mora.

***

D’esquerra a dreta, en un racó del trinquet, Gómez, Suret, un senyor amb barret i molt ben abrigat (ens expliquen que era un aficionat molt apreciat, es lamenten per no recordar el seu nom), i Alfonso. Als nostres informants els fa gràcia vore als jugadors amb el coll tan ben passadet.

***

Pareix que ixe mateix dia es va retratar al jugador i se li va fer esta fabulosa entrevista, que hui resulta un document molt valuós.

***

D’esquerra a dreta, Gabriel, de la Pobla de Vallibona; José Luis (un xic de Bétera) i Alfonso. El trinquet pareix que siga el de Massamagrell.

***

Alfonso i Fenollosa replegant un trofeu al trinquet de Massamagrell.

***

Alfonso, equipat per al joc, posa en un trinquet.

***

Alfonso “fent la pedra” (la llosa de la ferida) en 1984. Com s’ha dit, quan va acabar com a professional, Alfonso es dedicava a “ferir” les partides de Pelayo; estigué molts anys “ferint” i a més feia de massatgista dels jugadors. En la fulla de premsa de la dreta, datada el dilluns 9 de gener de 1984, parla del seu debut com a feridor de Pelayo un any després de jubilar-se.

[Sobre el vocabulari del joc de pilota tenim la sort que l’AVL va editar un preciós estudi en 2010 que es pot consultar on line: Vocabulari del joc de pilota].

***

Començant per l’esquerra veiem al mític Paco el Genovés i davant d’ell, ajupits, el seu germà Pepet i Alfonso. Els altres jugadors són José María i Paquito. Es troben al Jai-Alai de Benidorm, que es va reobrir en 1987.

***

Alfonso al trinquet de Massamagrell, amb el nombrós públic instal·lat fins a baix de la corda. L’home dret darrere d’ell era el ‘tio Pena’, el marxant i amo del trinquet. L’home més a l’esquerra era el fill de l’anterior, dit ‘el Soro’, també jugador professional, que quan els dimarts no tenia partida marxava i ajudava a son pare.

***

Fotografia datada darrere el dilluns 17 de març de 1986, ja damunt de falles. Estan en Pelayo, Alfonso ja no jugava, només estava de feridor.

***

Trofeu de falles, 1986.

***

***

En 1985 Alfonso va treballar activament en la formació de joves pilotaris; en este cas, amb un altre monitor d’excepció: el seu amic Batiste el Soro.

***

Estes són les imatges d’Alfonso en les que el veiem més major. Però, se’l veu en el seu ambient, amb l’estima i el reconeixement d’aficionats i professionals.

Juanito

Juan Miguel Martí Balaguer, ‘Juanito’, es un altre dels professionals de la pilota a Moncada que mereix el seu reconeixement. Va debutar a Pelayo en 1968, als 21 anys, i va ser professional durant 19 anys. Després va ser un gran recolzament per al Club de Pilota de Montcada i per a l’Escola de Pilota, d’on també han eixit professionals.

Podeu saber més coses d’ell a l’entrevista publicada fa unes setmanes (Conversa sobre Pilota a Moncada amb Vicent, Juanito, Alfonso II i Voro), on fa gala de bon humor i d’estima al nostre esport.

***

Juanito i Manuel Sanchis Guarner a Vinalesa en 1981. Arxiu de Paco Durá.

***

Alguns dels retrats habituals en els trinquets. La última està datada el dijous 16 de març de 1978, quan tenia 31 anys.

***

Vicente Pataques i Juanito, els dos grans professionals de la pilota, en un trinquet desconegut.

***

Una imatge preciosa de Juanito i un company revisant amb ull expert la caixeta de les pilotes.

***

Fageca

D’esquerra a dreta i de dalt per avall, Juanito, que era l’únic professional del grup; Juan Metxeta (que és un dels nostres informants de luxe), i ajupits Nando, el Flare i el Xilo. Es tracta d’una partida de galotxa (una modalitat de pilota valenciana que es juga al carrer -natural o artificial) que es va celebrar a festes del poble de Fageca (al Comtat, a la província d’Alacant) a principi de la dècada de 1990.

***

Una altra foto de la partida a Fageca, ara donant-los el trofeu. Són Nando, el Flare, Juan Metxeta i Juanito disposat a arreplegar una plaqueta. El xiquet és Ismael Vidal, “Fageca”, un excel·lent i jove jugador professional, en l’actualitat alcalde del seu poble. La xica que els lliura la plaqueta és sa mare, i el xic barbut més a la dreta son pare, hui president del Frontó en la Federació de Pilota Valenciana.

***

De nou la partida de Fageca. A l’esquerra Juan Metxeta, Juanito rebent el premi, el xiquet Ismael entre Juanito i sa mare, i amb son pare a la dreta de la imatge. A la dreta, jugadors i aficionats.

***

Campionats Galotxa 1989

A continuació un parell de col·leccions de fotos signades a mà per Martí. El fotògraf aconsegueix captar la intensitat de la partida, amb instantànies amb molt de moviment.

En esta primera veiem a Juanito, que quan acabà la carrera professional jugà durant uns anys amb el club de Moncada, en partides d’aficionats (a galotxa, a ratlles…).

En les samarretes podem llegir: “Campeonatos de galotxa. Trofeo El Corte Inglés”.

***

Esta partida es va jugar en Godelleta; veiem a Antonio el Correo i a Juanito. Normalment jugava un feridor i tres (jugadors). Davant potser estiguera Pablo i un altre.

***

De nou Juanito, ficant la seua potent esquerra.

***

Antonio Company, “Antonio el Correo”, entre el públic, que fuig ajocant-se com pot. “Ajocant-se que va carxot”. És una particularitat d’este joc, més encara quan es jugava al carrer, a on a més s’encalaven pilotes en teulades i balcons.

***

La protecció de la mà, amb el guant i els dits protegits i folrats amb esparadrap. Possiblement és la mà d’Antonio, que és a qui veiem amb la monyiquera.

***

Per fi veiem a tot l’equip; és una partida jugada en Massalfassar. Antonio Company ‘el Correo’, Juan Martí, Nando, i davant ajupits Miguel Benlloch (“Bombero” o “el Alfarero”) i Roberto (germà de Pablo, un altre bon jugador local).

***

***

Un lliurament de premis dels campionats de galotxa que patrocinava El Corte Inglés; els jugadors són Roberto, Juanito i Pablo, el germà del primer. Entre el públic reconeixem a Alberto Soldado, actual president de la Federació de Pilota Valenciana, que escriu al Levante-EMV; a Voro Simó (informant de luxe d’esta col·lecció i president del Club de Moncada) i, somrient a la dreta, a Pepe Navarro, de Benavites, que va ser vicepresident de la Federació.

Campionats

Pablo, Juanito, el President Salvador “Voro” Simó, i Antonio el Correo. Estan en Aldaia.

***

Antonio Company en una bona foto en plena partida. Antonio era un jugador aficionat que tocava molt bé la pilota. En esta ocasió juguen al carrer. El mateix fotògraf i en el mateix any, va retratar altres partides. Continuen sent fotos de molta qualitat, amb molt de moviment, que recullen l’esforç i els moments àlgids de les jugades. La composició és senzilla, quasi austera, buscant els fons neutres.

***

“Antoniet”, Antonio Company o Antonio el Correo, bon jugador aficionat, pare de tres jugadors de pilota, una d’elles la monitora actual de l’Escola de Pilota de Moncada.

***

Juanito.

***

A les samarretes reconeixem l’escut i el nom de Moncada. Pablo, Antonio el Negre, Miguel Benlloch, Juanito i Antonio el Correu. És una partida que jugaren en Borbotó a ratlles.

*

Juanito i Alfonso II en la final del torneig Interpobles, celebrat en Aldaia.

*

Alfonso II

José Antonio Alfonso Palanca, ‘Alfonso II’, fill del gran jugador Alfonso, de qui ja hem parlat, i també professional. En la foto veiem de nou  la final del torneig Interpobles en Aldaia; que acabem de vore en les últimes imatges de Juanito. Els va guanyar Massalfassar; Moncada va quedar en un honrós segon lloc.

***

Dos noves instantànies d’Alfonso II en Aldaia.

Premsa

Dilluns 27 de maig de 1985.

***

Alfonso fill traient una difícil pilota en una partida desconeguda.

***

Escola de Pilota, xiquets

El futur: una de les primeres promocions de l’Escola de Pilota de Moncada. Hem de remarcar l’èxit de l’experiència, perquè la majoria d’ells van continuar jugant. Es va fer al carrer Sant Roc i entregaren als xiquets uns trofeus. El primer per l’esquerra, ajupit, és Javi, fill d’Antonio el Correo, i el penúltim Salva entre dos xiquets que eren germans; el primer dret és Jorge; el quart és Salvador de la Fuente; José Luis a continuació… Tots ells són jugadors ara mateix. Els professors són Juanito, Josep “Figura” i Voro Simó.

***

Els xiquets de l’Escola amb els seus trofeus. Vicente Giral (darrere, amb samarreta grisa), Javi Company, José Luis; el quart és Raul Giner, al costat Salvador de la Fuente. Darrere, amb la mà a la boca, Enrique Martínez, Pallús.

***

Antoniet el Correo i Javi, el seu fill, a qui hem vist en altres fotos.

***

Un xiquet desconegut posant en alguna casa.

***

Una imatge molt semblant i al mateix temps molt distinta a l’anterior: esta segona és una foto d’estudi molt antiga, amb un teló de fotògraf que representa un jardí. Però la idea és la mateixa: xiquets preparats per a jugar a l’esport propi.

*

Títol  Col·lecció fotogràfica de Pilota de Moncada
Temàtiques col·leccions fotogràfiques, etnologia, pilota
Publicació Moncadapèdia Dimecres 21 de juliol de 2020
Font Fotos dipositades a l’Arxiu Municipal combinades amb altres imatges aportades per Juan Miguel Martí Balaguer ‘Juanito’, i José Antonio Alfonso Palanca ‘Alfonso II’ i retalls de premsa
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari