Títol  Secrets revelats. Moncada, arxiu d’imatges
Edició Ajuntament de Moncada, 2003
Publicació en Moncadapèdia Dimarts 29 de novembre de 2022

A l’octubre de 2003, quan es complien els 75 anys del reconeixement com a ciutat per a Moncada, es va llançar una preciosa publicació en dos volums: el llibre d’Antoni García i Osuna, Setze coses evengudes en lo lloch de Moncada (1632-1687) [que ja publicàrem en maig de 2020], i la compilació fotogràfica que presentem ací en format digital: Secrets revelats. Moncada, arxiu d’imatges. Feia temps que ens demanaren la publicació d’este llibre de fotografia, del que ja havíem mostrat imatges en diferents publicacions, cedides sovint pels seus propietaris i amb comentaris d’estos o de grups de persones majors que tenien informació privilegiada com a testimonis.

Des d’ací podeu accedir al llibre Secrets revelats, en format PDF, o, si vos bé de gust, més avall el teniu desplegat:

El projecte Secrets revelats va representar un grandíssim treball de recerca d’imatges, provinents de col·leccions familiars -que així es feien públiques i es convertien en el patrimoni gràfic de tots- i d’altres que ja pertanyien a l’Ajuntament i es trobaven en l’Arxiu municipal.

A continuació podeu llegir els textos que posaven el marc conceptual del projecte: introduccions del professor i investigador Adrià Castells Ferrando; de l’alcaldessa en aquell moment, Concha Andrés Sanchis; del regidor de Cultura, Vicent Marqués; i de l’arxivista municipal en aquell moment, César Pla Mateu. Amb una cita de la fotògrafa Lisette Model, que explica en bona part el projecte estètic que comporta el llibre.

I seguidament, per si no voleu obrir el text en PDF, adjuntem totes les pàgines del llibre amb les fotos i els seus comentaris.

SECRETS REVELATS
Moncada, arxiu d’imatges

Moncada, octubre 2003

Foto Portada: Inauguració de la Casa Comuna, 1933.

Edita: Ajuntament de Moncada
Col·labora: CAM
Coordinació: Arxiu Municipal – César Pla Mateu
Documentació: Vicent Marqués Verdeguer
Josep Ramón Sanchis Martínez
Abel Zanon García
Amb la col·laboració de Salvador Lloris Ibáñez i Rafael Chorro Gascó
Textos: Adrià Castells i Josep R. Sanchis
Correcció de textos: Adrià Castells Ferrando
Impresió: Gràfiques MARAL® – Los Santos 14, Tel: 96 224 01 45 – 46650 CANALS
Dipòsit Legal: V-4848-2003
ISBN: 84-923977-2-1

***

Quan la memòria històrica comença a ser cada cop més un bé escàs i llançat als designis dc la celeritat, naixen afortunadament veus més crítiques que malden per reivindicar els moments de reflexió que mereixen aquestes imatges preses des del desig de la perdurabilitat. No ens equivoquem, però, si atribuïm a aquest exercici nomes els ressorts de la nostàlgia: contràriament perviu en les intencions dels autors un progressiu acostament a les etapes pretèrites més recents que han influït decididament en la construcció d’una Montcada moderna.

Secrets revelats ofereix un panorama que desvela les fases de consolidació d’una comunitat humana agosarada, que posa altivament per aportar-nos les línies mestres de la quotidianitat privada i col·lectiva: places plenes dc fervor bullent canvis en la geografia urbana, identitats anònimes i tants altres episodis locals dibuixen la fesomia actual d’aquesta ciutat.

La tria de material feta entre tantes aportacions individuals i d’altres rescatades de l’arxiu municipal respon a la necessitat peremptòria de descobrir les traces més marcades de la contemporaneïtat i redefinir les aportacions futuribles, això sí, des de la memòria vital.

Adrià Castells Ferrando
Universitat de Budapest

***

Si jo fera imprimir un llibre, ho faria d’acord amb el seu
esperit. En la portada, com a títol apareixeria una fotografia.
I en les pàgines interiors hi hauria imatges, sense cap ordre,
sense introducció, sense filosofia, sense explicacions ni títols,
per a que al menys una vegada, la gent tingués la llibertat
de descobrir per ella mateix el que deu veure, sense induir-la.

Lisette Model, Fotògrafa.

***

L’any 2003, les moncadines i els moncadins commemorem el 75 aniversari de la concessió del títol de ciutat al nostre poble. Crec que és un bon moment per al retrobament amb la nostra realitat col·lectiva, amb en el nostre passat immediat, per descobrir o recordar els nostres costums, els canvis en la fisonomia urbana, per recrear-nos amb les imatges de la Vida quotidiana de la ciutat en general. I també és el moment d’anar més enllà deixant constància de tot açò per al futur.

Este llibre vol convertir-se en testimoni d’eixos canvis, a la vegada que vol rendir homenatge a les dones i als homes que han viscut i han treballat pel nostre poble, ja que ells han estat els veritables protagonistes de la nostra història particular.

Per això hem prestat especial atenció als col·lectius socials, les entitats cíviques nodrides de personatges que durant anys han constituït i constitueixen, amb més o menys protagonisme, el teixit, la trama de la ciutat, un ventall molt ampli “d’amics i coneguts”, tots ells testimonis d’esdeveniments importants, perquè important és la intrahistòria que col·lectivament han protagonitzat.

Este llibre va sorgir amb la intenció de recollir una part de la memòria gràfica de Moncada i amb el desig que es convertesca en testimoni permanent.

Carrers, places, edificis, persones… un recull d’imatges que no haguera estat possible sense la col·laboració de molts veïns i veïnes que ens han cedit una part de les seues estimades fotografies familiars, i als quals volem agrair de forma sincera la seua inestimable aportació.

Concha Andrés Sanchis
Alcaldessa

***

La recuperació de la memòria històrica i col·lectiva d’un poble és una obligació i una mostra d’agraïment a una sèrie de generacions que ens han precedit i a les quals devem aquest exercici d’aproximació.

Dins un món cada vegada més global i més despersonalitzat, l’intent de recuperar amb fotografies els nostres costums i tradicions, i la nostra evolució al llarg dels anys, representa una activitat de reconeixement a totes i tots els habitants de Moncada que ens han permés mantenir les arrels que ens lliguen a un poble singular de l’horta de València.

La història dels pobles és la història de la vida quotidiana dels seus pobladors, una història que no apareix als llibres però que es transmet ineludiblement a través de l’experiència oral. Recordar la història pròpia, reconèixer espais i persones que han format part d’aquest procés és la manera de mantindre eixe esperit de poble que no s’ha de perdre.

Amb aquesta publicació volem contribuir al manteniment d’una tradició quasi perduda, la transmissió de fets, vivències, anècdotes, tradicions… que ens aplega al voltant de la gent més major i experimentada de la casa.

Desitgem continuar amb altres publicacions, com ara reculls i transcripcions de la memòria oral, que ajuden a oferir en suport escrit i visual la riquesa patrimonial que hem anat heretant a través de les generacions. Aquesta publicació és l’inici d’aquest viatge iniciàtic, un pròleg d’homenatge a totes i tots aquells que ens han precedit i han treballat en la consecució d’una col·lectivitat, la de Moncada.

Vicent Marqués
Regidor de Cultura

***

Les fotografies són uns dels materials relativament més recents i nombrosos que ens trobem als arxius. En els darrers anys han adquirit certa importància en el món de la investigació i de la divulgació cultural, ja que són un mitjà molt versemblant a l’hora d’aproximar-nos al passat més tangible d’un poble, de la seua gent i del seu entorn.

Una de les tasques més decisives que porta a terme l’Arxiu Municipal de Moncada és la recollida de tota mena de material fotogràfic i audiovisual que tinga com a tema preferent qualsevol aspecte de la vida quotidiana de la nostra ciutat i dels seus habitants, i a hores d’ara, disposem d’un fons de més de 5.000 imatges. Esta col·lecció que anomenem Arxiu d’imatges pot veure’s duplicada en poc de temps gràcies a les converses iniciades amb diversos fotògrafs locals per la cessió del seu fons fotogràfic i a la campanya que encetarem en breu amb l’eslògan “La teua imatge val més que…”, que vol animar a tots els ciutadans i ciutadanes perquè regiren els calaixos, els àlbums familiars i ens aporten testimoni dels records més entranyables.

L’arxiu d’imatges és fruit, d’una banda, del fons generat per l’Ajuntament mateix: actes protocol·laris, actes festius, esportius i socials de la ciutat; i d’altra banda, de les inestimables donacions de veïnes i veïns del poble, fotografies recollides amb motiu de les distintes exposicions desplegades —D’un temps, d’un poble; Cavallers va de bo, el joc de la pilota; Un llarg silenci: el treball de la dona; Un passeig per la vida i La vida és un passeig— i coordinades per diversos departaments municipals (Biblioteca Pública, Centre Juvenil, Oficina de Promoció del Valencià i Serveis Socials). Fem extensible a tots els col·laboradors el reconeixement per la sensibilitat demostrada en la recuperació d’este patrimoni i l’agraïment per la seua important tasca. En la recollida de material ha calgut també un esforç d’anàlisi, de classificació, documentació i digitalització de les imatges que no haguera sigut possible sense l’empenta i el treball eficient dels becaris Josep Ramon Sanchis i Abel Zanón.

La necessitat de difondre este corpus referencial ens ha portat a publicar el recull que teniu a les mans. L’objectiu és oferir una selecció de fotografies fetes al llarg de més d’un segle, que prenen com a referent la nostra ciutat; una ullada a l’espai i a la societat, a un procés ràpid de transformació que ens ha permés contemplar com creixia el poble, com canviaven les formes més tradicionals de treballar i viure en una accelerada cursa on hi havia el perill de perdre unes guies culturals sorgides de l’estreta relació entre el medi i l’home. Igualment, hem volgut estimular l’interés pel coneixement de Moncada, les seues gents i els seus costums, per tal de despertar un sentiment d’autoestima i de cooperació entre tots els ciutadans que ens porte cap a la recuperació del nostre patrimoni cultural

Tal vegada, un desig de romandre en la memòria, de compilar del passat unes imatges i unes vivències que, en definitiva, formen part del patrimoni col·lectiu de Moncada.

Cèsar Pla Mateu
Arxiu MUNICIPAL

***

Aquestes pagines son un reconeixement a tots els amics que ens han permés evocar episodis anònims del passat més visible de Moncada a través d’unes aportacions que enceten noves vies de retrobament amb el caràcter més genuí de la nostra gent.

Totes les persones que hem treballat amb la finalitat d’oferir-vos aquest testimoni gràfic volem agrair la inquietud perseverant de molts conciutadans que han col·laborat per mostrar-nos els referents visuals més reconeixibles de la gent que ens ha precedit.

A tots, als d’ara i als d’abans, moltes gràcies.

***

Aquest llibre es va acabar d’imprimir als obradors de Gràfiques Maral, el dia 26 d’octubre de 2003, festivitat de Sant Llucià, darrer diumenge d’octubre

*

1 resposta

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari