Títol Fotos aèries de Moncada, 1945-2015
Font Institut Geogràfic Nacional i Centre de descàrregues del Centre d’Informació Geogràfica (només el vol americà de 1956).
Data de publicació Dimarts 2 d’abril de 2019

Una imatge molt impressionant és veure créixer Moncada des de 1945 al 2015… en menys de 20 segons! Per a veure-ho hem construït un GIF, és a dir, una animació que es repeteix en bucle infinitament. Per a contemplar les fotografies aèries amb tranquil·litat, les reproduïm més avall. Tingueu en compte que l’animació tarda alguns segons a carregar.

La font de les fotografies aèries és l’Institut Geogràfic Nacional, que ha penjat en obert tot el capital de fotografies aèries i documents cartogràfics que conserva. Podeu veure-ho a la seua web: http://fototeca.cnig.es/, i descarregar les imatges en PDF. Com a excepció, les imatges del Vol Americà Sèrie B (1956) les hem tretes del Centre de Descàrregues del Centre Nacional d’Informació Geogràfica (http://centrodedescargas.cnig.es/CentroDescargas/index.jsp). Per algun problema tècnic les imatges d’este vol corresponents a Moncada no apareixen en l’Institut Geogràfic Nacional.

Clicant sobre les fotos i l’animació podeu veure-les en gran.

Fotografies aèries de Moncada (1945-2015)

Abans de començar a veure les imatges de més antigues a més noves, compartim esta fotografia del vol més recent (2015) a la que hem afegit la delimitació dels barris.

Llegenda: 

Rosa: Masies.
Morat: barri del Pilar, Sant Isidre de Benaixeve, barri de Les Torres.
Verd: barri dels Dolors, El Pulmó i Cementeri.
Blau: barri Les Eres – Barcelona.
Carabassa: Centre Ciutat.
Groc: barri Badia.


1. Vol Americà Sèrie A o Projecte “Casey Jones”: 1945-1946

Vol sobre Moncada, 1946.

En este conjunt de vols, 1945-46, l’Army Map Service dels EUA va fotografiar la península per primera vegada. També s’ha anomenat vol Americà Sèrie A o vol “Casey Jones”. Les imatges han estat cedides pel Centre Cartogràfic i Fotogràfic de l’Exèrcit de l’Aire (CECAF) al Centre Nacional d’Informació Geogràfica (CNIG) de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN).

«El vol, ens diu José Luis Benito al seu blog sobre botànica i paisatgisme (https://jolube.wordpress.com/), va sorgir de la necessitat que tenien els Aliats, després de desembarcar a Normandia al juny de 1944, de comptar amb una cartografia adequada del territori europeu. El projecte es va proposar al mes d’octubre d’aquest mateix any, però no es va poder dur a terme fins a la derrota final d’Alemanya per l’elevat nombre d’aeronaus requerit (Pérez Álvarez, 2013).

«Són les forces aèries dels EUA (USAF) i Regne Unit (RAF) les que dissenyen el projecte “Casey Jones” 1, qualificat com d’Alt Secret, per realitzar un vol fotogramètric de gran part d’Europa i nord d’Àfrica. Els EUA veien a Espanya com un territori clau per la seva incapacitat bèl·lica i situació geoestratègica, per la qual cosa intentaran arribar a acords puntals en un equilibri estratègic d’acords i hostilitats basats en la desproporció de forces en els quals van oferir millores d’aeroports i més tard el propi vol fotogramètric “Sèrie A”, a canvi d’establir una base aliada davant l’imminent inici de l’anomenada “Guerra Freda”.

«El vol de 1945-1946 o Project Casey Jones, per la seva antiguitat i àmplia cobertura nacional, és el vol aerofotogràfic de major interès històric disponible a Espanya i altres països europeus. Si bé la seva precisió mètrica és menor que la dels vols de la dècada dels cinquanta a causa de la càmera emprada i a la seua menor escala. És la imatge aèria més antiga del país, d’aquí el seu valor.

«Gràcies als grans avenços duts a terme pel bàndol aliat en la tecnologia per al reconeixement aeri durant la guerra, EUA disposava de la logística necessària per a realitzar un vol estereoscòpic de precisió mitjançant navegació Doppler dels avions, basada en estacions receptores fora d’Espanya. S’estima que els EUA van realitzar més de 171 milions de fotografies aèries durant aquest període. El vol Sèrie A va començar entre febrer i març de 1945, al principi sense comptar amb Franco, desviant els avions nord-americans de les rutes autoritzades acordades en 1943 per al transport militar entre Gibraltar i Istres a França; i posteriorment en una segona fase des de febrer a setembre de 1946, després d’arribar a acords amb Espanya, quan ja coneixien el projecte, a canvi de cedir aquest material gratuït i permetre el control dels vols mitjançant caces espanyols.

«Els treballs es van realitzar intensament sota condicions poc idònies, lluny dels equinoccis, amb un sistema de navegació doppler que requeria d’un vol inicial en què després d’un llarg procés de càlculs es planificaven per als successius dies diverses passades seguides que devien solapar per crear els estèreo (visió en tres dimensions).

«Característiques tècniques del material gràfic

«El vol es componia originalment de 435 rotllos de pel·lícula, la meitat només estan disponibles a positius (pitjor qualitat). Cada full 1: 50.000 té una mitjana d’entre 25 i 30 fotogrames de 23cm x 23cm realitzats mitjançant 4 passades horitzontals (Est-Oest) i 7 a 9 fotogrames per passada. Els fotogrames no tenen les dades d’altímetre, hora, dades de vol, de la càmera i del seu focal. S’estima que han estat realitzats entre 6000 m i 8000 m d’altitud amb una focal d’entre 150 i 155 mm, aconseguint una escala real d’aproximadament 1: 45.000.»

2. Vol Americà Sèrie B: 1956-1957

Conjunt de fotografies sobre Moncada preses el dissabte 12 de maig de 1956. Vol fotogramètric d’Espanya realitzat en els anys 1956-1957 per l’Army Map Service dels EUA, l’anomenat vol Americà Sèrie B.

Conjunt de fotografies sobre Moncada preses el dissabte 12 de maig de 1956. Vol fotogramètric d’Espanya realitzat en els anys 1956-1957 per l’Army Map Service dels EUA, l’anomenat vol Americà Sèrie B.

En este segon vol es veu com en només deu anys ha hagut novetats urbanístiques importants: s’ha construït Sant Isidre de Benaixeve (1950) i es veu aparèixer de forma incipient el barri del Pilar, el barri de Les Torres i les primeres casetes de la urbanització de Masies. El casc urbà creix també cap a llevant, consumint acceleradament l’espai fins a la via del trenet, però també cap a ponent, augmentant la superfície del barri Badia. Són els anys també de la construcció del campus de l’actual UniversitatCEU Cardenal Herrera, que s’inauguraria el 1971.

3. Vol Interministerial: 1973-86

Vol sobre Moncada divendres 21 de setembre de 1984.

Les imatges que componen el plec complet del vol interministerial 1973-86 es van realitzar al llarg d’eixos 13 anys i no estan datades amb precisió. Així i tot, en el cas concret de Moncada podem dir que la foto es va prendre abans de 1984 perquè la que compartim del següent vol (1980-1986) sí que té data (21 de setembre de 1984) i té característiques que ens indiquen que és posterior a la interministerial. Per exemple, pot veure’s que en la foto de 1984 apareix el solar preparat per a construir el que hui són el CEIP Vicente Blasco Ibáñez i l’IES Enrique Tierno Galván, en la zona més cap al sud de la zona centre. 

En esta imatge seguim observant el creixement accelerat del casc urbà, consumint l’horta a ponent de la via del trenet, però també en la resta de direccions, de fet el barri Badia comença a rodejar a l’Ermita de Santa Bàrbara. Les instal·lacions del que serà la Universitat CEU, amb tot el seu volum, estan acabades, i continua imparable la construcció de les urbanitzacions: el barri del Pilar i Masies. Pareix que ha crescut el cementeri, degut al creixement demogràfic de la ciutat en l’última dècada.

Mentrestant, bona part de les terres dedicades a horta s’han convertit en camps de tarongers, i hi ha nombrosos detalls que haurà d’investigar el lector o la lectora.

4. Vol Nacional: 1980-1986

Vol sobre Moncada divendres 21 de setembre de 1984.

Les diferències entre esta imatge i l’anterior són puntuals. Destaca, com s’ha dit, l’aparició del solar per a construir el que hui són el CEIP Vicente Blasco Ibáñez i l’IES Enrique Tierno Galván, en la zona sud del Centre Ciutat, i l’àrea de l’actual Complex Esportiu de la Pelosa.

5. Vol quinquenal: 1998-2003

Vol sobre Moncada datat el diumenge 7 de novembre de 1999.

Com es pot apreciar a les fotos, els vols es fan cap a migdia, entre altres coses per evitar les boires matinals i les possibles confusions provocades per l’ombra del sol.

Esta imatge inclou informació tècnica sobre la càmera, l’exposició, etc.; que reproduïm literalment a continuació (pot consultar-se en la pàgina de la fototeca nacional):

FS200 1/920 f/4.0 FF2.0 FC1/3 SP-v/h. 02818 008 dt012.0 ds003 26.2V -59mb ER00 CAM5223

La ciutat i les seues urbanitzacions continuen creixent a bon ritme allà on troben terreny edificable. Una novetat important és la construcció del polígon industrial tocant el barri de les Torres. Respecte de la fotografia anterior, també observem que nombrosos camps de tarongers perden la seua nitidesa, possiblement per la seua falta de rendibilitat però també perquè esdevenen solars disponibles per al creixement urbà.

6. Vol PNOA 2010

En 2004 comença el Pla Nacional d’Ortofotografia Aèria (PNOA) de l’Institut Cartogràfic Nacional (dependent del Ministeri de Foment). Es poden consultar els seus objectius i les seues especificacions tècniques a la seua web http://pnoa.ign.es/. Cada any varien les zones de vols del PNOA, de manera que només estan disponibles les que reproduïm en esta pàgina. Els canvis en el poble continuen sense pausa. El vol es va realitzar el diumenge 8 d’agost de 2010.

Observem nous moviments urbanístics: solars per unir el cas urbà amb l’escola i l’institut del sud, i carrers delimitant-lo pel nord. Entre Moncada ciutat i Masies apareixen noves naus industrials i noves casetes, i, front a la Pelosa, el barri dels Dolors creix súbita i acceleradament.

Apareix un nou element a les carreteres: les rotondes.

7.  Vol PNOA 2012

Vol sobre Moncada del dijous 19 de juliol de 2012.

La major novetat d’esta imatge respecte de les anterior és precisament la falta de novetat, trencant la tònica de les set dècades anteriors. Estem en plena crisi econòmica, molts solars apareguts en la imatge anterior continuen buits.

8. Vol PNOA 2015

Vol sobre Moncada del dimarts 16 de maig de 2015, és l’últim realitzat fins ara.

I en este cas es pot dir el mateix que en la fotografia anterior: una paràlisi econòmica ha posat el fre al desenvolupament urbanístic. Els grans canvis que s’han produït en els anys recents s’han d’observar a una altra escala.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari