Títol  ‘Juan Devís Monleón y la guerra de Cuba’
Temàtiques història, guerra de Cuba, documents
Publicació Moncadapèdia Dimecres 13 de maig de 2020
Coordinació Rafael Chorro Gascó, amb textos de diversos autors
Font i edició Ajuntament de Moncada
Descarregar el llibre

El Laureado Juan Devís Monleón y la Guerra de Cuba és una publicació feta des de l’Ajuntament en 2009 amb coordinació de Rafael Chorro Gascó i textos de diversos autors. És la segona part de “Notes sobre Moncada”, iniciat amb Centenari del Mecat Vell: “Moncada entre dos segles”, també coordinat per Chorro Gascó i que podeu vore anomenat en esta publicació dedicada al Mercat Vell.

Podeu llegir El Laureado Juan Devís Monleón y la Guerra de Cuba complet ací:

Com sempre, pensem que és important fer una introducció que presente la publicació i explique el seu interés per al poble. En este cas hem trobat dins de la publicació un text que compleix sobradament esta funció de contextualització i introducció sobre Juan Devís Monleón: Contando historias de vida, la memoria escrita de Juan Devís, soldado de Moncada en la manigua cubana, de Joan J. Gregori Berenguer, cap d’Investigacions Etnològiques i de la Cultura popular del Museu valencià d’Etnologia). Incloem este text a continuació en forma d’imatges perquè pugueu llegir-lo amb calma. Esta publicació serveix per conèixer un poc més un personatge que com sabeu forma part del nostre nomenclàtor urbà. Conèixer els noms dels nostres carrers i entendre els motius pels que es va fer este homenatge a eixes persones en concret ens dóna molta informació sobre la nostra ciutat i la seua història. Esta informació va més enllà de les afinitats o les distàncies que cadascú puga tindre amb els i les homenatjats i ens parla sobre Moncada i sobre la seua vida política i cultural. Vos convidem a visitar també la Col·lecció fotogràfica de José Casaña i Ma. José Orts en què es mostra i conta un poc sobre la vida al carrer dedicat a Devís Monleón.

Joan Devís era un jove moncadí de 21 anys quan el seu Regiment va ser asignat a Cuba en 1895 i marxà cap a la illa per a formar part d’una guerra que ara veiem amb la distància de conèixer Cuba com a nació des de fa molts anys. Va patir ferides greus i va tornar dos anys més tard portant una història complexa i difícil de viure escrita al seu quadern en forma de versos populars. Per la seua actuació a la illa li van donar la Creu de Plata del Mèrit Militar amb distinctiu roig i va ser nomenat Cavaller de Primera Classe de la Real i Militar Orde de San Fernando. Gràcies al text de Gregori Berenguer podem llegir el material que va deixar de forma contextualitzada, des d’un punt de vista etnològic i que facilita la comprensió dels versos, de la seua forma d’escriure i de les seues vivències. La seua introducció és una ferramenta per a situar la vida de Devís Monleón en el marc de l’Espanya de finals del segle XIX i explicar què feia un moncadí a l’altra punta del món escrivint versos sobre la guerra.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari