Títol  Dos reportages videogràfics sobre la fàbrica de la seda de Garín
Temàtiques seda, documental, Garín, indústria
Publicació Moncadapèdia Dimecres 7 d’agost de 2019
Font Museu de la Seda (Ajuntament de Moncada) i 100×100 imagen.com respectivament
Enllaços als reportatges https://youtu.be/GiH-uqEVeS8

https://youtu.be/F0p9Y8KS-3c

Seguim rescatant materials descatalogats, de vegades fets amb tanta cura com estos dos vídeos sobre la fàbrica de la seda de Garín que reproduïm a continuació. No són els únics reportatges que hem trobat sobre el tema, però sí que són clarament els més interessants (en recordem un altre fet per El Mundo TV, i un darrer, més breu i menys interessant, de l’extinta Canal 9).

Sobre els dos vídeos que adjuntem, un i altre són joies del nostre patrimoni que mereixen estar accessibles per a moncaderes i moncaders i per a tota persona interessada.

Museu de la Seda de Moncada

D’una banda es tracta de la producció Museu de la Seda de Moncada, un document videogràfic de molta qualitat, de només 6:52 minuts, en què Arabella León, aleshores conservadora del Museu de la Seda, i Elena Ribes, gerent de Garín S.A. 1820, fan una introducció històrica a la família Garín i al comerç de la seda des de Moncada, un repàs al procés de fabricació i una explicació del que havia de ser el Museu de la Seda. El vídeo inclou també intervencions de Filomena Bondia Lluch, antiga treballadora, i Rafa Martínez, treballador, “mestre tintorer” i encarregat de fabricació.

Es va realitzar per a mostrar-lo en la Feria Internacional de Turismo (FITUR) a Madrid, cap a 2014. Els crèdits són els següents:

(c) Museu de la Seda de Moncada, Ajuntament de Moncada.

Una producció de Trellat Media

Direcció: José Molins

Dtor. de fotografia: Rubén Amores

Motion Graphics: JM

Agraïments a Xavier Molins

Músiques:

Songs: “Going Higher”, “Sweet”, “Acoustic Breeze”. Composed and performed by Bensound.

Songs: “Carefree”, “Pamgaea”, “Son of a Rocket”. Composed by Kevin MacLeod (incompetech.com). Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0. http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

El teixit dels espolins de seda

En segon lloc tenim el DVD documental, El teixit dels espolins de seda, un relat detallat de tot el procés de producció, possiblement realitzat a meitat dels anys 90, amb versions en castellà, valencià i anglés (ací només reproduïm la versió valenciana). Este és un poquet més llarg: són 25:48 minuts, la segona meitat dels quals es dedica a ensenyar-nos mostres dels fabulosos teixits.

El document està estructurat en els apartats següents:

1.- El tintat artesanal

2.- El “encanyissat” de la seda

3.- L’ordit de la seda

4.- El lligat de l’ordit

5.- El “canillado”

6.- El teixit dels espolins

I finalment Mostres de teixit i cartes tècniques per al picat del cartonatge.

Participen en el vídeo, per ordre d’aparició, el mestre artesà tintorer Rafael Martínez Benito, l’encañadora i urdidora Rosario San Gaspar Albert, el lligador manual Vicente Simó Navarro, la canillera Filomena Bondía Lluch, i les teixidores Amparo Pascual Caballer, Ma. Carmen Zamora Casaña i Prudencio Pina Peña.

Els crèdits són els següents:

100×100 imagen.com. Creaciones Audiovisuales.

Càmera: Agustí Laurado Fortuny

Narració: Elisa Marco

Selecció musical de Rosa Garín (Rosa Mª Martín)

Bibliografia: Seda, oro i plata en Valencia. Garín 258 años, por Mª Victoria Vicente Conesa.

Garín 1820 www.garin1820.com

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari