Títol  “Toponímia del terme de Moncada. Els noms incorporats a la terra”, Abel Soler
Temàtiques toponímia, documents
Publicació Moncadapèdia Dijous 28 de maig de 2020
Font Ajuntament de Moncada
Autor Abel Soler
Disseny del mapa Josep-Miquel Martínez
Descarregar el llibre

Ja es pot consultar la versió digital de Toponímia del terme de Moncada. Els noms incorporats a la terra, d’Abel Soler. Este llibre és el resultat d’un estudi exhaustiu del terme municipal i dels noms de lloc promogut per l’Oficina Municipal de Promoció de l’Ús del Valencià de Moncada. Una recerca que va començar en 2008 i s’ha publicat en 2019. És un document molt complet que contribueix a la conservació i al reconeixement de la toponímia pròpia. Podeu obrir i descarregar el llibre complet en PDF fent clic sobre la portada a l’esquerra d’este text o fer una ullada pàgina per pàgina més avall. També podeu veure i descarregar el mapa-pòster dissenyat per Josep-Miquel Martínez que acompanya la publicació que recull la toponímia de tot el terme.

La toponímia és un patrimoni immaterial arrelat al territori i a la seua memòria popular que, a més a més, forma part del patrimoni lingüístic valencià de Moncada. En el proemi Bàrbara Sales (AVIVA, Agència de Promoció del Valencià a Moncada) explica que la intenció és que siga un document d’ús comú, no un manual d’ús intern de l’Ajuntament. Precisament per eixe motiu pot consultar-se en línia i es complementa amb el Nomenclàtor urbà en línia. Traslladem també ací la seua invitació a la participació que veiem al llibre: Si teniu suggeriments, aportacions o correccions podeu escriure a moncadapedia@gmail.com.

És un llibre que inclou materials diversos: fotos, mapes i explicacions. En ell han participat les següents persones i organitzacions:
Edició: Ajuntament de Moncada – AVIVA Moncada (Agència de Promoció del Valencià); coordinació tècnica: Bàrbara Sales Alós; textos i revisió toponímica: Abel Soler Molina; maquetació: Rafa Jordà (terradepatrimoni.com); fotografies: Ajuntament de Moncada, Rafa Jordà i Abel Soler; Disseny del mapa-pòster: Josep-Miquel Martínez (tam-tam disseny gràfic).

Índex del llibre

1. Què és la toponímia? Els nostres noms de lloc (p. 2)
2. La ciutat de Moncada i el territori municipal (p. 7)
3. Les partides i els elements topogràfics (p. 11)
4. L’orografia: llomes, plans, baixades i fondos (p. 48)
5. El curs de l’aigua: séquies i barrancs (p. 50)
6. Els camins que articulen el terme (p. 64)
7. Construccions singulars i fites patrimonials (p. 76)
8. Bibliografia (per a saber-ne més) (p. 92)

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari