Títol  Les Barberetes, un dolç d’ací
Temàtiques Gastronomia, comerç, Santa Bàrbara
Publicació en Moncadapèdia Dissabte 2 de desembre de 2023

Barberetes. Foto https://quatrecantons.net/barberetes/

L’any 2017 es va convocar un concurs per elegir un dolç que representara gastronòmicament la ciutat de Montcada. La proposta guanyadora foren les “barberetes”, un pastisset a base de carabassa, ametla, farina i taronja que presentaren les germanes Mariló i Marisa Pomares Doménech, del Forn dels Quatre Cantons. A la seua pàgina web (https://quatrecantons.net/barberetes/) es poden llegir els fonaments del seu projecte: d’una banda qualitat, ingredients populars en la cuina tradicional de la nostra zona i elaboració artesana; de l’altra banda, funcionalitat: facilitat per al transport, capacitat per resistir viatges d’uns quants dies i per poder-se congelar.

La referència a Santa Bàrbara dóna fe de la importància de la seua festa per a la nostra ciutat —a Moncadapèdia es poden trobar més continguts a propòsit d’esta festa i de la seua fira: per exemple, Fotos de Santa Bàrbara (col·lecció de l’Arxiu municipal) acull una trentena de fotos des de principis del segle XX, o la curiosa publicació Les festes de Santa Bàrbara en la premsa del segle XIX mostren en seu pes històric, en l’àmbit local però també comarcal i més enllà—.

A continuació podeu accedir a un vídeo elaborat al programa La cuina de Morera, del canal ÀPunt, en què les creadores expliquen breument la història de les barberetes i la seua elaboració:

El concepte de fons s’expressa bé en la web del Forn dels Quatre Cantons: “un dolç que reinventa la tradició”. Que les tradicions són inventades és una tesi de l’historiador Eric Hobsbawm, que es referix al fet que les tradicions es reinventen amb diferents funcions segons canvien els usos socials. Conegueren o no este concepte, dóna idea de l’encert i (paradoxalment, parlant de tradició) la contemporaneïtat dels conceptes que s’estan utilitzant. I també de la demostrada capacitat per a “evolucionar i mantindre la tradició” que exhibixen les seues creadores.

La gènesi del pastisset està molt ben explicada en la seua pròpia web, i a la seua pàgina de Facebook es troben molts altres materials: https://www.facebook.com/profile/100063627847031/search/?q=barberetes. I la gestió municipal del “producte” s’explica a la pàgina web de l’Ajuntament: Moncada presenta les seues Barberetes.

En definitiva, un exemple de creació de tradició brillant i saborosíssim que gaudim per a la festa de Santa Bàrbara, el 4 de desembre, però també la resta de l’any.

Per acabar, ací teniu la recepta, que s’ha fet pública en diferents mitjans. Esta és, de nou, de “La cuina de Morera”, publicada el 10 de maig de 2023, començant pel vídeo en què es mostra pas a pas com es fan les barberetes:

Ingredients

  • 120 g de sucre
  • 120 ml d’oli d’oliva
  • 200 ml de llet
  • 140 g d’ametla molta
  • 140 g de farina
  • 70 ml de suc de taronja
  • 170 g de carabassa torrada
  • 170 g de cabell d’àngel
  • Crema de taronja confitada
  • 2 ous XL
  • 2 cullerades de rent químic
  • Sal
  • Ametla laminada
  • Sucre per a empolvorar

Elaboració

  1. Batem els ous amb el sucre.
  2. Hi afegim la llet, l’oli d’oliva i el suc de taronja.
  3. Ho batem bé i hi incorporem la carabassa i el cabell d’àngel.
  4. Hi aboquem la farina, el rent i l’ametla molta i ho mesclem bé.
  5. Deixem reposar la massa 24 hores i la posem en una mànega pastissera.
  6. Omplim les càpsules o la llanda fins a ⅔ de la capacitat.
  7. Ho enfornem a 180 °C durant uns 15 minuts.
  8. Ho empolvorem amb sucre i hi posem per damunt crema de taronja i l’ametla laminada.
  9. Ho caramel·litzem amb un cremador o un bufador.
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari