Títol  Col·lecció de Luis Juan Orts
Publicació Moncadapèdia Dimarts 10 de maig de 2022

Luis Juan Orts ens ha lliurat una col·lecció de fotos familiars que ens permeten aguaitar el pas d’una família durant dos terceres parts del segle XX. Amb ells podem posar imatge a costums, festes i esdeveniments de la societat moncadina dels nostres ascendents. Destaquem de nou l’interés documental i estètic d’estes imatges.

Hem intentat organitzar les fotos tant per ordre cronològic com per temàtiques, i amb tot filar algun tipus de relat etnogràfic. Un relat carregat de detalls.

Volem agrair a Luis Juan la seua infinita paciència en dos llargues sessions de documentació d’imatges, més la revisió final als nostres comentaris. Damunt va haver de posar fins al café i les pastes…

Continguts

Ascendents

Ambients populars dels anys 30

La joventut a la postguerra

Xiques joves

Treball: la seda

La família

Festes

Pares

Escola

Comunió

Ascendents

La imatge de l’esquerra és la més antiga d’esta col·lecció: un retrat de Vicenta Cabrera Cabrera, àvia materna del nostre informant, en una foto d’estudi feta segurament a València cap a 1906. Destaquem l’elegància en el vestuari i en el decorat en què es fa el retrat; una joieta familiar.

Uns anys després trobem als pares de l’anterior i besavis del nostre informant: Vicente Cabrera i Vicenta Cabrera. La foto està feta cap a 1920, segurament en l’estudi d’algun fotògraf valencià. La vestimenta d’un i altra és antiga per a l’època, en què ja s’havien recurtat les faldes, com vorem ara mateix. Els dos van vestits de negre, ell amb brusa i mocador al cap a la manera dels llauradors antics. Ella va enrotllada amb un mocador i la falda li arriba a terra tot i estar asseguda, tal com era habitual vint anys abans.

*****

Canviem de rama familiar, de la materna a la paterna. Només quatre anys després de la foto anterior trobem a Luis Juan Torres, de la família dita dels “Rioles” perquè procedien d’aquell poble de la Ribera Baixa: Riola. Este és el pare del titular d’esta col·lecció, nascut el 24 de desembre de 1924, això vol dir que la imatge pot ser de finals de 1925. És una fotografia d’estudi molt simpàtica, amb cuidada ambientació marinera, signada per J. Llopis a València.

*****

Una altra realitat dels joves de principis del segle XX: el servei militar de fins a quatre anys, amb el fantasma permanent de la guerra a Àfrica. El treballadors valencians que no podien pagar les 2000 pessetes que valia lliurar-se de la mili es jugaven la pell al Riff, en accions armades o per malalties com el tifus. El de la foto és Jaime Llorens Fabregat, tio de Luis Juan, nascut en 1904, casat amb la germana de son pare, Trinidad Juan Torres. La foto es faria cap a 1925, en plena dictadura de Primo de Ribera (1923-1930) i contemporània al desembarcament d’Alhucemas.

La segona foto és d’una desconeguda retratada en estudi en 1929, possiblement alguna parenta d’algun tio. La qualitat de la fotografia, amb el fons pintat, la pinta i la mantellina i la falda curta, ens ha animat a incloure-la en la publicació. Foto J. Ara, València.

*****

Trini Juan Torres, germana del xiquet que hem vist més amunt i tia del titular de la col·lecció, retratada en estudi cap a 1927. Reconeixem les constants en la fotografia modernista: mobiliari a la moda, elements ornamentals (gerros, flors…), una catifa luxosa i un telò molt ben pintat que representa un entorn palatí amb un jardí al fons. Foto de J. Llopis, València.

*****

Una bellíssima foto de la família Juan Torres (els “Rioles”), datada en 1928. Ací estan per primera vegada fora de l’estudi del fotògraf, i la realitat en què vivien (famílies treballadores) era menys formal i sofisticada que en els retrats anteriors. El xiquet pelat de davant és Luis Juan Torres, a qui hem vist més amunt menut amb el cul a l’aire, pare del nostre informant, i darrere d’ell està la seua àvia. Les xiques vestides de negre són les seues ties Fina i Trini Juan Torres, germanes de son pare, i els demés són apegats del carrer. Estan en un entorn molt florit.

*****

Trinidad Juan Torres als 20 anys, cap a 1929. Ací ja s’ha llevat el dol o manté potser el mig-dol. Foto J. Ara, València, com es pot veure dalt a la dreta en un segell de pressió.

*****

Trinidad Juan Torres i les seues amigues Antonia i la “Calserera” [?] en març de 1931.

*****

També en 1931 trobem la foto de la primera comunió de Luis Juan Torres, “el Riola” de malnom. És un vestit blanc amb capa i nombrosos detalls que es poden veure amb molta qualitat; entre altres porta una elaborada faixeta en què està bordat “Día Feliz” amb una custòdia i molta ornamentació. L’escena també és molt barroca: la tauleta amb un Jesuset, flors, un tapet amb llaços, randes i brodats, i un fons pintat que representa l’interior d’un edifici religiós amb trompe-l’œil.

*****

Probablement familiars de Jaume Llorens, casat amb Trini Juan, tios de Luis Juan, en una preciosa foto de boda molt en estil anys 20. Van molt elegants, ella amb un dels vestits més singulars que hem vist i que es poden trobar en Col·lecció fotogràfica de bodes (I): 1870-1936 i Col·lecció fotogràfica de bodes (II): 1940-actualitat.

Ambients populars dels anys 30

Fora de tot el luxe que es representava als estudis dels fotògrafs, esta col·lecció inclou algunes fotos d’ambients populars en els anys 30 del segle passat. En esta primera trobem a José María Orts Cabrera, tio matern del nostre informant, entre dos paelles d’arròs. La família Orts es diu de malnom “Pelens” o “Pelans”. La imatge és de 1934 ó 1935. Sabem que a José María el van afusellar després de guerra, en 1940, una notícia que trenca el costumisme simpàtic que respiren estes imatges.

*****

José María Orts Cabrera, a la dreta, amb dos companys de treball abans de la guerra. José Maria era obrer de vila, suposem que estan en alguna obra: porten ferramenta i tenen darrere una bastida feta amb tonells i cabirons. Potser estan fent alguna façana modernista de les moltes que poblen la nostra ciutat.

*****

Una colla d’abans de la guerra preparats per a la festa, amb un barral de vi i darrere un xic amb un para-sol, una cistella, un cànter i pareix que travestit de dona: ell és José María Orts, “el Pelà”. Com era habitual en aquell temps, veiem gorres irlandeses i un barret de feltre d’ala ampla; bruses clares i faixes. L’espai en què es troben ens resulta estrany, com una porta d’entrada a algun lloc amb una tanca fosca i una porta menuda a la dreta. Un parell de testos amb plantes florides (hortènsies?) per adornar l’escena.

La joventut a la postguerra

Fem un altre salt cronològic fins a després de la guerra. Tres joves amics es divertixen en algun diumenge o festa de guardar: José Bosch, Luis Juan Torres (el xiquet de més amunt) i Rafael Nadal. Any 1941. Luis tenia dèsset anys.

*****

Luis Juan Torres i amics sobre una garrofera.

*****

Luis Juan Torres fent la mili, cap a 1945, en temps de molta disciplina i un poc de fam en l’exèrcit.

*****

Una colla de tretze amics rematant una paella. Foto Lázaro, el Grao (València).

*****

Luis Juan Torres, Pepe Bosch, un desconeut i Manolo Bosch germà de Pepe. Diumenge 28 d’agost de 1955. Foto Gabriel, Cabanyal. Ací Luis ja portava un any casat i tenia el seu primer fill. Darrer diumenge d’agost, possiblement dia de la festa del Barri Badia.

Xiques joves

La foto de la dreta és una típica imatge de fira, amb Carmen Orts Cabrera (a la dreta), mare del nostre donant Luis Juan Orts, i una amiga simulant un passeig en barca. Està feta en 1943, potser a la fira de Santa Bàrbara.

A la següent imatge veiem de nou a Carmen retratada en estudi el diumenge 28 de novembre d’aquell mateix any, 1943, als quinze anys. Foto Arte, Moncada.

*****

Amigues de bracet: Carmen Orts a l’esquerra, al mig la seua amiga Clareta i una xica desconeguda.

*****

Moncada 1944, aprox. Carmen (la segona per la dreta) tenia 16 anys, com la majoria de les seues amigues.

*****

Carmen Orts i amigues pel carrer Major en direcció a l’església. Tres d’elles porten catrets per a seure en missa. Estan a finals dels anys 40. Darrere tenen l’edifici de la Venerable Agnés i el del Musical, i al fondo la plaça de la Creu de Quintana. El carrer Major encara pareix de terra, amb l’únic pas d’unes bicicletes. En aquells temps de pobresa sobta vore l’elegància dels vestits i la diversitat de models que generaven les modistes amb molt poquet.

*****

Carmen Orts Cabrera i Amparo Noguera, joveníssimes i extremadament elegants, amb l’ermita darrere. Dissabte 4 de desembre de 1948. Carmen tenia ací 20 anys, la flor de la vida. Era una dona moderna i elegant que de vegades tenia que escoltar sermons de sa casa o de la del Comandant -a on estava “en amo”- perquè anava massa cridanera. Fotos Romera, València.

*****

La de l’esquerra és foto Grimau [?], carrer Calvo Sotelo, València. Cap a 1947. Este professional signarà almenys altres tres fotos d’estudi en els pròxims anys, vol dir que era fotògraf de confiança de la família.

A la de la dreta veiem també a Carmen Orts, cap a 1949. Este tipus de fotografia amb un format tan cinematogràfic, com si es tractara d’un fotograma de pel·lícula, amb un fons exòtic, ulleres de sol i un objecte que expressava dinamisme, se solien fer en les sales de cine, a on arreplegaven a gent ociosa i mudada.

*****

Com déiem, Carmen estava en amo en casa del “Comandant”, que tenia un conegut xalet prop de l’estació de Seminari. La imatge està datada en 1946/47, això vol dir que ella tenia 18 ó 19 anys. Veiem a la cuinera de la família, a Carmen i a les filles del Comandant en un jardí amb una gran palmera. La foto està bastant accidentada però ens ha paregut un testimoni molt interessant.

Treball: la seda

“Recuerdo de la ofrenda del manto a Ntra. Patrona”, datada el dimarts 29 d’agost de 1950, Any Sant, obra de F. Pérez Aparisi, València. Uns anys després li van fer un altre mantell.

Dalt hi ha 36 xiques i un mecànic. Estan davant dels finestrals de la fàbrica, en el mur que donava a l’hort. Conchín Francés, “la Caragola”, ens contà que per al mantell de la Mare de Déu van treballar totes les xiques; fins i tot aquelles que no sabien pegaven unes poques passadetes al teler. En la foto de dalt, Conchín (entonces encara tenia 22 anys) està en la segona fila, cap al centre, amb un abric claret. Darrere a l’esquerra, l’únic home del grup, Valero el mecànic. La major part de les xiques ja han desaparegut; Conchín recorda per exemple, en el grup de dalt, baix a la dreta, a Vicentica la modista, o dos més a l’esquerra a Trini la Portera i al seu costat a Maria la Guatla. La de baix a la punta és Maruja, i a la de la punta esquerra de la tercera fila li deien la Casaña. Baix En la fila del mig, a la punta de la dreta, Trini Juan, “la Riola”, una de les quatre o cinc que hi havia més majors. Com contava Filomena Bondia, “la Colaua”, en la seua interessantíssima i divertida entrevista, tots els dies una d’estes majors les feia resar el rosari; cada dia li tocava a una diferent.

En la foto de baix hi ha 31 xiques i dos tècnics, Filomena està en la foto de baix, en la segon fila: és la tercera per l’esquerra, amb cara de xiqueta (tenia 17 anys). A l’home de l’esquerra li deien Panera, i a l’altre Pepe. Per anomenar algunes xiques: en la fila de baix, a la dreta del tot, una xica a qui deien la Feliu, i la segon per l’esquerra Conchita de Peret.

Filomena ens va contar també com a la fàbrica hi havia una imatge menudeta de la Mare de Déu, i de com en guerra els amos la van vestir de gitana per a que no els la cremaren. Les treballadores de la fàbrica li feien una festa particular la setmana següent a la Mare de Déu d’Agost i la treien en processó per les seues instal·lacions.

*****

Trinidad Juan Torres, “La Riola”, en el teler mecànic en 1950. Ens contà Filomena que Trini era una dona molt asseada, i que tots els anys al senyor Pepe (l’encarregat) li portava un tito. L’accés a un treball tan cobdiciat com el de la fàbrica de la seda s’havia d’agrair, i no serien estranys els regals o els detallets. Foto F. Pérez Aparisi, València.

*****

Foto de grup a la boda del fill de Garín, en 1950. Estan al Vedat de Torrent, on van anar a fer el dinar. Conchín Francés està a la fila de darrere, la tercera per l’esquerra. Hi ha 53 dones i 4 homes. De nou és més fàcil identificar els escassos homes: Davant, a la dreta Panera, al mig Valero i un poc més amunt Pepe. Com es veu, treballava moltíssima gent.

*****

Treballadores de la fàbrica de seda de Garín davant de la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats. Foto E. Feliu, Beniferri, en 1964.

La família

Tallant la carn per a la paella de Santa Bàrbara, en 1955. Al mig del grup de dones, assegut a l’engronsadoret, veiem al xiquet Luis Juan Orts, el nostre informant en este cas. D’esquerra a dreta està sa mare, Carmen Orts, que portava poc més d’un any casada. Partint el conill amb ella, María Faulí (“la Guasa”); Josefina Torres, àvia paterna de Luis; i Trinidad Juan, “la Riola”, tia paterna (a qui hem vist en moltes fotos més amunt). Estan al corral de casa: les cases que donen a l’ermita per darrere tenien “la portalà”, que s’obria i donava al calvari.

*****

Vicenta Cabrera Cabrera (àvia materna de Luis Juan Orts, a qui hem vist en les primeres fotos de la col·lecció) i la seua amiga María Morelló (“Marieta la Morellona”) a la porta de la casa de la primera, al barri de Badia. Veiem una porta i una vorera rústica, la primera protegida amb llanda per protegir la fusta de la pluja. La porta oberta deixa vore una cortina discretament ornamentada. Desembre de 1955, foto de Luis Zamorano, València.

*****

Família dels “Riola”, gener de 1956, potser celebrant alguna festa o aniversari familiar. Estan prenent xocolate, mullant amb coca o algun bescuit, en una taula parada al mig de l’entrada en casa dels avis paterns del nostre informant, Luis Juan. Asseguts al centre de la taula els avis Fina i Juan Bautista (Batiste), al carrer València. Luis és el menut que està al braç de la seua cosina germana Pepiqueta Juan que està entre el seu germà Juanín i una cosina germana de Riola, Pepi Granell, al costat de Conchín Juan, al seu costat el tio de Riola Salvador Granell, davant d’ell la tia Fina Juan, asseguda al costat dels tios Pepica Ferrando i Juan Juan (Juanito) i a continuació Vicente Juan, i el tio Caragol, amic de la família. Darrere a l’esquerra reconeixem a Luis Juan junt al tio Jaume Llorens, i davant de Luis està Carmen Orts, asseguda entre la tia Amparo Faulí (la Guasa) i la tia Paquita Estellés i el tio Abelardo Juan. La dona de la punta de l’esquerra és Trini a qui ja hem vist sovint. Foto Luis Zamorano, València.

*****

Bateig doble en 1957. El pare de Luis eren set germans, cinc hòmens i dos dones. La seua àvia, Josefina Torres (la primera dona per l’esquerra), anava a parir els seus fills a Riola, el seu poble; però a son pare no va arribar a temps i el va tindre al Mas de les Torres. No reconeixem la localització de la foto, podria estar feta a València. De les dos dones amb les xiquetes al braç, la de l’esquerra és Amparo Faulí, tia de Luis, amb la filla Ana Amparo, i a la dreta una altra tia, Pepica Ferrando, amb la seua filla Mari Trini. En primera fila tenim als cosins germans del nostre informant, d’esquerra a dreta: Pepi Granell, Pepiqueta i Juanín Juan, després de les ties tenim a Conchin Juan, la tia Trinidad Juan, darrere el seu marit Jaume, a continuació Carmen Orts i un cosí segon, Emilio Torres de militar. En segona fila començant per l’esquerra els avis paterns de Luis, Batiste i Fina, la tia Fina, i uns tios de Valencia, cosins del pare de Luis Juan, amb el seu fill i el tio Abelardo Juan; davant seu la seua muller Paquita Estellés. Darrere dels avis està un cosí segon, Pepe Torres i el tio Salvador Granell, de Riola.

Festes

Festes de Santa Bàrbara al barri de Badia. Estan davant del dosser que se li fa a la imatge en la casa del clavari major (que possiblement seria Jaume, marit de Trini); un grup de xiquets estan preparats amb closses per a assistir als portadors de l’anda de la Santa. La data que apareix darrere és dissabte 15 d’octubre de 1949, ja que la vespra de la festa es trasllada la imatge a la casa del clavari major, on es queda fins el dia següent, dia de la festa major, perquè al barri de Badia, Santa Bàrbara se celebra el darrer diumenge del mes d’agost. Foto José Álvarez Regero [?], València.

*****

Trinidad Juan i Jaime Llorens en la cercavila pel barri Badia. En este acte s’arreplegava a les clavariesses casa per casa, abans de la missa per anar a la processó en les festes de la Mare de Déu d’Agost. Foto Casa Escuder, València. Any quaranta-i-tants.

*****

Imatges de la festa de la Mare de Déu d’Agost de baix el poble; en la foto de dalt veiem a les clavariesses acompanyades de joves i xiquetes vestides de llauradores. Estan a l’església de Sant Jaume, davant de la imatge jacent de la Mare de Déu. En la foto de baix, d’esquerra a dreta, veiem a la tia Lola (la del forn de Manolo), Rosa Alfonso, Trinidad Juan i altres. Foto de J. Cabrelles Sigüenza, València.

*****

Dos fotos de Trini “la Riola” fetes per a les festes del barri. La imatge de l’esquerra es va fer en estudi amb el vestit de clavariessa que acabem de vore i amb tots els complements habituals: a banda de la pinta i la mantellina, guants blancs, palmito, rosari, etc.

En la foto de la dreta la tenim vestida de llauradora amb cànter al Barri Badia, per a alguna altra festa que no hem identificat.

*****

L’Assumpció de la Mare de Déu d’Agost al barri de Badia en 1967. En esta imatge se la representa ascendent al cel, mentre que la imatge que se celebra a Moncada està jacent -com hem vist en les imatges anteriors-. Luis, el nostre informant, apareix en esta foto: és el primer per la dreta, vestit de llaurador porta del braç a la seua cosina Ana Amparo Juan; ahí tenia dotze anys. L’altre xiquet és el seu germà Juanjo, agafat de la seua cosina Mari Trini; els quatre menuts són els acompanyants de la clavariessa, la tia Pepica Ferrando, amb el seu marit Juan Juan Torres. La foto és d’E. Feliu, Moncada.

Pares

El pares del nostre donant: Luis Juan i Carmen Orts abans de casar-se. Foto Grimau [?], carrer Calvo Sotelo 11 [?], València.

*****

Luis i Carmen, divendres 4 de desembre de 1953, fira de Santa Bàrbara, quatre mesos abans de casar-se. Foto I. Pérez Romero, València.

*****

“A nuestros hermanos con mucho cariño de Luis y Carmen. Moncada el [dimecres] 1 – 3 – 54”. Carmen es va casar de negre, que era molt habitual en aquells anys. Foto Monfort.

*****

Pel llibre de família sabem que es van casar el dilluns 1 de març de 1954, que ell va nàixer el 24 de desembre de 1924 i ella el 7 de gener de 1928. Es va expedir el dimarts 11 de març de 1954. A les fotos estan molt joves i molt guapos, en el format cinematogràfic que s’estilava aquells anys.

*****

Maig de 1955: Carmen Orts, amb vint-i-set anys i amb el seu fill Lluis, de pocs mesos, en un corralet florit. La mecedoreta de reixeta de vímet en què està el xiquet és molt bonica. Foto Luis Zamorano, València.

*****

Una foto d’estudi del xiquet de bolquers Luis Juan Orts; podem comparar-la amb la foto de son pare (la tercera de la col·lecció), que també van retratar nu als pocs mesos. Ací havia canviat la moda en els retrats d’estudi: s’havia abandonat el trompe-l’œil en favor dels fondos neutres, s’havia aproximat la càmera al model i reduït el mobiliari. El borreguet seria del fotògraf, i pareix de cautxús, que era estrany abans de guerra. El model i propietari d’estes fotos recorda que sa mare li contava que s’havia pixat sobre l’entapissat i que el fotògraf l’havia renyida. La foto porta un segell que pareix dir “Foto Grimau”, ubicat al carrer Calvo Sotelo 1x de València.

*****

Els germans Juanjo i Luis Juan Orts en una foto pintada a mà de 1957. És el mateix corral que hem vist en la foto anterior.

*****

Carmen Orts Cabrera amb els seus fills Raúl, Luis i Juan José, sobre una Vespa o una Lambretta de joguet en una típica foto a la pujada de Santa Bàrbara. Diumenge 4 de desembre de 1960.

*****

Carmen Orts Cabrera i Luis Juan Torres posant davant de l’ermita a la fira de Santa Bàrbara. Els xiquets són, d’esquerra a dreta, Juan José, Raúl i Luis Juan Orts. Dilluns 4 de desembre de 1961. Foto d’Andrés Abad, Alaquàs.

Escola

Luis Juan Orts en una foto de l’escola, amb el baveret. En els anys 50, els fotògrafs van anar apartant els telons pintats i es posaren de moda els accessoris com motos, cavalls o carrets, avions o escenes completes, per exemple terrasses de bar (es poden vore a la col·lecció de fotos de Santa Bàrbara).

*****

Els germans Luis i Juanjo Juan Orts en una foto escolar pintada a mà del curs 1962-63.

*****

Més de quaranta xiquets a l’escola pública en novembre de 1963; reconeixem a Luis Juan Orts en la fila de davant a l’esquerra, al costat Ramón Palanca i Elías Macías, darrere Enrique Alfonso i Vicente Chapa. Estan fent-los cine, és possible que hi haja diferents grups junts perquè els xiquets estan molt apretats als pupitres de dos places, i hi ha més xiquets drets rodant l’aula. Al projector està el director, Don Daniel, i hi ha un altre mestre a la punta de l’esquerra. Pareix que la pel·lícula tenia suficient interés com per a mantindre l’atenció dels estudiants. Curiosament, l’aula estava inclinada en forma d’auditori, com en algunes universitats.

*****

Escoles nacionals, 1967. En primer pla tenim a Juan Bautista Pérez Giménez, al seu costat Enrique Albert, darrere de Juan està Juan Jose Juan, formant per a entrar a classe: “firmes, cubrirse, etc.”. Formaven i cantaven “De Isabel y Fernando,/ el espíritu impera,/ moriremos besando/ la sagrada bandera…” o el “Cara al sol”. Els dissabtes s’anava a escola i es resava el rosari, i en maig es feia el “mes de María”. Es diu que Moncada era especialment sensible al patriotisme i al catolicisme rigorós per la influència de l’arxipreste, Mn. Jesús Pla Gandia, en tots els àmbits polítics i socials de la ciutat, per damunt de l’alcalde. A Moncada no es podia ballar, per exemple: la gent anava a Alfara o a Bétera perquè ací estava prohibit.

*****

1967, grup Júnior Santa Bàrbara. D’esquerra a dreta, Luis Juan, José Enrique Lombardo, Juan José Juan, Antonio Adsuara i Emilio Moreno. El grup Júnior el van fundar els Pares Combonians en arribar a Moncada, cap a 1965. El moviment Scout ja portava treballant des d’abril de 1962. Tota esta activitat “competia” amb els grups de la OJE, fundada en 1960 substituint al Frente de Juventudes, i que en principi tenia una orientació més ideològica lligada al Movimiento Nacional franquista.

*****

Júniors 1967. En la primera fotos apareixen en segona fila d’esquerra a dreta: Pepe Rodríguez, Vicente Martínez (Titín), Luis Juan, José Enrique Lombardo, Paco Belenguer, José Mª Calderer, Antonio Adsuara, Juanjo Juan Orts, baix a l’esquera Juan Btª Pérez, Vicente Albert, Emilio Moreno, José Serra, Miguel Rodríguez, Vicente Belenguer i Pedro Bosch.

En la segona imatge sobre una garrofera uns quants juniors i baix Luis Juan, Vicente Belenguer i Pedro Bosch.

*****

Un grup de xiquets adreçant-se a una piscina amb els missioners combonians. En primer pla Luis Juan, darrere va Manolo Verdeguer, Vicente Martínez i aaltres, al fons  de  la imatge es veu que estan construint l’edifici del seminari dels missioners. La foto li la va enviar el “hermano Ulises”, un missioner italià, i darrere té una inscripció que diu: “Tu amigo, el hermano Ulises”.

Comunió

Luis vestit de comunió, de blanc rigorós. És una bonica foto d’estudi en què s’observen clarament tots els detalls dels combregants: guants (en la mà dreta), missal, rosari, rellotge, anell, medalleta, coll de mariner, etc. Foto Grimau [?], València, 1962. En aquell moment es combregava als set anys, coincidint amb l’obligatorietat de l’assistència a missa; més tard l’edat de la Primera Comunió ha ballat entre els huit i els nou anys.

*****

Comunió de Luis Juan Orts, el nostre informant, en 1962. Està a la porta de casa esperant que passe la [banda de] música a arreplegar-lo, com era tradició. Darrere està sa mare, Carmen, i la tia Trini, i el xiquet menut és el seu germà Raúl.

*****

Xiquets de comunió; el primer per la dreta és Luis Juan, a continuació tenim a Ramón Palanca, José Serra, Emilio Moreno, José Enrique Lombardo, Vicente Company, Enrique Asensi i Antonio Torrijos. A eixa època es feia la 1ª Comunió als 7 anys. El banc es cobria amb llençols blancs, i tenien davant coixinets per agenollar-se quan els donaven la comunió. Foto E. Feliu, Beniferri. 1962.

*****

El grup de xiquets combregants amb mossèn Antonio Belda Foto E. Feliu, Beniferri. 1962.

*****

Mossén Antonio Belda lliurant-li l’estampa a Luis. Darrere d’ell veiem al grup de les xiquetes, moltes amb la coroneta que es va posar de moda ixos anys. 1962. Foto E. Feliu, Beniferri.

*****

Mn. Antonio Belda amb un grup d’escolans davant de l’altar major de l’ermita, en 1964. D’esquerra a dreta són Vicente Company, Luis Juan Orts, Salvador Palanca (Voro), el xiquet de comunió Tomás que és germà del següent, Emilio Moreno; Ernesto Pérez i Manolo Verdeguer.

És una foto segellada darrere per E. Feliu. En una imatge anterior de 1964, Feliu posava una adreça de Beniferri, barri de València; en esta, del mateix any, ja inclou l’adreça de Moncada.

*

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari