Estem gestionant unes carpetes amb fotos d’esdeveniments fetes per E. Feliu per a l’ajuntament de Moncada: hi ha unes 240 fotos d’activitats de tot tipus, algunes de continguts singulars i altres purament protocol·laris. Algunes d’elles es van publicar als programes de festes, però la majoria no s’han fet mai públiques. Anem a publicar-les agrupant-les per temàtiques i intentant filar un relat, un sentit en el context social i cultural de la nostra ciutat. Comencem per esta curiosa col·lecció de fotos de tres “Grans Premis Ciclistes” en 1966, 1968 i 1969. No sabem si es feren fotos d’altres convocatòries, però seguirem explorant l’arxiu municipal.

En este cas hem comptat amb les observacions autoritzades de Claudio Albert i Ricard Orts, que van tindre la santa paciència de dedicar moltes hores a la revisió de les fotos. Gràcies de nou.

El ciclisme és un esport molt popular des de principis del segle XX. A Moncada tenim nombrosa informació sobre carreres en els anys 50 i 60: per exemple, el diumenge 22 de setembre de 1957, Radio Moncada, amb la col·laboració del Frente de Juventudes i el patrocini de motocicletes VILLOF, organitzà el I Trofeu Ciclista de Radio Moncada, que incloïa tretze premis i sis primes.

Contingut

II Gran Premio Ciclista “Moncada”. Dissabte 10 de setembre de 1966. 1

IV Gran Premio Ciclista “Moncada”. Dimarts 10 de setembre de 1968. 17

V Gran Premio Ciclista “Moncada”. Dimecres 10 de setembre de 1969. 23

  1. Esport infantil i juvenil. 32

II Gran Premio Ciclista “Moncada”. Dissabte 10 de setembre de 1966

A partir de 1965, l’Ajuntament organitzà el seu Gran Premi Ciclista “Moncada”, sempre en 10 de setembre, en les festes patronals, carreres que trobem anunciades amb detall als programes de festes d’aquells anys. Mentre busquem els programes que falten, ací reproduïm la convocatòria de 1966 per al Segundo Gran Premio Ciclista “Moncada”, que aporta tots els detalls, des de l’organització fins als premis. La varietat i qualitat dels premis és especialment cridanera i vos animem a llegir-la: la dotació econòmica era molt generosa, nombrosos comerços i entitats locals contribuïen amb diferents tipus d’obsequi: hi havia des d’ampolles de whisky i ginebra a articles per a fumadors, i un llarg etcètera.

També sabem que participaven ciclistes d’alt nivell: agrairem tota la col·laboració per identificar-los.

MONCADA, FIESTAS PATRONALES Septiembre 1966
Segundo Gran Premio Ciclista “Moncada”

Organizado por el muy ilustre ayuntamiento de la ciudad
Día 10 de Septiembre de 1966, a las 3’45 de la tarde

COMISIÓN DE HONOR

Excmo. Sr. D. Antonio Rueda y Sánchez-Malo
Gobernador Civil

Ilmo. Sr. Presidente de la F.V.C.

Ilmo. Sr. D. Ricardo Lluesma March
Alcalde Presidente del Ayuntamiento

Rvdo. Sr. D. Jesús Pla Gandía
Párroco-Arcipreste

Don Benjamín Baqueros Ballesteros
Comandante Puesto Guardia Civil

Don Jesús Sanjaime March
Delegado Sindical

Don Vicente Devís Fenollosa
Delegado del Frente de Juventudes

Don Hermenegildo Marí Serrano
Teniente de Alcalde

Don Eugenio Albert Ibáñez
Teniente de Alcalde

Don José Castelló GiI
Concejal

Don José Martínez Furió
Concejal

Don Francisco Bargues Navarret
Concejal

COMISIÓN ORGANIZADORA

Presidente                                          Don José Máñez Asencio
Vicepresidente                                  Don Gaspar Mateu Nácher
Control de circuito                           Don Antonio Visiedo Morales

Vocales                Don Ramón Moltó Piera
Don Vicente Moreno Romero

Locutor                                                Don José María Caballero Rico
Secretario                                           Don Arsenio Megía Domínguez

COMISION TÉCNICA

Director de carrera                         Don Luis Puig Esteve
Juez de salida                                    Don Francisco J. Biosca Biosca

Cronometrador                                Don Juan Luis Capuz Merelo

Juez de llegada                                 Don Domingo Correcher Martínez

Recepción

Señorita Amparo Alfonso Zapater
Delegada de Sección Femenina de FET y de las JONS

Servicios Sanitarios

Don Celestino Collado Zapater
Médico

Don Salvador Galvis Arribas
Médico

Don Vicente Castro Roig
Practicante

Cuadro de Honor

Don José Martínez Estarlich                        Vencedor en 1965
Don Joaquín Presencia Grau                       2.º vencedor en 1965
Don José Alonso Aloy                                    3.er vencedor en 1965

CARACTERÍSTICAS DE ESTA CARRERA

CATEGORÍAS:
Aficionados de 1.ª y 2.ª

CARÁCTER:
Nacional.

RECORRIDO:
25 vueltas a un circuito, totalmente asfaltado y pavimentado, sin baches, con una longitud total, aproximada, de 75 kilómetros.

FECHA:
10 de septiembre de 1966.

HORA:
3’45 de la tarde.

NORMAS:
Las que dicte la Federación Valenciana de Ciclismo.

CONDICIONES ESPECIALES:
La Comisión Organizadora adoptará las medidas que crea convenientes para, con sujeción a las normas de la F. V. C., que la carrera tenga el máximo interés para los participantes y, al propio tiempo, el suficiente aliciente para el muy numeroso público que ha de presenciarla.

CUADRO DE HONOR:
Los corredores clasificados en los tres primeros lugares figurarán en el Cuadro de Honor de este Gran Premio, quedando invitados e inscritos para participar el próximo año.

RELACIÓN DE PREMIOS PARA ESTA CARRERA

PRIMERO: 5.000 pesetas en metálico. Un ramo de flores; una medalla de oro, grabarla con el escudo del Ayuntamiento, conmemorativa de esta carrera; una copa o trofeo; un reloj de pulsera de caballero; una máquina de afeitar marca BRAUN, especial; un encendedor extra RONSON, grabado; un molinillo-batidora; un jamón de la sierra de Javalambre. Valor aproximado: 12.000 ptas.

SEGUNDO: 3.000 pesetas en metálico. Una medalla de plata, grabada con el escudo del Ayuntamiento, conmemorativa de esta carrera; una copa-trofeo; una máquina fotográfica; un pantalón tergal; un par de zapatos. Valor aproximado: 6.000 ptas.

TERCERO: 2.000 pesetas en metálico. Una medalla de plata, grabada con el escudo del Ayuntamiento, conmemorativa de esta carrera; un par de botas deportivas; una camisa de tela; un reloj colegial. Valor aproximado: 4.500 ptas.

CUARTO: 1.000 pesetas en metálico. Una copa-trofeo; una camisa de tela; una cadena de reloj; una corbata último modelo; un estuche de Whisky. Valor aproximado: 3.500 ptas.

QUINTO: 750 pesetas en metálico. Una copa; unas gafas de sol con estuche; una botella de ginebra. Valor aproximado: 1.500 pesetas.

SEXTO: 500 pesetas en metálico. Una copa; un frasco perfume; una fiambrera camping. Valor aproximado: 1.200 ptas.

SÉPTIMO: 400 pesetas en metálico. Una copa. Valor aproximado: 750 ptas.

OCTAVO: 300 pesetas en metálico. Una copa. Valor aproximado: 600 ptas.

OTROS PREMIOS

Premio a la combatividad: Patrocinado por don José Núñez: 500 pesetas.

Premio a la desgracia: Patrocinado por don Juan Gascó: 400 pesetas.

Premios a los tres primeros equipos:

1.º Una copa.
2.º Una copa.
3.º Una copa.

Premio a la participación: Todo corredor que empiece y termine la carrera será premiado con CIEN pesetas, a excepción de los clasificados en los ocho primeros lugares.

Premios especiales: A juicio de la Comisión, y de acuerdo con los colaboradores, se otorgarán primas especiales durante el recorrido.

Una bona imatge de la tribuna presidencial amb tots els trofeus (en comptem almenys catorze, tot i que al programa només se n’anunciaven onze), al que s’afegien algunes primes: un pernil, roba, etc. També veiem als àrbitres de la carrera llibreta en mà, asseguts a ras de carrer, i a les autoritats sobre l’escenari. A l’esquerra, parlant al micròfon reconeixem a Luis Puig, que va ser president de la Federació Valenciana, de la Federació Espanyola de Ciclisme i de la Unió Ciclista Internacional, membre del Comité Olímpic Espanyol, etc., etc. A continuació tenim a la resta de la Comissió d’honor, entre els que reconeixem al delegat de Joventut, Vicente Devís Fenollosa; a Mn. Jesús Pla, a l’alcalde Ricardo Lluesma, al Comandant de la Guàrdia Civil, Benjamín Baqueros; a Juan Gascó, alcalde anterior; o a la punta de la dreta, de blanc, al farmacèutic Agustín Pérez de Lucía, que exercia de jutge de pau. Etc.

La situació de la tribuna i la meta està clara: estan al carrer Major, en front de l’antic ajuntament (l’actual biblioteca), a la vora de la Imprenta.

*****

Entrada en meta dels guanyadors. Es pot vore l’expectació que causaven estos esdeveniments entre la població, que ompli voreres i balcons. Podem vore almenys quatre àrbitres apuntant les arribades manualment.

*****

Luis Puig lliura el premi al campió, que com ja s’ha dit era el president de la Federació Valenciana de Ciclisme i més tard ho seria també de l’espanyola i de la internacional, etc.

*****

El campió ja porta la medalla i la copa, i ara van a donar-li el pernil. Com hem vist en l’anunci de la carrera, el premi al guanyador constava de «5.000 pesetas en metálico. Un ramo de flores; una medalla de oro, grabarla con el escudo del Ayuntamiento, conmemorativa de esta carrera; una copa o trofeo; un reloj de pulsera de caballero; una máquina de afeitar marca BRAUN, especial; un encendedor extra RONSON, grabado; un molinillo-batidora; un jamón de la sierra de Javalambre». Tot valorat en 12.000 pessetes de l’any 66, que eren molts diners: probablement un treballador normal no els guanyava en quatre mesos.

*****

Mossén Jesús Pla lliurant la medalla a un dels guanyadors (segon o tercer), que va regat en suor. L’església participava en tots els actes, tant religiosos com civils. La persona amb camisa blanca que està apuntant a nivell de carrer és el secretari, Arsenio Megía. Els xiquets han colonitzat ja els baixos de l’escenari.

*****

   

Un campió amb la copa, la medalla i un lot de productes que no identifiquem (potser el pantaló tergal i les sabates esportives del segon premi).

*****

L’alcalde, Ricardo Lluesma, li posa la medalla al segon o tercer guanyador.

*****

Repassem de nou la llista d’autoritats: el capellà és Don Jesús Pla Gandía, al seu costat està el secretari de l’ajuntament, D. Valentín de las Marinas Degiuli, ja a punt de jubilar-se; a l’alcalde, Ricardo Lluesma, ja el coneixem; a continuació el comandat “de puesto” de la Guàrdia civil, Benjamín Baqueros; seguix Juan Gascó, alcalde anterior; i l’home de blanc assegut a la dreta és el farmacèutic Agustín Pérez de Lucía, jutge de pau. El campió de la carrera se’ns diu si podria ser José Grande, no el ciclista sinó el que va ser seleccionador nacional i president de la Federació Espanyola de Ciclisme.

*****

El campió desfilant pel carrer Major amb la bicicleta i el ram de flors.

*****

En primer plànol Arsenio Mejía.

*****

Mentre es donen els premis menors, les autoritats comencen a dispersar-se.

IV Gran Premio Ciclista “Moncada”. Dimarts 10 de setembre de 1968

A les festes patronals de 1968, el dia del patró, 10 de setembre, se celebrava el IV Gran Premio ciclista. El programa de festes ho presentava així:

FIESTA DE SAN JAIME APOSTOL
Patrocinada por el Ayuntamiento

A las 6’30, gran diana floreada.

A las 15’30 horas, IV Gran Premio Ciclista “Moncada,” en el que participarán 40 corredores de gran fama y, entre ellos, el campeón de España y varios campeones regionales.

Esta extraordinaria carrera está dotada con 50.000 pesetas en premios.

La carrera consta de 28 vueltas al circuito, con un recorrido de 100 kilómetros. El reparto de premios se efectuará en la puerta del Ayuntamiento.

En la pàgina 15 d’este Programa hi havia una pàgina donant fe d’errades en la convocatòria, que no es publicava ací; això ens permet vore dos fotos més, una del lliurament de premis de l’edició de 1967 i una de la seua eixida. Per les col·laboracions omeses veiem que continua sent una activitat popular a què contribuïen comerços i entitats del poble, tot i que ja comptaven amb patrocini de Pepsi.

*****

Els trofeus estan exposats a la porta de l’antic ajuntament. Continuem veient premis alcohòlics per als campions, una cosa que hui seria impensable.

*****

L’alcalde lliurant el primer premi al campió, i el comandant “de puesto” amb la copa per al segon preparada.

*****

Més trofeus, amb molta varietat de formes.

*****

Ricardo Alós, jugador de futbol de Moncada en primera divisió, lliurant un premi. A la punteta inferior esquerra de la foto veiem que continuaven havent premis alcohòlics per als guanyadors. A més, pareix que Sales, l’home del mig, està a punt de donar-li al ciclista una bota de vi.

*****

Alejandro “el Plater”, regidor d’esports, que més endavant exerciria breument com a últim alcalde predemocràtic de Moncada. Al seu costat està Sales, el comandant de la Guàrdia civil Bernardo Baquero i l’alcalde Ricardo Lluesma.

*****

No és un detall menor el gust de xiquetes i xiquets per ficar-se prop del comboi i en concret baix de l’entaulat.

V Gran Premio Ciclista “Moncada”. Dimecres 10 de setembre de 1969

Exposició de trofeus, que inclou les copes i els regals que s’hi feien, des de pernils a peces de vestir, electrodomèstics, perfums o coses tan poc esportives com ampolles de whisky o ginebra, o encenedors per a fumadors.

*****

La carrera es feia pegant voltes a un circuit que passava pel carrer Lluis Vives i el carrer Major, com veiem en la foto.

*****

En este cas la tribuna s’ha convertit en una grada, dalt de la qual estan els àrbitres de la carrera, cronometradors i jutge d’entrada. Esta foto tant pot ser d’una volta pel carrer Major com del pas per la meta.

*****

Des de l’altra vorera veiem el cartell de meta i la façana de l’ajuntament pleneta de públic. El sol està molt baix, la carrera estaria acabant-se.

*****

Felicitacions per al segon guanyador; el primer ja estava sobre el pòdium.

*****

El tercer guanyador, a la dreta del pòdium.

*****

Ja hem vist com era habitual que la tribuna s’instal·lara davant de la Imprenta Luis y Vicenta, i en front de l’antic ajuntament.

*****

Qui lliura el premi ací és Higinio Tortajada Íñiguez, jugador de futbol en segona divisió (jugà en el Mestalla, per exemple), que després es fiu auxiliar de farmàcia. Darrere, amb un altre trofeu preparat, Arsenio Mejía. Este any, potser perquè els premis es donaren més tard, els corredors van tindre temps de canviar-se de roba, dutxar-se i pentinar-se.

*****

Arsenio Mejía amb un trofeu en mà i Mn. Ángel Puchades lliurant-ne un altre. Durant molt de temps Mn. Ángel fou retor de l’hospital de Pulmó, i també retor del sanatori de leprosos de Fontilles.

*****

Mentre el corredor pren el seu trofeu, l’alcalde té preparada l’escultureta per al següent, i un tercer home porta un joc de productes de neteja. Arsenio Megía, en qualitat de secretari, controla sobre el paper la correcció de l’acte.

*****

Alguns corredors, potser els que acabaven en els primers llocs, rebien els premis vestits de ciclista, i altres amb roba de mudar. D’altra banda, tot i la formalitat de l’acte, es colaven xiquetes i xiquets a la primera fila de la tribuna.

1969. Carrera infantil i juvenil

Els més joves van tindre la seua oportunitat de competir amb les bicicletes, a més amb el mateix èxit de públic que generava la carrera dels professionals. Ací per alguna raó el cartell de meta estava també més baixet (potser per la urgència i la facilitat per col·locar-lo).

*****

Al pòdium veiem també el logo de la Federació Valenciana de Ciclisme (FVC). Esta pareix la carrera dels més menuts, però igualment va merèixer tota la formalitat i l’atenció institucional, de fet a la tribuna està l’alcalde, el guanyador de la carrera de majors i en general les mateixes autoritats. En esta categoria els premis es van donar de dos en dos, i consistien en copes i joguets de diferents tipus.

*****

Estos ja són majors que els que acabem de vore. En el primer lloc, Jaime “el Xato” Mundina; segon Francisco Zamorano (“Paquito Poma”), que més tard seria director del Banesto i de Bancaixa; i tercer a Paco Sorní, fill menut del metge. Per primera vegada el premi el lliura una dona.

*****

Lliurament de premis en una altra categoria infantil. El número 3 és Juan José Visiedo Calero.

*****

Alguna altra categoria de la carrera, perquè veiem guanyadors que repetixen ací, com Jaime Mundina i el xiquet que l’acompanya en el tercer lloc.

*

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari