Títol La Ciutat de Moncada: Jornades 75 aniversari
Font Arxiu municipal
Data de la publicació Dijous 2 de maig de 2019

Els dies 29, 30 i 31 de gener de 2004 es celebraren unes Jornades d’anàlisi aprofitant el 75 aniversari del pas de poble a ciutat, que incloïen una gran quantitat d’activitats. Ara compartim els àudios de les xarrades i taules redones, que estaven inèdites i tenen un grandíssim interés per a la ciutat. El pas del temps ha fet que la qualitat de les gravacions originals -cintes de cassette- no siga la ideal, així que recomanem paciència. Ens els casos en que siga possible, anirem afegint els textos de les ponències, i nosaltres ens farem càrrec de transcriure els continguts de les taules redones.Entre les ponències està la de Vicent Vicent Cortina, cronista de Moncada amb molt de treball dedicat a nostra història, a qui esperem poder dedicar una publicació específica pròximament.

Les jornades inclouen tot tipus de temes: urbanisme, tradicions, memòria oral… La seua documentació és molt valuosa perquè mostra un moment de revisió de Moncada, de la seua història, els seus costums i el seu creixement al llarg dels primers 75 anys com a ciutat.

Hem penjat les gravacions en Ivoox, un servei que permet escoltar els àudios des del mòbil i altres dispositius. Podeu escoltar-los més avall des d’esta mateixa pàgina o fer-lo al mòbil, descarregant l’app gratuïta (per a mòbils Android o per a iPhone) i buscant en ella la “Moncadapèdia”. El perfil oficial de Moncadapèdia és este: https://www.ivoox.com/escuchar-moncadapedia_nq_547286_1.html. També podeu subscriure-vos perquè us avisen quan hi haja novetats.

A continuació teniu la informació general sobre les jornades, després els àudios i per últim el programa complet. En el programa podeu llegir una xicoteta introducció amb els objectius de les jornades i el llistat de persones que treballaren en la seua preparació.

Jornades 75 aniversari. Ajuntament de Moncada

29, 30 i 31 de gener de 2004. Antic Escorxador

Comissió tècnica

Vicent Vicent
Rosa Dolz
Salvador Lloris
Jaume Chiralt
Carmen Gracia
Vicent Rodrigo
Juan Pecourt

És objectiu de la Comissió del 75 aniversari de la concessió del títol de Ciutat de Moncada realitzar una reflexió contínua sobre la nostra evolució i història.

Dins d’este objectiu, hem considerat que unes Jornades constituïxen el marc idoni per a dur a terme esta anàlisi, perquè possibiliten una participació molt més àmplia i diversa.

Entenem que una ciutat es definix per les seues funcions i maneres de viure. Tota ciutat és una herència del passat i una creació del present en constant canvi. L’empremta del passat es reflectix en el seu emplaçament, situació, formes de plànols, i les característiques de la construcció. Analitzant la complexa realitat projectar-nos cap al futur. No obstant això, la ciutat ha de ser considerada, sobretot, com a espai viscut i percebut pels seus habitants.

En esta línia busquem la participació de qualsevol col·lectiu o persona particular que estiga interessat/da a reflexionar sobre el tema.

Organitza 75 aniversari Ciutat de Moncada, i Ajuntament de Moncada

Col·labora Centre d’Estudis de l’Horta Nord.

GRAVACIONS

Dijous 29 de gener de 2004

Conferència inaugural de Josep Pardo, professor de la UPV

Ponència de Vicent Rodrigo, topògraf municipal

Divendres 30 de gener de 2004

Ponència de Vicente Palanca Camps

Ponència de Juan Pecourt, aquitecte urbanista

Taula redona “Model de ciutat. Identitat i futur. Estratègies per al futur tot partint de l’anàlisi present”

Dissabte 31 de gener de 2004

Ponència de Vicent Vicent Cortina, cronista de Moncada

Taula redona “Costums i tradicions. Memòria oral. 75 anys de ciutat”

Taula redona “La ciutat com a espai viscut”

PROGRAMA

Dijous, 29 de gener de 2004

18:00 h. Inauguració oficial de les Jornades.

Conferència inaugural. Josep Pardo Pascual. Professor UPV. Anàlisi de l’evolució del procés d’urbanització de l’Horta Nord entre 1987 i 2000 a partit d’imatges landsat.

19:00 h. Pausa-café.

19:15 h. Ponència. Vicent Rodrigo. Topògraf municipal. A través dels plànols apreciar les etapes de creixement per les quals ha passat la Ciutat de Moncada.

20:00 h. Inauguració de l’exposició l’Escola d’ahir, l’escola d’avui.

Divendres, 30 de gener de 2004

18:00 h. Vicente Palanca Camps. La construcció urbana a Moncada. Tipologia dels edificis. Estils arquitectònics, organització dels Edificis segons la seqüència temporal. Vestigis arquitectònics que mereixen protecció: la finca roja, el molí, la casa gòtica.

18:30 h. Ponència expert. Juan Pecourt. Arquitecte urbanista. Perspectives de futur.

19:00 h. Pausa-café.

19:15 h. Taula redona. Model de ciutat. Identitat i futur. Estratègies per al futur tot partint de l’anàlisi del present.

Dissabte, 31 de gener de 2004

10:00 h. Ponència. Vicent Vicent Cortina. Projecció demogràfica.

10:45 h. Taula redona. Costums i tradicions. Memòria oral. 75 anys de ciutat.

11:30 h. Pausa-café.

11:45 h. Taula redona. La ciutat com a espai viscut.

13:00 h. Clausura de les Jornades.

Activitats paral·leles: Exposicions i mostra de publicacions sobre la comarca. 

Títol La Ciutat de Moncada: Jornades 75 aniversari
Font Arxiu municipal
Data de la publicació Dijous 2 de maig de 2019

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari