Títol  Quatre textos sobre el Trenet, per Arturo Xerri
Autor  Arturo Xerri Juan
Temàtiques Trenet
Publicació en Moncadapèdia Divendres 29 de desembre de 2023

Recollim quatre textos d’Arturo Xerri Juan sobre el Trenet. Són textos ja publicats, però que funcionen molt bé junts i donen una perspectiva molt rica sobre els orígens i les vicissituds del tren València-Bétera per Montcada. Pensem que reunir-los és molt interessant i facilita la comprensió del que representà el Trenet durant més d’un segle de vida.

Afegim també una gravació inèdita en Super8 realitzada pel montcadí Antoni Bosch amb altres companys, possiblement de la dècada de 1990. Toni Bosch fou cap de l’estació de Montcada. La pel·lícula està incompleta, tractarem d’aconseguir tot el metratge. Inclou fragments de locució sobre el Trenet i música de pasdobles valencians.

Sobre el Trenet i les comunicacions de Montcada també vam publicar Notícies sobre la construcció de carreteres i ferrocarril al segle XIX, un recull de premsa que ofereix un panorama complex sobre aquella qüestió, que és la de la modernització i la industrialització huitcentista de la nostra societat.

Ací teniu els quatre textos en un únic document, i a continuació els podeu llegir individualitzadament.

Contingut

‘Los inicios del ‘trenet’ entre Valencia y Bétera, allá por agosto de 1891′, d’Arturo Xerri
‘Un insigne veraneante en Moncada: el cónsul sueco Haraldo Dahlander’, d’Arturo Xerri
‘Sobre la primera estación del Seminario por Moncada’, d’Arturo Xerri
‘Sucedió en noviembre de 1982’, d’Arturo Xerri

*****

‘Los inicios del ‘trenet’ entre Valencia y Bétera, allá por agosto de 1891′

L’autor indaga sobre l’inici de la línia fèrria entre València i Bétera, sobre unes instal·lacions que canviarien la vida del poble i sobre unes activitats inaugurals que van tindre a Moncada com a parada principal.

Des del punt de vista de l’escriptura de la Història, este tipus de treball centrat en la història local s’aproxima a la vida de les persones estimulant els vincles identitaris i recuperant la dignitat de la vida quotidiana -a la vegada que està atent a les condicions dels canvis socials.

El text compta amb huit pàgines i està generosament il·lustrat amb 15 fotografies o documents originals. En la fotografia de la vora, plànol estàndard d’estació de tercera categoria, a la que pertanyia l’estació de Moncada. Fondos de l’Archiu Històric de FGV.

‘Un insigne veraneante en Moncada: el cónsul sueco Haraldo Dahlander’

En este text, Arturo es va centrar en la moda d’estiuejar a Moncada i altres pobles de l’Horta, que va fluctuar entre el segle XVIII i XIX, i en el cas singular del cònsol suec Haraldo Dahlander (1835-1916), que va tindre un paper destacat en la inauguració de la línia València-Bétera al seu pas per Montcada.

Com és habitual en la recerca històrica d’Arturo Xerri, assistim a la història de Moncada fent atenció al context social històric, amb riquesa documental i una fabulosa galeria de fotografies.

‘Sobre la primera estación del Seminario por Moncada’

Una ullada sobre la primera estació del Trenet al Seminari de la Immaculada, l’actual Universitat CEU Cardenal Herrera, que informa tant sobre aquella primera estació del Seminari, com sobre el propi edifici —que es començà a bastir en la immediata postguerra— i les seues funcions.

Inclou el text de la memòria del Projecte de doble via de la línia València-Bétera, signat per l’enginyer Santiago Castro Cardús; i fotografies, documents i algunes curiositats del projecte que paga la pena de conèixer.

‘Sucedió en noviembre de 1982’

Persones mirant cap al Seminari, intentant vore al Papa Juan Pablo II.

El dia 8 de novembre de 1982, coincidint amb la visita del Papa Juan Pablo II a València —que incloïa el viatge en el ‘Trenet’ fins a Seminari—, Juanjo Olaizola Elordi —impulsor i primer director del Museo Vasco del Ferrocarril— va fotografiar l’espectació que la visita del Papa havia generat a Moncada, sempre al voltant de les vies del tren. Unes fotos amb molt d’interés històric perquè immortalitzen un moment important pocs anys abans de la desaparició del ‘trenet’ per a la seua integració en Metro València.

Amb este article Arturo Xerri tanca la sèrie dedicada al ‘Trenet’ entre València i Bétera.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari