Títol  Imatges de la lluita contra el càncer (1966-1970) (col·lecció de l’Arxiu municipal)
Informants Xus Muñoz, Aurora Alfonso, Pilar Valero i altres amigues de l’Associació d’ames de casa
Publicació en Moncadapèdia Dimarts 30 de gener de 2024

A la vora del 4 de febrer, Dia mundial contra el càncer, ens ha paregut oportú publicar les poques fotos que l’Arxiu Municipal conserva sobre la lluita contra aquella terrible malaltia. La lluita contra el càncer és una constant que perviu amb molta “salut” durant dècades. No cal que expliquem ací com de mala és esta dolència, ni com s’ha avançat en el seu tractament. L’AECC Montcada té una llarga i modèlica experiència en l’organització de les campanyes contra el càncer, en què grups de dones eixien a posar “la bandereta” i a passar la vidriola. En l’actualitat s’han multiplicat les activitats de sensibilització i les formes de recaptar fons contra la malaltia.

En 1953 l’industrial català José Biosca Torres va fundar l’Associació Espanyola Contra el Càncer, que tingué una popularitat immediata. En 1957 la col·lecta ja es va escampar per tot l’Estat, i gràcies a ella es va generalitzar la radioteràpia, es van comprar “bombes de cobalt” per als hospitals públics, es van obrir centres especialitzats, etc. Des d’aquell moment l’associació ha mantingut intacta i creixent la seua capacitat per a facilitar la investigació en l’àmbit de l’oncologia, per a suggerir polítiques, per fer sensibilització o per assistir als malalts i a les seues famílies. Tot des del voluntariat i des de la generositat de moltíssimes persones, més enllà d’ideologies o de credos.

No sabem quin fou el primer any en què s’isqué amb les vidrioles, les cistelletes i les urnes pels carrers de Montcada. Les primeres fotos que hi ha a l’Arxiu són de 1966 i acaben en 1970; són obra d’E. Feliu, que fotografiava les activitats públiques per a l’Ajuntament de Montcada.

A la nostra ciutat la Junta local fa exhibició de creativitat i de resultats: a banda de les col·lectes “generals” (enguany dissabte 8 i dilluns 10 de juny) i la del càncer de mama (dissabte 19 d’octubre), en anys anteriors hem vist el Sopar solidari del primer divendres de juliol, les marxes (el “run càncer”, que enguany -2024- es prepara per al 6 d’octubre), el Solidari Fest (un festival que inclou moda, concerts i mercadet), loteries, concerts benèfics, etc., etc. A més a més, a banda de les membres de la Junta local, la participació en esta lluita està repartida per la major part de les entitats de la nostra ciutat, que posen tauleta en la col·lecta o aporten altres tipus de col·laboració.

Per cert, les vidrioles les dona l’AECC i es conserven d’un any per al següent, i les urnes són les mateixes que s’utilitzen en les eleccions. És tota la infraestructura que es necessita, la resta és treball humà i solidaritat de totes i de tots. En 2022, la Junta Provincial Contra el Càncer de València atorgà la “Menció Especial” a la Junta de Moncada, la qual cosa demostra que l’activitat i el nivell no decau.

Al Butlletí Municipal de 1984, podem llegir els resultats de la Campanya contra el càncer

Organizado por la Junta Local de Damas de la Lucha contra el Cáncer, se celebró este año la campaña que a falta de incluir los reintegros obtenidos en las loterías, asciende a 317.670 pesetas. El desglose de esta cantidad es el siguiente: cuestación pública, 166.666 pesetas; donativos empresas, 36.000 pesetas; baile benéfico, 32.611 pesetas; donativos Colegios, 3.793 pesetas, y recargos de lotería, 84.600 pesetas. En la Campaña contra el cáncer, colaboraron la Asociación de Amas de Casa, el Centro Artístico Musical de Moncada, las fallas “La Tauleta”, “El Poble” y “El Mercat”.

Per a escriure estes línies hem comptat amb l’ajuda de Xus Muñoz, membre de la Junta actual; amb Aurora Alfonso, Pilar Valero i altres amigues de l’Associació d’ames de casa; agraïm la generositat i la paciència de totes elles.

I ací teniu les fotos, algunes restaurades digitalment. Esperem la vostra ajuda per identificar persones i situacions.

“Lucha contra el Cáncer”. Diumenge 13 de març de 1966, davant del Musical. Veiem les vidrioles, les cistelletes i la urneta del mig per a posar sobres amb donatius. La col·lecta no ha variat: grupets de dones i algunes xiquetes i xiquets. A la dreta l’únic home en la imatge, Arsenio Mejía, funcionari municipal, que apareixerà de nou en altres fotos. Al costat, Pepita, i entre les de l’altra punta, Matilde.

***

El mateix diumenge 13 de març de 1966, taula situada en una ubicació indeterminada. Les dos xiques del mig ja estaven en la foto anterior. L’home de l’esquerra podria ser l’alcalde, Ricardo Lluesma. Els cartells diuen “CÁNCER. Nuestra asociación te proteje” i “Rumbo acertado para sus donativos. Asociación española contra el càncer”. La segona és Encarna, dona d’Arsenio Mejía.

***

Dos anys després de les fotos anteriors, diumenge 10 de març de 1968. Pensem que estan a la plaça dels Oms de San Isidro de Benagéber, davant del bar José Alberto. Els dos hòmens pareixen ser de nou l’alcalde, Ricardo Lluesma, i Arsenio Mejía.

***

El mateix diumenge 10 de març de 1968, en una ubicació indeterminada. La primera per l’esquerra pareix María Tamarit; la tercera María Asunción i la quarta Pilar.

***

De nou el 10 de març de 1968. L’emplaçament és el mateix que hem vist dos anys abans i que no hem pogut identificar. La urneta ja està plena, i l’ombra anuncia el migdia, hora de retirar-se. La tercera és Pilar Boix, que fou regidora; la quarta Maruja, dona de Manolo “el dels volaorets”; la que fa set Encarna, dona d’Arsenio.

***

Diumenge 23 de març de 1969. Estan al carrer Major, davant de l’antic ajuntament (l’actual Biblioteca), al cantó amb el carrer de Salvador Giner (“el carreró de les Monges”). A diferència de les taules que hem vist, ací veiem poques dones i molts homes entre autoritats, policia municipal o guàrdia civil, segurament a l’eixida de missa major. Per la porteta que tenen darrere s’accedia a la casa de doña Conchita, que era mestra.

***

Tornem a la taula del Centre Artístic Musical, el diumenge 12 d’abril de 1970. A l’esquerra es veu encara la casa de la Venerable Agnés de Montcada, que es tombaria pocs anys després per comunicar l’avinguda 25 d’Abril amb el carrer Major. A la pissarreta que hi ha penjada a la façana de l’edifici pareix dir: Grandes bailes familiares amenizados por la orquesta “Holiday”.

Les xiquetes eren les que es movien amb les vidrioletes, mentre les dones es quedaven assegudes a les taules. Les camises blanques i el mocador al cap podria indicar que eren les “margarites” de la Secció Femenina, que es va dissoldre en 1977.

***

La carpeta que incloïa estes fotos que seguixen les descrivia així: «Lucha contra el Cáncer. Visita del Porteador, D. Salvador Mestre, un hombre que confía en Dios y en los hombres, llevando esa excesiva carga por toda la geografía valenciana». Es tracta del diumenge 18 de maig de 1969. Regidors i funcionaris de l’ajuntament de Montcada acompanyen al peregrí contra el càncer: Ricardo Lluesma, l’alcalde, a qui ja coneixem; el “portejador”, Salvador Mestre; el senyor retor, José Gea; Arsenio Mejía, Paco Sales i Ildefonso Mundina. Un poc més arrere es veu entre cames que algú du una base per a que el peregrí puga descarregar-se el pes.

Com a escenari veiem canvis accelerats en l’entorn urbà: edificis en construcció però també un carro enculat amb rodes de goma (les de ferro es van prohibir cap a 1954).

***

Salvador Mestre porta en l’arnés l’emblema de la lluita contra el càncer, en què posa: “Asociación española contra el cáncer. El grito de un pueblo contra el cáncer”. Algunes amigues que ho recorden ens diuen amb humor que no es creïen que portara tant de pes i fera tants quilòmetres. El pes té la forma aproximada d’unes ales. Podrien estar adreçant-se cap a l’església pel carrer Major —però no trobem moltes referències.

***

Per a estar parat, al peregrí li portaven unes potes en què descarregar el fardell. Ací pareix que estiguen cantant algun himne a la Mare de Déu. Reconeixem de nou a Mn. José Gea, a l’alcalde Ricardo Lluesma, a Arsenio Mejía i a Paco Sales.

***

Salvador Mestre agenollat o fent una genuflexió davant de la Mare de Déu dels Desemparats, mentre dos persones li aguanten l’arnés.

***

Eixint de l’església entre autoritats, amb un llibre entre mans.

***

Salvador lliura el seu llibre a l’alcalde de Montcada, Ricardo Lluesma, a la porta de l’església.

I entenem que seguiria el seu camí fins al poble següent.

*

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari