Títol  “Conferencia sobre los orígenes de Masías”
Autor Arturo Xerri Juan
Temàtiques Masies, urbanisme
Publicació Moncadapèdia Dilluns 7 d’agost de 2023

Els dies 14 i 21 d’abril de 2023, Arturo Xerri Juan va impartir sengles conferències sobre els orígens de Masies al veïnat d’este barri de Moncada. Fruit del seu treball de recerca ja vam publicar «Testimonio de Tonica Gabarda sobre Masías en los años 50 a 70», Arturo Xerri, una fabulosa entrevista que dona testimoni de l’evolució de Masies des d’aquells anys en què només hi havia uns pocs xalets dispersos, i com es va construir el barri i una identitat pròpia.

Ara publiquem el document de base d’Arturo Xerri per a la seua xarrada, que inclou textos, documents, fotografies i alguna sorpresa. La ponència incloïa, en la seua primera part, l’inici de la urbanització, amb la granja de Moròder i la Masia del Plater, la facilitat del transport amb el trenet i la parada de Masies, els fets de la Guerra Civil i la Universitat Agrícola, la urbanització del barri, els comerços i la venda ambulant.

En la segona part es parlà de les festes (Camí Vell de Bétera, Barri del Grau, carrer 139, carrer Fenoll i les festes de l’Associació de Veïns de Masies) i dels estiuejants il·lustres (Salvador Debón Cortina, artista faller; Octavio Vicent Cortina, escultor; Manuel Palau Boix, músic; Arturo Capilla, durant anys president de l’A.C. Misteri de la Passió; o José Grande Sánchez, “Pepe Grande”, ciclista i seleccionador nacional de ciclisme), deixant la porta oberta per a un futur que incloga el nombrós patrimoni històric, etnològic i natural de la zona.

A continuació vos deixem el contingut del document de les dos xarrades.

Contingut

  1. Introducción.
  2. Las masías burguesas: la Granja de Moróder y la Masía del Plater (los primeros veraneantes de Masías).
  3. El “Trenet” de Bétera y su relación con Masías.
  4. Masías y la Guerra Civil del 36 (la Universidad Agrícola).
  5. Construyendo Masías.
  6. Pequeños Comercios en el entorno de la estación de Masías.
  7. Las fiestas de los vecinos de Masías.
  8. Veraneantes ilustres de Masías.
  9. Desde Masías: Mucho por descubrir
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *