Antonio Vera, el pintor i la seua poètica

Antonio Vera Mahedero (1959) és un pintor afincat a Montcada que parla del seu treball pictòric però també de la seua poètica, plena d’humanisme i rigor.

La família Crespo Cremades, de Benagéber a Sant Isidre

El relat de Mercedes Crespo Cremades sobre la seua família en el pas de Benagéber a Sant Isidre. Un èxode que representa bé les vivències de tot un poble, i que es manté en l'imaginari dels descendents com una senya d'identitat col·lectiva.

Imatges de la lluita contra el càncer (1966-1970) (col·lecció de l’Arxiu municipal)

Una col·lecció de fotos sobre la lluita contra el càncer trobada en l’arxiu municipal, amb tretze instantànies d’E. Feliu entre 1966 i 1970.

Quatre textos sobre el Trenet, per Arturo Xerri

Recollim quatre textos d’Arturo Xerri Juan sobre el Trenet. Són textos ja publicats, però que funcionen molt bé junts i donen una perspectiva molt rica sobre els orígens i les vicissituds del tren València-Bétera per Montcada.

“MOMENTOS DE UNA VIDA”, Vicente Ballester Gil

“Momentos de una vida” és una col·lecció de relats autobiogràfics de Vicente Ballester Gil, en què parla de la seua infantesa com a xiquet montcadí en els temps de la postguerra.

“Romería valenciana a Moncada” (1904)

Un xicotet reportatge sobre una romeria de València a Montcada en abril de 1904. Es publicà al semanari il·lustrat d'ideologia carlina "La Hormiga de Oro".

Les Barberetes, un dolç d’ací

Les "barberetes" són uns dolços creats en 2017, que utilitzen ingredients tradicionals com carabassa, ametla, farina i taronja , per oferir una producció local de qualitat amb capacitat per a representar la nostra ciutat. Ací oferim materials textuals i audiovisuals per a conèixer la seua història i elaboració

La Reial Sèquia de Montcada al seu pas per la ciutat de Montcada

La Reial Séquia de Montcada, amb un millar d'anys d’antiguitat, és un dels patrimonis més importants de la nostra ciutat, tant en l’aspecte material com en el sistema organitzatiu. Ací l’expliquem, un i altre, amb tots els detalls.

Mario Guillamón, fotos de Montcada

Setanta-tres fotos de Montcada realitzades per Mario Guillamón en quatre jornades de 1988, que integren part de l'Arxiu d'este fotògraf en la Biblioteca Valenciana 'Nicolau Primitiu'.

Villof, fabricants de motos de Moncada

"Villof" va ser el fabricant de Moncada que construí motocicletes i tricicles en el període comprés entre 1949 i 1965, competint amb moltes altres marques estrictament espanyoles, en el marc d'una economia beneficiada per l'autarquia i que fugia de la precarietat de la postguerra.

«Els xiringuitos de Montcada – Trenta anys de festa (1993-2023)»

Un text redactat pel 30 aniversari de la festa dels xiringuitos en les festes municipals. Es conta el seu inici, des del club de rugbi UER Montcada, i el seu desenvolupament fins convertir-se en una de les activitats més populars de festes.

«Conferencia sobre los orígenes de Masías», Arturo Xerri

Audiovisual per a la conferència d'Arturo Xerri sobre els orígens de Masies, amb nombrosa informació documental i fotogràfica.

«Testimonio de Tonica Gabarda sobre Masías en los años 50 a 70», Arturo Xerri

Una entrevista d’Arturo Xerri Juan a Antonia Gabarda Duval (Tonica) en què esta conta el seus records de Masies des de l’arribada de la seua família en els anys 50, quan només hi havia unes poques casetes i molts pocs comerços.

“Els xiquets de Sant Vicent” (exposició, 2011)

En 2011 es feu una exposició dedicada a la Festa de Sant Vicent de la que es conserven huit panells a l’Arxiu Municipal. Els incloguem ací com a part de la història contemporània de les festes popular i de la participació de xiquets primer i després també de xiquetes en les tradicions liturgicofestives de Moncada.

«¡Adelante!», la vaga general a Moncada en 1919

En 1919, la crisi econòmica genera una conflictivitat laboral inèdita i una vaga que paralitza tots els sectors productius. Compartim un pamflet signat a Moncada en què s’explica la situació laboral a la Fosforera d’Alfara, però a més recuperem el context en què es va produir, durant els mesos de març i abril, amb protestes, sabotatges i morts al carrer.

Pilar Valero, Macu Ferrer i Enrique Giménez, vivències del Misteri de la Passió

Pilar Valero, Macu Ferrer i Enrique Giménez ens parlen de las seues experiències preparant i representant el Misteri de la Passió. Les vivències de Pilar i Macu ens transporten a la part més popular i divertida de la Representació. Veiem eixe altre costat sempre “de jugarota” que feia perillar un poc las solemnitat de l’acte, però que al mateix temps fomentava el treball voluntari i la dedicació comunitària.

Bàrbara Alós i Fina Gil, treball i quotidianitat

Bàrbara Alós (1934) ens parla del seu treball a la Pirotècnica Arnal —el Buixaquero— o en el Mercat vell, l’escola, l’estraperlo, les festes, l’activitat al barri de les Eres, o els peculiars costums relatius a la salut, com el “passar la cinta”, l’oli de ricí o l’aigua de Carabanya. Compta amb l’ajuda de Fina Gil, que ens explica com era el cultiu i el mercat de les flors que practicaven en casa.

“50 Aniversari de la Coral de Moncada del Patronat d’Educació i Cultura (1952-2002)”

En 2002 se celebrà el 50 aniversari de la Coral del Patronat i es publicà un llibret amb textos de diverses persones explicant la història de l'agrupació. '50 Aniversari de la Coral de Moncada del Patronat d'Educació i Cultura (1952-2002)' és una publicació amb 45 pàgines de text que inclou 13 apartats i que és una forma d'homenatjar i recordar l'extensa història de la Coral i a la gran quantitat de moncadins i moncadines que han passat per ella. Tota una oportunitat per apropar-se a la història de l'agrupació.

“Misterio de la Pasión. Historia y anecdotario” de Vicente Farinós (1998)

Publiquem la versió digital d'un llibre que és un veritable regal per qui ha participat en el Misteri de la Passió (i que segurament ja el conega o haja sentit parlar d'ell) i per a tota la ciutat de Moncada: Misterio de la Pasión. Historia y anecdotario, del doctor Vicente Farinós, publicat pòstumament en 1998. Agraïm als seus fills/es el permís per a compartir públicament el llibre i posar-lo a l'abast dels moncadins i moncadines.

Pura Herrero i Pura Palacios, comares de Moncada

Pura Herrero i Pura Palacios, mare i filla, foren les comares titulars de Moncada durant la major part del segle XX. Amb elles nasqueren la major part dels nostres conveïns i són recordades amb afecte. Este text glosa les seues vides i la pràctica dels eu ofici en el context dur del segle XX, i en particular en el de la nostra ciutat.

“50 aniversario del Misterio de la Pasión en Moncada” (revista i exposició)

En la Setmana Santa de 2009 es complia el 50 aniversari de la Representació del Misteri de la Passió a Moncada, que se celebrà per primera vegada en 1960, però era fruit d'una idea sorgida en 1959. Amb motiu d’estes Bodes d’Or de la festa es feu una exposició en col·laboració amb l’Ajuntament i també una publicació en format revista (que es pot trobar en paper per a consulta en la secció local de la biblioteca municipal). Els panells expositius es conserven a l’Arxiu Municipal.

Llibre de fotografia: ‘Secrets revelats’ (2003)

'Secrets revelats. Moncada, arxiu d’imatges', és un llibre publicat en 2003 que recull 141 fotografies històriques, que abasten des de finals del segle XIX als anys 60 del segle XX. Es tracta d’un gran treball de replega d’imatges familiars i de selecció de les fotografies dipositades a l’Arxiu Municipal.

Activitats de Joventut els anys 60 (col·lecció de l’Arxiu Municipal)

Una col·lecció de 54 fotos sobre activitats de Joventut en 1968, 1969 i 1979 a la ciutat de Moncada, fetes pel fotògraf E. Feliu per a l’Ajuntament i conservades en l’Arxiu Municipal. Compten amb comentaris propis de Moncadapèdia i de dos informants de luxe: Claudio Albert i Ricard Orts.

Col·lecció de fotos d’Àngel Navarro Casas

La col·lecció de fotos d’Ángel Navarro Casas dóna una mostra dels oficis que han exercit la seua família durant bona part del segle XX: d’una banda trobem el treball del seu iaio, Luis Navarro, com a encarregat de les cavalleries del rajolar de Bonet, amb unes instantànies insòlites. De l’altra el treball familiar de barber i perruquer que va exercir son pare, Àngel Navarro, i que van heretar brillantment Ángel Navarro Casas, el nostre informant, i els seus germans Paco i Luis.

La «Cruzada de la Bondad», Moncada 1959

Compartim la pel·lícula de quatre minuts sobre la "Cruzada de la Bondad", una activitat pastoral adreçada a xiquetes i xiquets, que es celebrà entre febrer i març de 1959 i que va acabar amb una gran cavalcada de carrosses.

‘La Pedrereta: sus casas cueva y el reloj de sol’, Arturo Xerri

Una investigació d'Arturo Xerri sobre les cases-cova de la partida de La Pedrereta, publicada al Programa de festes de 2022 i amplicada ací amb fotografies i documents.

“Relats en blanc i negre. Patrimoni gràfic a Moncadapèdia” (text al Programa de festes 2022)

Este és el text que férem per al Programa de festes de 2022, en què parlàvem de les col·leccions de fotos i documents comentats amb què vam iniciar este any. Per a que estiga disponible, per corregir algunes errades i posar-li totes les fotos.

Oficina de Farmàcia ‘Pérez de Lucía’

Un repàs pels records familiars de María José Pérez de Lucía Ferrer sobre l'«Oficina de Farmàcia Pérez de Lucía», incloent un llistat de farmacèutics des de 1865 i vint-i-dos imatges.

Moncada a l’Arxiu Diocesà de València: 1853-1920

Dediquem esta publicació a compartir una compilació d'esments a Moncada en el Butlletí Oficial de l'Arquebisbat entre 1853 i 1920. Trobem textos burocràtics i de caràcter general, però també d'altres que inclouen informació interessant sobre els rictes i la forma de viure de la població de la nostra ciutat en el segle XIX i principis del XX.

“Rugbi a Moncada: L’odissea d’un esport estrany en un país conservador”, Fèlix Francés

Compartim un text escrit per Fèlix Francés, testimoni de la història del rugbi en la nostra ciutat i fidel defensor d'este esport en un context en què, com voreu al relat, no ha sigut fàcil mantindre l'activitat al llarg de les dècades.

Àlbums de fotos del Gran Premio Ciclista “Moncada”: 1966, 1968, 1969

Una quarantena d’imatges del Gran Premi Ciclista “Moncada”, en les edicions de 1966, 1968 i 1969, ens val per conèixer tant l’activitat com el moment social i històric en què es van produir.

Col·lecció de Luis Juan Orts

Luis Juan Orts ens ha lliurat una col·lecció de fotos familiars que ens permeten aguaitar el pas d’una família durant dos terceres parts del segle XX. Amb ells podem posar imatge a costums, festes i esdeveniments de la societat moncadina dels nostres ascendents. Destaquem de nou l’interés documental i estètic d’estes imatges.

Col·lecció de documents de Carlos Caballero

Carlos Caballero ens ha proporcionat un grup de fotos i documents de la seua gran col·lecció. Part de la vida social dels tres primers quarts del segle XX en Moncada, des dels objectes singulars als de la vida corrent, plena de singularitats úniques.

Fotos de treball (col·lecció de l’Arxiu municipal)

En esta col·lecció es poden veure 21 fotografies de treball que comencen en els primers anys del segle XX i arriben fins als anys 70: imatges del camp, dels rajolars, de la seda i de les fàbriques i magatzems en general, la indústria dels carros, del coet, el treball a casa de les dones, al mercat, de telefonista o al voltant del trenet, totes elles amb explicacions de luxe.

Fotos de Santa Bàrbara (col·lecció de l’Arxiu municipal)

Una publicació amb fotos fetes a la fira de Santa Bàrbara, que és una fita festiva a Moncada però també a la resta de la comarca. Hi ha imatges des dels inicis del segle XX fins als anys 60.

Fotos escolars (col·lecció de l’Arxiu municipal)

Una quarantena de fotos històriques amb temàtica escolar, des del principi del segle XX fins als anys 70. És un recorregut gràfic de gran valor documental, estètic i humà.

Fotos de festivitats (col·lecció de l’Arxiu municipal)

En esta col·lecció de fotos de l'Arxiu municipal trobem 53 imatges vinculades a diferents festivitats religioses, des dels anys 20 als anys 70 del segle passat.

“La Ciudad de Moncada (ensayo histórico)”, Peregrin Luis Llorens y Raga (1950)

Compartim "La Ciudad de Moncada (ensayo histórico)", de Peregrin Luis Llorens y Raga (1950). És un llibre ambiciós que tracta d'arreplegar la història de Moncada des de les primeres restes documentals dels seus orígens fins als primers anys de la dictadura franquista. Mostra el punt de vista del Règim -Llorens y Raga era presbíter i arxiver auxiliar de la Catedral, entre d'altres càrrecs- i ens permet apropar-nos a esta visió, combinada amb una gran qualitat de documentació històrica sobre molts temes.

COVID-19: Mylen Ros i Raül Bosc, voluntaris de Protecció Civil

Entrevistem Mylen Ros i Raül Bosc, voluntaris de Protecció Civil, que comparteixen amb nosaltres la seua experiència i ens expliquen, alhora, què és i com funciona Protecció Civil. Agraïm el temps que ens van dedicar, així com la feina desinteressada que, junt a la resta del voluntariat, fan pel seu poble.

Monyets històrics de Moncada comentats per Prometeo

Comentaris del perruquer i estilista Prometeo Pérez a algunes fotografies de boda i de treball fetes a Moncada entre 1870 i 1970.

COVID-19: Esteve Puchades i Ana María Martínez, coordinadors de la Zona Bàsica de Salut

Esteve Puchades i Ana María Martínez, coordinador metge i coordinadora d’infermeria respectivament, de la Zona Bàsica de Moncada, Alfara, Massarrojos i Benagéber, ens parlen del pas de la pandèmia de COVID-19 pels nostre poble en prop d’any i mig. Les fases de la pandèmia, el treball abnegat dels professionals sanitaris o el risc que s’ha viscut.

Prometeo Pérez, Prometeo Estilistas

Prometeo Pérez ens parla de l'ofici tradicional de la seua família com a barbers i perruquers, de com son pare va iniciar una perruqueria unisex en 1985, de la seua participació en les últimes tendències del sector i de molts més temes relacionats amb un negoci que li apassiona. Un negoci de tres generacions que continua amb ell i amb les seues germanes Amparo (a Valterna) i Inés (a Alfara).

Rafa Castelló, Impremta Castelló

Rafael Castelló Martínez continua amb el negoci familiar que va començar son pare, Paco Castelló, en 1966. Rafa ens parla del seu treball, de com han canviat les tècniques i els materials d’un ofici que s’ha transformat radicalment amb el desenvolupament tecnològic de les últimes dècades i el pas de l’analògic al digital. Un recorregut per la història de la impremta i per la de Moncada.

Programes de festes

Dediquem esta publicació als programes de festes. Ací podeu consultar els que es conserven a l'Arxiu Municipal. Els programes recullen informació pràctica: activitats, horaris, etc.; però també textos sobre la nostra història i, a vegades, també d'altres d'opinió i reflexió sobre temes diversos.

Guia del comerç de 1989

En el Montcat del 30 d’agost de 1989 s’incloïa una ‘Guia del comerç’ de Moncada en la que s’havia procurat incloure tots els comerços. Hem utilitzat esta informació per situar-los en un mapa general del comerç de 1989 utilitzant Google Maps, i hem preparat també mapes de diversos comerços organitzats per categories.

Montcat, butlletí d’informació municipal

Digitalitzem els exemplars del Montcat que es conserven enquadernats a l’Arxiu municipal. El ‘Montcat’ va començar en 1979 i és una finestra oberta al passat de la nostra ciutat i a les preocupacions de la seua ciutadania. Inclou informació diversa, des de pressupostos i decisions municipals fins a textos d’història i espais d’opinió.

«Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Montcada» (1985)

El «Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Montcada (l'Horta)» és un document bonic de 1985 que inclou 124 fitxes. També és un bon document perquè recull edificis ja desapareguts o que han canviat d'ús. A més de les fitxes incloem un mapa interactiu amb totes les ubicacions.

Llibre del «Centenari del Mercat Vell: ‘Moncada entre dos segles’»

En 2008 es van celebrar els 100 anys del Mercat Vell, que es van celebrar amb nombroses activitats, entre altres amb este llibre coordinat per Rafael Chorro Gascó, un esforç editorial amb textos de gran interés per a la història del poble i prop d'un centenar de fotos i il·lustracions.

«Un llarg silenci». Sobre el treball de les dones (exposició)

Recuperem una exposició organitzada en 2010 per Amparo Taronger i Bàrbara Sales sobre el treball de les dones a Moncada, amb textos originals, 29 fotos i nombrosos testimonis. El resultat és una mostra heterogènia i plena de vida i d'humanitat, que evoca perfectament les vides subalternes de les dones en l'àmbit rural.

Moncada en tres diccionaris geogràfics (1795, 1845 i 1920)

La descripció de Moncada en tres diccionaris geogràfics: les "Observacions" de Cavanilles de 1795, el diccionari de Madoz de 1845 i la geografia de Martínez Aloy de 1920. Tres joies que sovint costen de localitzar i que aporten moltíssima informació sobre l'evolució del nostre terme i de la nostra ciutat.

Notícies sobre la construcció de carreteres i ferrocarril al segle XIX

Hem reunit totes les notícies de premsa sobre les comunicacions del poble, en concret sobre camins i ferrocarril en la segona meitat del segle XIX. El resultat és un quadre parcial de la modernització accelerada de la societat valenciana i moncadina, amb les dificultats que comportava, incloent accidents, conflictes polítics i socials.

Carmen Guillem Camps, ‘la Guillema’, Forn de Manolo Belenguer

Carmen ens parla de la seua vida com a dona treballadora. Va nàixer en Alfara, vingué a Moncada quan es casà i ha estat tota la vida treballant al seu forn familiar. Abans de treballar al forn va ser passejaora de xiquets i també treballà en les fàbriques de sacs de Vinalesa i de Moncada. Ens parla de la seua experiència en cada treball i de com ha canviat el món des que va nàixer en 1933.

José Bartolomé Alós Palanca i Virtudes Bernalte, Carnisseria Sidreta

José Bartolomé Alós Palanca i Virtudes Bernalte ens parlen de tota una vida dedicada a la seua carnisseria, un establiment que forma part de la història de Moncada, i de la seua relació amb el veïnat. Ens parlen també dels canvis que ha hagut en la seua dedicació i reflexionen sobre la seua experiència ara que estan jubilats.

Les festes de Santa Bàrbara en la premsa del segle XIX

Sobre les festes de Santa Bàrbara podem saber molts detalls interessants ressenguint-la a la premsa de l'època. En ella ens trobem els assajos d'instrumentalitzar-la políticament o les activitats que celebraven els nostres avantpassats: actes religiosos, però també lúdics, infantils, esportius, taurins, etc.

Històries de vida a l’Escola Permanent d’Adults (EPA)

Un recull de memòria oral autobiogràfica produït per alumnes de l'EPA que es troba en la 'Guia per a les històries de vida. Fer i pensar' (2013). Testimonis directes d'unes quantes desenes d'alumnes que en conten històries de família, aprenentatge i treball des dels anys 30 cap ací; material d'altíssima interés humà i etnogràfic.

Memòries de la Segona República i de la guerra civil (IES Tierno Galván, curs 2005-2006)

Un llibre col·lectiu sobre la memòria de la Segona República i la guerra civil a Moncada, coordinat per la professora Lola Gascó en el curs 2005-2006 i integrat per treballs de molta qualitat de joves alumnes de batxillerat de l'IES Tierno Galvám que utilitzaren documentació i fons orals de les seues pròpies famílies.

Minat de Bofilla i voltants (II)

Segona part de l'excursió pel Minat de Bofilla i voltants, que eixint de Benagéber ens du al sistema de distribució de les aiües, a restes arqueològiques (les Paretetes dels Moros), als tolls del barranc del Carraixet i a les immediacions del Mas de Moròder. De nou és una ruta geolocalitzada, guiada per Arturo Xerri.

Mariló i Marisa Pomares Doménech, Forn Quatre Cantons

Mariló i Marisa Pomares Doménech parlen dels inicis i el desenvolupament del negoci familiar. En el seu treball aposten per la formació permanent, la qualitat i la innovació sense perdre el vincle tradicional. Els preguntem també pel COVID-19: com va canviar la producció i com es van adaptar als protocols.

Forn de Manolo Belenguer, a ‘la barrià’

Amb Manolo Belenguer, del Forn de Manolo, parlem del seu forn en el sí de “la barrià” durant tres generacions; del treball artesà en la pastisseria i panaderia tradicional, del paper d’un negoci com el seu en un barri fora del centre comercial, de les dificultats que se li presenten i de la commoció que ha suposat per als forners viure en primera fila l’estat d’alarma i el confinament de la societat pel COVID-19.

Vicente Bernabé, Forn Sant Miquel

Amb Vicente Bernabé parlem del forn i els seus orígens, de les vicissituds passades en els últims anys, amb la competència deslleial dels supermercats; de la seua aposta per la qualitat, per la vida en el barri i per la solidaritat. I de la gestió de la crisi causada pel COVID-19, que han viscut en primera fila en tant que activitat prioritària.

Milagros Albert Catalá, mestra de costura, dona treballadora

Una conversa amb Milagros Albert Català (1933) que recull la seua història de vida al voltant de l’educació vocacional, el treball a la Jutera de Vinalesa o com a mestre de Costura, així com la seua vida familiar a San Isidro de Benagéber.

Masos, patrimoni militar, Minat de Bofilla i voltants (I)

Una ruta pel nord del terme municipal de Moncada, visitant masos, el patrimoni militar de la guerra civil i les zones de captació i conducció del Minat de Bofilla, tot amb la direcció experta d'Arturo Xerri. Una visita cultural geolocalitzada que es pot llegir o seguir sobre el terreny amb un smartphone.

Ángel Verdeguer Pascual, una vida dedicada a la música coral

Ángel Verdeguer (1933) ha dedicat la seua vida a la música. Als cinc anys ja cantava a l’església. Ens conta anècdotes de la seua vinculació amb la música, incloent algunes que tenen molt a vore amb el context històric, com la seua participació com a cantant als funerals que es feren en València després de la mort de Franco, José Antonio o Manolete.

Hemeroteca huitcentista de Moncada: 1821-1900

Reproduïm les més de 300 notícies que va generar Moncada en la premsa espanyola del segle XIX, que inclou les mencions a distintes guerres, canvis en l'agricultura o en les infraestructures, activitat festiva o cultural, però sobretot molta violència social i política. Un tresor d'informació.

Col·lecció fotogràfica de Pilota de Moncada

Fa unes setmanes vam publicar la col·lecció de fotos de Pilota Valenciana de l'Arxiu Municipal. Ara hem afegit les fotos i documents de les col·leccions particulars dels grans jugadors Juanito i Alfonso II, amb comentaris seus, de Voro Simó i Vicent Marqués, del Club de Pilota de Moncada. Una col·lecció històrica per al poble i per al nostre joc.

Amparín Gascó, ‘la Polida’

Amparo Gascó (1935), amb un relat ple d'humor, ens parla del seu temps treballant a la Jutera de Foios, especialment pels llargs desplaçaments des de Moncada a la matinada, i del treball a la fàbrica de Garín, a on va viure l'última època d'esplendor de l'artesania de la seda.

Conversa sobre Pilota a Moncada amb Vicent, Juanito, Alfonso II i Voro

Entrevista sobre la pilota valenciana als antics jugadors professionals de Moncada, Juanito i Alfonso II, a Voro Simó, president del Club de Pilota de Moncada i a Vicent Marqués, secretari de l'entitat. Un relat coral sobre el passat i el present del nostre joc autòcton, contact amb passió pel joc i molt de sentit de l'humor.

“Efímera, el comerç a Moncada”, exposició

Recuperem el material d'una de les exposicions més ambicioses vistes en els últims anys: "Efímera, el comerç a Moncada", que inclou documents preciosos del comerç en el canvi del segle XIX al XX, testimonis gràfics d'una època d'efervescència econòmica i social.

“Toponímia del terme de Moncada. Els noms incorporats a la terra”, Abel Soler

Publiquem la versió digital de 'Toponímia del terme de moncada. Els noms incorporats a la terra', d'Abel Soler. Este llibre és el resultat d'una investigació exhaustiva que va començar en 2008 promoguda per Aviva Moncada i que tenia com a objectiu ajudar a conservar, conèixer i recuperar el gran patrimoni immaterial que suposen els noms de lloc, un patrimoni lingüístic lligat al territori que és de totes i tots els veïns de Moncada.

Biennal de Moncada: 60 anys de creació

Ací podeu consultar el llibre del projecte “Biennal de Moncada: 60 anys de creació” realitzat en 2011 pel Grup Embolicart SC. El seu objectiu va ser fer una revisió de la biennal, centrant-se en la difusió i la conservació de la col·lecció artística de Moncada. El projecte va estar comissariat i coordinat per José Ignacio Hernández, Daniel Ibáñez i Arabella León, i el libre inclou textos de diverses autores i autors.

El Laureado Juan Devís Monleón i la Guerra de Cuba

Continuem la digitalització de publicacions de l’Ajuntament relacionades amb la història de Moncada amb este llibret coordinat per Rafael Chorro Gascó. En ell destaquem el text de Joan J. Gregori Berenguer (cap d’Investigacions Etnològiques i de la Cultura popular del Museu valencià d’Etnologia) dedicat a recuperar els versos de Devís Monleón i a contextualitzar-los en l’Espanya de finals del segle XIX.

Centenari Mercat Vell: Moncada entre dos segles (exposició)

En esta ocasió recuperem els panells de l'exposició del Centenari del Mercat Vell: Moncada entre dos segles coordinada per Rafael Chorro Gascó i promoguda des de l'Ajuntament. La celebració del Centenari del Mercat Vell és un moment interessant per a Moncada pel caràcter profundament social que té un espai com l'antic mercat.

‘Setze coses evengudes en lo lloch de Moncada (1632-1687)’, d’Antoni García i Osuna

Edició digital del llibre d'Antoni García i Osuna (2003), 'Setze cises evengudes en lo lloc de Moncada (1632-1687)' [Ajuntament de Moncada]. Un llibre d'històries reals acompanyades dels documents d'arxiu que es lligen quasi com a contes independents i que donen una idea molt rica de com s'hi vivia en aquell poblet de 600 habitants.

El nacimiento de un pueblo de colonos: San Isidro de Benagéber (Moncada), d’Arturo Xerri

La construcció d'un pantà va obligar als habitants de Benagéber a evacuar el poble. Part d'ells van ser reallotjats per l'Instituto Nacional de Colonización al terme de Moncada, generant moltes dificultats per a la gent, tal com conta Arturo Xerri en este text.

Col·lecció fotogràfica de bodes (II): 1940-actualitat

Publiquem la segona part de les fotos arreplegades per Mª José Martínez i Bàrbara Sales per a l’exposició ‘Records de boda’. La nostra proposta continua sent aprofitar este material absolutament singular per a fer una ullada al segle XX des del context social i afectiu del nostre poble. Un exercici de memòria popular atípic i divertit que mostra peculiaritats locals, tendències socioeconòmiques i detalls individuals en el transcurs d’algunes dècades d’història.

I Jornades Municipals d’Educació (febrer de 1998)

Estes jornades són el resultat de l'esforç de les 43 persones que formaven les comissions de treball i de l'ajuntament. Hui tenen un paper clau com a testimoni d'un moment de transformació del sistema educatiu que generava una barreja d'emocions: des de la preocupació fins a l'esperança. Incloem les gravacions, el programa i les actes.

Col·lecció fotogràfica de bodes (I): 1870-1936

Recuperem les fotos arreplegades per María José Martínez i Bàrbara Sales per a l'exposició 'Records de boda' fa alguns anys. Són imatges de bodes entre 1870 i l'actualitat donades per particulars amb col·laboració d'entitats com l'Associació d'Ames de Casa Tyrius. En esta primera publicació combinem l'exposició que es va fer amb comentaris a les primeres fotos (1870-1936)

Una novel·la sobre Moncada: ‘Sol de València’ (1933), de Baltasar Bonet Lluesma

Sol de València és un relat humorístic sobre la Moncada en el canvi de segle, un racó d'horta edènic, idealitzat a través de les peripècies d'una colla de xiquets. Un document etnogràfic preciós i una obra literària a tindre en compte.

Col·lecció fotogràfica dels coets a Moncada: La família Caballer

Una col·lecció de fotos de la família Caballer Verdeguer sobre la pirotècnia a Moncada. 41 imatges que mostren detalls de l'ofici de coeter, de la família que va liderar el sector i de les relacions socials i laborals que propiciava, bàsicament treball submergit que alleujava l'economia de moltes famílies.

“Cines a Moncada”, Arabella León

Arabella León Muñoz s'ha fet càrrec d'estudiar els cines de Moncada, en una història apassionant que explica la importància social del cinema i de les sales de projecció a la ciutat i al terme de Moncada. Onze sales, comptant sis sales comercials, dos cines parroquials i tres terrasses d'estiu.

Col·lecció fotogràfica de l’Arxiu municipal de Moncada (I)

Explorant l'Arxiu Municipal hem recuperat un grandíssim nombre de fotos des de finals del s. XIX, algunes ja publicades i altres totalment inèdites, que anirem mostrant a poc a poc. Comencem per 26 fotos de diverses temàtiques que hem trobat en una mateixa carpeta. Els comentaris s'han elaborat col·lectivament en una sessió del Talles de memòria amb més de 50 participants.

Col·lecció fotogràfica de treballadores de la seda

21 fotografies de treballadores de la fàbrica de la seda, pertanyets a l'Arxiu Municipal de Moncada. Són imatges que recullen la rica vida social i laboral que s'hi vivia entre les treballadores, i que ací relatem amb l'ajuda de dos d'elles: Conchín 'la Caragola' i Filomena Bondia 'la Colaua', de les quals, a més a més, tenim dos precioses entrevistes.

Visita guiada per Moncada amb perspectiva de gènere

Per al dia de la dona de 2017, l'Ajuntament de Moncada, amb el concurs del Col·lectiu de dones feministes de Montcada, va organitzar una visita urbana guiada amb perspectiva de gènere o de qualitat urbana per a la "vida quotidiana". Ací es pot llegit l'informe d'aquella activitat didàctica, festiva i reivindicativa.

Concha Francés Ferrando, ‘Conchín la Caragola’

Conchín, 'la Caragola' (1927), antiga treballadora de la seda, ens parla del seu treball a la fàbrica de Garín, de la seua vivència de la guerra, la postguerra o del treball de la dona, que ocupava tot el seu temps de vida. Una entrevista simpàtica i plena de detalls d'una gran humanitat.

Paquita Albiach Alós, ‘la de l’Oli’

Paquita Albiach (1927) ens parla de la seua vida, singular perquè va heretar el negoci familiar, una tenda d'ultramarins per la que passava mig poble. En la seua explicació hi ha anècdotes divertides, d'altres tristes i també algunes curioses. La tenda familiar s'abastia de tot tipus d'animals, menjar, objectes d'ús diari... així que pràcticament sap fer qualsevol cosa. A més a més ha estat activa en associacions.

Paco Tormo Vela, senyera del folklore valencià

Paco Tormo Vela (1933), una de les persones més destacades en l'àmbit de la dansa i el folklore valencià de la segona meitat del s. XX, ens parla de la seua formació i de la seua llarga experiència com a ballarí i en l'organització d'entitats lligafes a la nostra tradició.

Milagros i José, els ‘Llimoneros’ («La Moncadense»)

Milagros i José Pascual Catalá, coneguts a Moncada com a "Llimoneros", ens parlen de la Moncadense, la fàbrica de refrescos i gel que va ser tan popular a la nostra ciutat, a la comarca i molt més enllà.

Isidro Martínez, memòries d’un llaurador

Isidro Martínez Aguilar (1929) parla de la seua infància, marcada per la Guerra civil, de la postguerra i l'activitat agrícola, amb una menció important al cultiu de tabac, i de la seua vida pública en la 'Hermandad', com a regidor en el darrer ajuntament predemocràtic i altres.

La ‘Universidad Agrícola de Moncada’, d’Arturo Xerri i reportatge

Un nou treball de recerca d'Arturo Xerri sobre la història recent de Moncada: en este cas s'ocupa de la Universitat Agrícola que es va instal·lar a la Masia de Moròder (col·lectivitzada per la CNT-FAI) a finals de la Guerra civil, i on s'ensenyava teoria i pràctica agropecuària a joves llauradors.

Merche Gracia i Javier Furió. Grup de danses de Moncada

Hem entrevistat a Merche Gracia -directora- i a Javier Furió -vocal- del Grup de danses de Moncada, una institució amb més de 40 anys de trajectòria. Les seues activitats són variades i nombroses, i a poc a poc s’han convertit en un referent folklòric a nivell local, nacional i internacional.

Pepe Poveda, la Unió Musical: 40 anys de ‘fideus’ al poble

Pepe Poveda ens parla de la frenètica activitat de la Unió Musical, de les múltiples col·laboracions amb altres entitats i de les seues activitats culturals -tertúlies, excursions, premis, etc.-.

‘Sucedió en noviembre de 1982’, d’Arturo Xerri

Tanquem la sèrie dedicada al 'trenet' amb l'article "Sucedió en noviembre de 1982", un treball peculiar en què Arturo Xerri ens explica como el 8 de novembre de 1982 dos visitants il·lustres van coincidir a València, donant com a resultat una sèrie de gent curiosa i històrica.

Dos reportages videogràfics sobre la fàbrica de la seda de Garín

Seguim rescatant materials descatalogats, de vegades fets amb tanta cura com estos dos vídeos sobre la fàbrica de la seda de Garín que reproduïm a continuació. En el primer se'ns contextualitza la fàbrica de Garín i s'explica el projecte de Museu, i en el segon es mostra detalladament tot el procés artesanal del teixit de seda.

100 Aniversari Centre Artístic Musical Moncada (DVD)

Incloem al nostre arxiu el vídeo que es va realitzar amb motiu de la presentació del Centenari del Centre Artístic Musical de Moncada (1914-2014), una institució fonamental per a la nostra ciutat. En este vídeo de 7:40 minuts, Salvador Pascual dóna el seu valuós testimoni, i molta altra gent mostra la vida que continua tenint el Musical.

‘Col·lectiu de dones feministes de Montcada’

Puri, Ma José, Amparo, Viki i Encarna ens parlen de quasi 25 anys de treball pels drets de les dones a nivell local, de País Valencià, nacional i internacional. L‘activisme al carrer, la conscienciació, l’autoformació, la recuperació històrica de dones rellevants i la reivindicació de un Pla d’Igualtat per al poble són només algunes de les activitats que han desenvolupat generosament en estos anys.

Pepe Casany, al taller i amb la cultura

Josep Casany Roca (1935) parla de la seua vida laboral, al capdavant d’un taller de motos i bicicletes, de la seua experiència com a corredor de motos, de la seua vinculació amb el món de la cultura i de les sorprenents vivències com a actor.

Maria Lluesma, motor de l’associacionisme i la modernització

Maria Lluesma Ferrer (1934) ens parla de la seua vida, especialment curiosa per la militància en diferents col·lectius i associacions, en els que ha sigut una figura clau i cara visible. Parlem de religiositat, d'associacionisme, d'igualtat de gènere o d'educació.

Col·lecció fotogràfica de José Casaña i Ma. José Orts

26 fotos de diferents termàtiques, amb predomini de la vida al carrer Llorejat Joan Devís Monleón, al voltant de l'Ermita de Santa Bàrbara. Imatges precioses de la fàbrica de Garín, de les relacions familiars i de veïnatge, i de la construcció del Seminari.

María García, presidenta de l’Asociación Andaluza Rociera de Moncada

María García ens presenta una altra dimensió de la identitat de Moncada: les arrels de la seua població d’origen andalús mantingudes i compartides per la seua associació i per la Federación de Entidades Culturales Andaluzas.

Filomena Bondia Lluch, ‘la Colaua’

Filomena Bondia Lluch (1933) parla dels seus 48 anys d'experiència en la fàbrica de la seda de Garín: des dels detalls de la seua contractació amb 13 anyets fins als temps en què van minvar el nombre de treballadores.

‘Un insigne veraneante en Moncada: el cónsul sueco Haraldo Dahlander’, d’Arturo Xerri

Un altre text d'Arturo Xerri seguint el fil del Trenet, d'algunes circumstàncies i personatges. Ara es fa càrrec de la noblesa i la burgesia valenciana que estiuejava a la nostra ciutat, parant-se en el cònsol suec Haraldo Dahlander (1835-1916).

Antonia Caballer, ‘la Coetera’

Antonia Caballer Verdeguer (1927), més coneguda com Antonia 'la Coetera' ens parla de la fàbrica de coets que va fundar son pare. També ens conta detalls de la guerra i la postguerra.

‘Los inicios del ‘trenet’ entre Valencia y Bétera, allá por agosto de 1891′, d’Arturo Xerri

Un text d'Arturo Xerri sobre la inauguració del 'trenet', curiosíssim i ple de detalls interessants, sobre unes instal·lacions que canviarien la vida del poble i unes activitats inaugurals que van tindre a Moncada com a parada principal.

La Ciutat de Moncada: Jornades 75 aniversari

Publiquem les gravacions inèdites de les jornades organitzades per la Comissió tècnica 75 aniversari Ciutat de Moncada i l’Ajuntament en col·laboració amb el Centre d’Estudis de l’Horta Nord. Són un moment molt bonic de reflexió sobre la nostra història, sobre les tradicions i sobre el futur de Moncada després de 75 anys sent ciutat.

Entrevistes per recollir la memòria oral de Moncada

Rescatem cinc entrevistes que es van realitzar en 2006 a diferents grups de dones jubilades del poble per recollir la nostra memòria oral. Ací es trobarà un patrimoni monumental en forma de tendres i divertits relats, cançons, contes, poemes i records d'un poble molt distint de l'actual.

‘Sobre la primera estación del Seminario por Moncada’, d’Arturo Xerri

Un xicotet estudi d'Arturo Xerri sobre la primera estació del trenet al Seminari de la Immaculada, l'actual Universitat CEU Cardenal Herrera. Inclou el text de la memòria del Projecte de doble via de la línia València-Bètera, fotografies, documents i algunes curiositats del projecte.

Passejant pel poble. Una mirada per 16 edificis de Montcada

L'any 2005, per la celebració de la XVIII Trobada d'escoles en valencià, es va organitzar una preciosa activitat que va deixar un llibret de 16 pàgines, dos mapes i un vídeo: 'Passejant pel poble. Una mirada per 16 edificis de Montcada'. Actualitzem aquell material, encara vigent.

Testimonis pels 75 anys de la Declaració de ciutat: “Moncada per a tots”

75 anys després de rebre el títol de Ciutat es va celebrar l'aniversari amb un gran nombre d'activitats. Entre altres es va realitzar el vídeo que oferim ací: 'Moncada per a tots', que inclou fotografies antigues i testimonis de persones majors.

Descobrix Moncada

Descobrix Moncada és un DVD promogut per l'Ajuntament de Moncada. El va realitzar terrapatrimoni.com amb coordinació de Bàrbara Sales i guions de Rafa Jordà i Josep Ma Burriel. És un document pensat per apropar Moncada a turistes i altres persones interessades i mostra diverses rutes per la ciutat.

Fotografies aèries de Moncada (1945-2015)

Compilem les imatges històriques de la ciutat realitzades en diferents vols nacionals i internacionals des de 1945 fins a 2015. A més publiquem una animació GIF en la que es pot veure tota esta evolució de manera dinàmica en pocs segons.

Carta pobla

Iniciem la Moncadapèdia amb el document capital del naixement de la nostra ciutat: la Carta de població que la Casa dels Templers de València feren del lloc de Moncada el divendres 29 de maig de 1248. Es tracta d'un compromís feudal molt bonic i amb un estil cridaner entre poètic i jurídic-administratiu, quasi bíblic.

Vols col·laborar amb una història o posar-te en contacte amb nosaltres?